Home Multitest: zeven excellente audio streamers

Multitest: zeven excellente audio streamers

88

Prijs: € Wisselend

Klasse van 500 tot 1000 Euro: OPPO UDP-203

Bij vele muziek en filmliefhebbers is OPPO een geliefd en soms haast ‘geliefkoosd’ merk. En niet voor niets. Dit in de Verenigde Staten gevestigde moederbedrijf laat in het verre oosten erg goed presterende en zeer betaalbare producten fabriceren.

Muziek en filmliefhebbers kunnen er na aanschaf van een OPPO machine op vertrouwen dat de investering helemaal up to date is met de nieuwste technieken. 4K Ultra HD, HDR, Dolby Vision? Check. 7.1 surround, DTS-X, Dolby Atmos, highres audio en DSD? Jup. Ook van de partij. De OPPO is zelfs uitgerust met een Blu-ray loopwerk zodat elk formaat zilver schijfje kan worden afgespeeld. Fijn wanneer de fysieke mediabibliotheek meer dan tweeduizend glanzend-zilveren titels bevat.

De OPPO is werkelijk helemaal vol gelepeld met technische zaken waarmee ons leven kleur krijgt. Echter… Nu testen we bij Alpha-Audio, de naam zegt het al, voornamelijk op audiokwaliteiten. Verwacht dus geen review van de (overigens superieure) beeldkwaliteit van de UDP-203. De OPPO wordt in deze multitest zuiver beoordeeld op de muzikale competenties; we geven de OPPO dus eigenlijk niet de eer die de machine zou verdienen. Sorry OPPO.

De look & feel van de OPPO UDP-203 is hoogwaardiger dan de prijs doet vermoeden. Waar we bij een instapper veel plastic zouden verwachten is deze machine grotendeels voorzien van metaal. Optisch is de UDP-203 strak, minimalistisch en met veel zorg weergegeven. Hiermee is de OPPO makkelijk te combineren in de meeste hifi of surround sets. Nadeel vinden we wel dat OPPO uitsluitend zwarte units levert, al zou het ons niet verbazen als de fabrikant ook een kleur op bestelling kan leveren. Klanttevredenheid heeft bij deze fabrikant namelijk een hoge prioriteit.

We hebben de fabrikant vooral als een betrokken fabrikant ervaren. Tijdens de reviewperiode hadden we namelijk te maken met enkele bugs in de software en voordat we met onze ogen konden knipperen had OPPO al een firmware update klaar om deze effectief te verdelgen. Konden we een dergelijke betrokkenheid maar van elke fabrikant verwachten.

Functionaliteit

De UDP-203 is, zoals we al eerder meldden een uitgebreide machine. De App daarentegen is erg basic. Deze doet wat hij moet doen en ook niets meer dan dit. De machine maakt gebruik van de directory structuur van de storage oplossing die wordt benaderd. Ondanks dat dit optisch misschien niet de meest opwindende manier is van browsen, is het wel doeltreffend. Binnen een paar klikken hebben we het album te pakken waarnaar we willen luisteren. Is de meta-data niet volledig? Geen probleem. De OPPO toont alles desondanks geordend en vooral lekker snel.

Wanneer de navigatie via de app tekort schiet, kan ook worden gekozen voor bediening via de meegeleverde IR-remote (met achtergrondverlichting) en het aangesloten beeldscherm. Zo karig oogt de app, zo netjes, kleurrijk en overzichtelijk is de beeldscherminterface. Wij beperken ons bij de review puur tot de app en deze voldoet in de meeste gevallen gewoon prima.

Internetradio en streamingdiensten heeft de fabrikant bewust niet toegevoegd. Dit heeft allemaal met licenties te maken. Waarom zaken toevoegen waarbij alle additionele kosten in de verkoopprijs worden verdisconteerd terwijl de gebruiker de functionaliteit nooit zal gebruiken? Vindt OPPO zonde van het geld.

De meeste bezitters van een OPPO hebben – in de beleving van OPPO – immers ook al een 4K televisie waarop de meeste streaming-apps al zijn geïnstalleerd. Tja, daar kunnen we de logica van begrijpen.

Echter… de UPP-203 ondersteunt geen Airplay en heeft geen ingebouwde Bluetooth interface. Dit betekent dus dat het streamen van Tidal, Qubuz, internetradiostations of van Soundcloud – vooralsnog – niet mogelijk is. Jammer.

Nu willen we hier toch wel een kleine kanttekening bij plaatsen. OPPO is namelijk een betrokken fabrikant die op de meest onverwachte momenten een konijn uit de hoge hoed tovert. Dus, met OPPO weet je maar nooit.

De OPPO ondersteunt verder zo ongeveer alle in de industrie gebruikelijke bestandsformaten tot 32-bit en 196kHz. 24bit/192kHz highres bestanden worden moeiteloos door de OPPO afgespeeld. DSD64 wordt naar keuze native of via PCM afgespeeld, DSD128 wordt uitsluitend via PCM (DoP) afgespeeld. Het enige dat de OPPO 203 niet ondersteund is de unfolding-techniek voor MQA. De 205 doet dat wel.

Gapless playback en Roon support

Waar we deze fabrikant bij eerdere reviews nog bekritiseerde over het ontbreken van gapless playback, kunnen we melden dat de fabrikant dit in een van de laatste firmware updates heeft aangepast. Beter laat dan nooit, zeg maar. Hier zit echter een klein addertje onder het gras. De OPPO betreft een UPnP/DLNA speler en wanneer er via dit DLNA protocol wordt aangestuurd, dan weigert de OPPO hardnekkig de gaatjes tussen de tracks te dichten.

Via USB-devices en via een SMB-share met de NAS werkt alles echter vlekkeloos. Ondervindt u nu soortgelijke problemen tijdens het streamen vanaf uw NAS, zet dan handmatig de Samba service op uw NAS aan en kies bij de OPPO vervolgens voor de SMB-share. En het kan zijn dat deze shares net even later worden getoond dan de DLNA-shares, dus enig geduld wordt er wel van u gevraagd. Tenslotte is de OPPO sinds de laatste firmware update ook Roon compliant. Dit zal voor velen onder u een valide aankoopargument kunnen zijn.

Look, feel en functionaliteit

Aan de voorzijde maakt de UDP-203 een opgeruimde indruk. Zo opgeruimd en strak dat het keurig boven het display geplaatste laadmechanisme van de Blu-ray drive nauwelijks opvalt. Links van het display een powerswitch en indicatie-LED Rechts een USB-poort, bedieningstoets voor het lademechanisme en een vijftal bedieningstoetsen voor pauze, afspelen, vorige en volgende track en stop. Aan de achterzijde een RJ45 LAN aansluiting, een HDMI-uitgang voor een beeldscherm, een HDMI-uitgang voor audio en een HDMI-ingang. Vervolgens een optische en coaxiale digitale uitgang, twee USB 3.0 poorten, een RS-232C-poort, twee triggeraansluitingen en acht single-ended analoge aansluitingen voor stereo en 7.1 surround weergave.

Intern is de OPPO net zo strak en mooi vormgegeven als de buitenzijde. Alles is modulair opgebouwd en elke print krijgt netjes zijn eigen plek in de behuizing. Ondanks de modulaire opbouw is de point-to-point bekabeling minimaal. Wanneer we de diverse printen inspecteren kunnen we niet anders concluderen dan dat de fabrikant zowel het ontwerp als de fabricage met veel zorg en liefde heeft gedaan.

Waar vele fabrikanten kiezen voor een discreet opgebouwde analoge sectie, maakt OPPO gebruik van de gebruikelijke NE5532 SMD op-amps. Voor sommigen misschien vloeken in de kerk, maar wanneer prijsgunstige opamps op de juiste manier worden geïmplementeerd kan toch een zeer hoge geluidskwaliteit worden behaald. De omzetting van digitaal naar analoog wordt verzorgd door een AK4458VN 8-kanaals premium chipset van AKM. Deze ondersteunt PCM tot 32-bit/192kHz en bovendien multi-channel DSD. Allemaal prima componenten met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Klankbalans

Wanneer we primair kijken naar de audioprestaties, dan zijn we best onder de indruk van deze instap-OPPO. De UDP-203 is een prettige speler om naar te luisteren. We ervaren nergens scherpe randjes of rafeltjes in de weergave. De klankbalans is warm-neutraal. Hoog en midden worden heel licht gepolijst weergegeven en het midlaag en laag hebben voldoende kracht. Sublaag is zeer krachtig en wordt goed gecontroleerd weergegeven tot in de laagste octaven.

Geluidsbeeld

De UDP-203 is een snelle en levendig klinkende speler; stemmen worden prima gearticuleerd weergegeven en de definitie van instrumenten in het middengebied is goed. Het geluidsbeeld van de OPPO UDP-203 is kamervullend breed en vooral ruimtelijk. De UDP-203 laat veel horen. Zelfs de kleinste details worden uit de achtergrond gehaald en ter hoogte van de speakers neergezet.

De luisterdiepte begint hierdoor ter hoogte van de speakers en loopt tot ongeveer een derde van de luisterpositie door. Niet overdreven diep, maar dit is een eigenschap die we ook niet mogen verwachten in deze prijsklasse. De transparantie in de weergave is dik in orde en past bij de klasse waarin de speler zich bevindt.

Eindoordeel

Zoekt u een alleseter en heeft u een investeringsbudget van achteneenhalfhonderd euro beschikbaar, dan adviseren we de OPPO UDP-203 beslist in uw overweging mee te nemen. Deze wordt, indien u in de OPPO-store bestelt, tijdelijk geleverd met een gratis AudioQuest High-Speed HDMI-kabel.

Speciaal voor deze decembermaand geeft de OPPOstore bij de aankoop van een OPPO speler een coole Spears & Munsil HD Benchmark disk ter waarde van €39,95 als cadeautje weg aan de bezoekers van Alpha-Audio. Vink de disk in het winkelwagentje aan en vul vervolgens de couponcode ‘AlphaAudio’ in.

Meer informatie: www.OPPOstore.nl/blu-ray-player/

Goed

Speelt nagenoeg alles af
Ingebouwd loopwerk
Klankeigenschappen

Minder goed

Geen streamingdiensten

Type test
Multitest

Winkels met Auralic

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

Winkels met Bluesound

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

Winkels met Yamaha

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

88 REACTIES

  1. Een mooie dwarsdoorsnede van het aanbod van circa twee jaar terug.
    Zelf opzoek zijnde naar een streamer ben ik gestuit op een Dali sound hub.
    Uiteraard stream ik al langer, maar ik nam het medium niet al te serieus.
    Toch ondervond ik de voordelen van streamen, en was een multi functioneel kastje toch gewenst.
    Ook de voordelen wat een goede interne DAC kan doen met de sound is treffend.
    Zo is een mooie stabiele app een must, en een gemakkelijke koppeling tussen draadloze bronnen fijn.

    Wel heb ik een vraag. Kan ik op de Dali, Bluesound actieve speakers aansturen voor geluid in de keuken en de tuin?
    Ik heb een BlueOs module erin zitten.

    • Goedemorgen, indien uw doel is actieve luidsprekers te gebruiken, zou ik zeer zeker de streamers van Atoll eens proberen. (zie ook de review van bijv. de ST 200 signature op Alpha Audio en van de MS 120 op hifi.nl)

      Naast een eerste klasse streamer en DAC bezitten deze ook een zeer goede pre-amp in klasse-A. De MS 120 is meen ik te koop voor 1250 Euro. De ST 200 signature voor 2000 Euro.

  2. Beste Harro en Jaap,

    Ik lees jullie reviews altijd met ongelooflijk veel plezier. Jullie enthousiasme, kennis en relativeringsvermogen spat er altijd vanaf. Ik heb al diverse keren apparatuur aangekocht na jullie reviews te hebben gelezen en ben steeds zeer tevreden.
    Mag ik jullie een vraag stellen en/of probleem voorleggen?
    Ik speel met de Marantz PM 6004 en CD 6004 i.c.m. de Hepta Exposure luidsprekers. Zeer tot tevredenheid. Sinds een jaar stream ik ook muziek via Spotify Premium. Ik heb als streamer de Chromecast Audio, op de PM 6004 aangesloten met Wireworld Luna 7 interlinks. Ik merk echter duidelijk ‘verlies’ in muziekkwaliteit als ik stream in vergelijking met de cd. Een proefabonnement op Tidal (en streamen via de Chromecast Audio) geeft direct een betere kwaliteit. Ik merk dan dat afspelen van een cd en streamen qua muziek ongeveer vergelijkbaar is. Met de hi-res als positieve extra!

    Mijn vraag: Spotify heeft nog géén hifi of hi-res streamkwaliteit en ik lees ook nog niets over plannen in die richting. Stel: ik koop de Steljes Audio MS 2, waar jullie erg positief over schrijven (en die alleen Spotify streamt). Haal ik dan wél de kwaliteit van Tidal of raadt je mij een abonnement op Tidal (of Qobuz) aan?
    Deze vraag staat niet helemáál los van de kosten. Immers, een Steljes vergt een (relatief kleine) investering van bijna € 100 en Tidal Hifi kost iedere maand € 10 meer…
    Of wellicht hebben jullie nog een ander advies? Ik sta daar graag voor open.

    Met vriendelijke groet,

    Korkermit

    • Dag Kor,
      Allereerst; hartelijk dank voor je complimenten!
      Je vraag heeft een aantal onderdelen. Het eerste is de vraag welke streamingdienst: Spotify, Tidal. Daar hebben we onlangs een uitgebreid artikel aan gewijd: https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/de-lezersvraag-welke-streamingdienst-is-de-beste/
      De verschillen worden steeds kleiner tussen de verschillende streamingdiensten. Ik vind Spotify ondanks het feit dat het geen lossless audiobestanden betreft, van zeer goede kwaliteit. Zeker sinds de loudness er bij Spotify af is, is de kwaliteit met sprongen vooruit gegaan. Qua prijs/kwaliteit, bedieningsgemak van de app, connectiviteitsopties en de omvang van de collectie zou Spotify mijn eerste keus zijn.
      Dan de streamer. De Chromecast is een echte instapper. Dat de audiokwaliteit met Spotify minder is dan CD is heel goed mogelijk. Ik zou eerst een upgrade van de streamer doen, in combinatie met Spotify. Dat kan de Steljes zijn. Of de Yamaha WXAD-10 MusicCast, ongeveer dezelfde prijs. Deze streamer kan wel lossless en high res muziek afspelen, kan bovendien met een vaste ethernetkabel worden aangesloten op het netwerk (altijd beter dan via wifi). Voordeel van de Yamaha dat het een beproefd systeem is en eventueel uitbreidbaar met andere MusicCast producten.

      • Beste Yung Lie,

        Bedankt voor je uitvoerige en zeer duidelijke uitleg.
        Ik heb inmiddels een streamer gekocht en geïnstalleerd: een Yamaha NP-S303, mede vanwege jullie zeer positieve review. Inderdaad, een grote verbetering! Ik heb een proefabonnement op Tidal en Qobuz genomen en uitvoerige luistersessies gedaan. Uiteraard ook vergeleken met Spotify. Jouw beschrijving dat Spotify prima is, kan ik helemaal onderschrijven. Op mijn installatie zijn alledrie vergelijkbaar en gezien de prijs blijf ik bij Spotify.

        Wel heb ik nog een aanvullende vraag:
        Ik heb goede interlinks, maar gebruik nog de originele (‘dropveters) netkabels voor versterker, cd-speler en streamer. Die heb ik aangesloten op een bouwmarkt-stekkerdoos en deze zit weer in een niet geaarde stekkerdoos.
        Jullie berichten en reviews lezende, denk ik nog (geluids-) winst te kunnen bereiken door een goede stekkerdoos en goede netsnoeren te gaan aanschaffen.
        Klopt mijn redenering? En, zo ja, heb je tips, mede als je let op mijn installatie:
        Marantz PM6004
        Marantz CD6004
        Yamaha NP-S3003
        Hepta Exposure luidsprekers
        Audioquest luidsprekerkabel
        Wireworld, Atlas en Oehlbach NP214 interlinks.

        Oh ja, mijn installatie staat tegen een muur die grenst aan de meterkast en een extra groep creëren voor audio is mogelijk.
        Alvast bedankt voor je reactie.

        Mvg, Kor

  3. Hallo,

    Met veel plezier en interesse heb ik menig review gelezen op deze site. ‘Klinkt’ erg goed allemaal! Ook reacties zijn vaak leerzaam.

    Onze set wordt gevormd door een Van Medevoort SA230 DVD / SACD speler (2004), MA340 versterker (2005) en Tannoy D500 luidsprekers (2001). Kemp zekeringhouder in meterkast en mooie bekabeling. Heel erg blij mee!

    Bluesound Node 2 thuis getest met FLACs van af de NAS maar tot mijn verbazing klinkt de (oude) SA230 met cd’s duidelijk beter. De dac in de Van Medevoort is dus blijkbaar behoorlijk goed.

    Vraag:
    Welke streamer of streamer + dac moet ik aan denken om over de SA230 heen te komen?
    Maakt het bij een losse dac (bv Metrum Flint?) veel uit met welke streamer FLACs worden gespeeld?
    De rust waarmee de SA230 speelt hebben we altijd bijzonder mooi gevonden. Ligt dat helemaal in de dac of speelt de streamer hierbij ook parten?

    Heel benieuwd naar jullie ideeen…

    Groeten,

    Uco

  4. Mede door deze test de NP S0303 aangeschaft. NAS geïnstalleerd, met vallen en opstaan.
    Zeer tevreden over de streamer en de geluidskwaliteit.
    Echter, de volgende vraag.
    Ik maak gebruik van de uitgebreide database die Musichi (musichi.eu) te bieden heeft.
    Hoe kan ik met Musichi muziek ‘sturen’ van de NAS naar de streamer?
    Ik kan via de Musiccast-controller uiteraard wel muziek gaan ‘halen’ op de NAS via de knop ‘server’, maar dan kan ik niet gebruik maken van de prettige zoekstructuur van Musichi.

    • MusiCHI kent geen DLNA.
      Is dan ook niet in staat om via DLNA audio naar de NP S0303 te sturen.

      Als je niet tevreden bent met de app van Yamaha zou je eens kunnen kijken bij andere DLNA apps zoals BubbleUPnP.

      Ik heb geen idee wat WiFi Direct allemaal wel/niet kan.
      Een optie kan zijn om de NP S0303 met de PC via WiFI Direct te verbinden (Win 10 schijnt dat te ondersteunen).
      Als daardoor de Yam als een audio/video device in Win 10 zichtbaar word zou je door in CHI die device te kiezen, rechtstreeks naar de Yam kunnen spelen
      Maar als gezegd, ik er geen enkele ervaring mee.

  5. Het geluid van de NP-S303 is uitstekend. Jammer dat het streamen met een Synology NAS en wifi bij mij niet goed gaat. In het geval van MP3 bestanden hangt hij juist vast in een oneindige zieke hik. Het display gaat tekeer, ik hoor de eerste drie noten van de track, het wifi licht flitst uit en dan begint het weer van voren af aan. Hij komt er zelf niet meer uit. Het enige wat helpt is een conversie van de bestanden naar FLAC. De nieuwste update heb ik gedraaid met succes. Toch werkt het niet. Erg jammer want het geluid is goed en de bediening ook.

  6. Beste Jaap, wat een fijne site en mooie reviews. Ik hoopte dat je me zou kunnen adviseren (niet alleen Jaap natuurlijk) over de Aries Mini of de Node 2. De Arcam rPlay valt wat mij betreft af vanwege het niet functioneren zonder werkende controller (telefoon, tablet etc).

    Het gaat in mijn situatie om het aansturen van de Beolab 8000. Enig advies welke klank van de streamers het beste matched by deze actieve speakers?

    (en ben zelf nog een beetje in twijfel over vervangen naar de Piega P4 XL, maar das een ander topic…)

    Dank!

  7. Ik ben me aan het oriënteren op een goede instap voor streaming en twijfel tussen de Yamaha NP-S303 en de hier niet geteste Pioneer N-50A. Welke heeft jullie voorkeur en waarom? Eventuele overige overwegingen?

    Mijn hifi-combinatie is de volgende: Van Medevoort MA-111 versterker, Marantz SA-8400 met vM modificatie en KEF RDM2 speakers.

  8. Vraag mbt de Yamaha NP-S303 aan Jaap of wie hierin ervaring heeft:

    Ik lees in de testen als + goede app.
    Weet je (nog) wat de mogelijkheden zijn in de MusicCast app op de netwerkspeler NP-S303 aan te sturen ?
    Want volgens Yamaha support kan je met de app ‘niets’ aansturen van deze NP-S303, geen equalizer, bass, treble, enhance, zelfs geen volume !
    Volgens hen kan die enkel maar spelen (aan/uit en streamingskanaal kiezen).

    Dank voor uw expertise, want voor mij is aansturing wel belangrijk, omdat mijn High End Aura versterker nog van de tijd was dat afstandsbediening en geluidsregeling afbreuk doen aan geluidskwaliteit en dus niet voorzien op deze versterker.

    • Beste Willi@m,

      Smaken zijn persoonlijk, maar ik heb de Bluesound Node2 getest en vergeleken met de Yamaha WXC-50 streamer en het was voor mij overduidelijk, al in de eerste minuut, dat de Bluesound (Burr brown DAC) veel warmer klonk tov Yamaha (ESS Sabre DAC) die ik na een tijdje niet meer kon aanhoren (computerachtig tegenstekend kil geluid).

      Maar omdat de BlueSound ‘app’ volgens mij nog in de kinderschoenen staat tov de Yamaha MusicCast ‘app’, waarmee ik nu al mijn zones aanstuur, heb ik toch voor de Yamaha gekozen maar zijn DAC overbrugd via digital out naar mijn NAD C368 DAC/versterker die wel een warme klank heeft (Burr brown DAC), klinkt zelfs nog iets beter dan de BlueSound Node2.
      Het is dus best mogelijk dat de DAC van uw NAD versterker beter is dan van de streamers waarvoor je kiest, dus kan je de goedkoopste nemen en in het slechste geval overbruggen via digital out (optical of coax).

      Ter info:
      Je zal het misschien niet geloven, maar had om mijn dakterras aan te sturen de goedkoopste Yamaha streamer WXAD-10 (129 €) gekocht en hem ook even getest op mijn High End analoge versterker, en wat bleek ?
      Deze klonk even warm en open als de BlueSound Node 2 (ze hebben trouwens bijna dezelfde Burr brown DAC).

      De Yamaha streamer NP-S303 heb ik nog niet getest, maar aangezien hij dezelfde Burr brown DAC van de peperdure NAIM ND XS2 lijkt te hebben, gaat deze volgens mij zeker goed klinken.
      Alles hangt ook af natuurlijk van alle andere componenten die ermee geïntegreerd zijn, alsook de combinaties van uw audio-apparatuur.

      De Yamaha streamer/versterker WXA-50 bvb klinkt goed op mijn Q-Acoustics 3020i, maar was een ramp op mijn Dali en Monitor audio Silver speakers.

      Tot slot, alles hangt ook af wat je bent gewend te horen, genre muziek etc en hoe goed je oren nog zijn.

      Ik speel zelf ook Spotify (10 €/mnd), volgens het Yamaha MusicCast afspeelscherm 44.1 kHz PCM, maar hoor geen verschil met Tidal HIFI (duurste abonnement 20 €) op het scherm 44.1 kHz FLAC,
      Spotify speel ik af via zijn Spotify android app, die geeft meer funcionaliteiten dan de Spotify connect source in de MusicCast app, die soms bij het opstarten zijn zone is vergeten (speelt dan af op je GSM ipv versterker),
      Soms heb ik ook dat Spotify na een song stilvalt, maar voor 95 % van de tijd werkt het prima.

      Hopelijk heb je hier iets aan, mocht je ondertussen nog niets gekozen hebben.

      Mvg,
      Kris.

      • Beste Chris,

        Dank voor je uitgebreide reactie met ervaringen. Een correctie, zowel Spotify als Tidal spelen op 44.1 Khz, daar zit het verschil niet in. Het verschil zit hem in de gebruikte codec, Spotify gebruikt bij de instelling ‘Hoge kwaliteit’ 320 kbit/sec Ogg Vorbis, Todal Hifi (de 20 euro versie) streamt lossless FLAC.

        Groet, Martijn

        • Beste Martijn,

          Bedankt voor de verduidelijking van mijn schermen die ik beschreef met:
          Spotify 44.1 kHz PCM tov Tidal 44.1kHz FLAC (de gewone Tidal ook 10 € zoals Spotify geeft 44.1kHz AAC weer trouwens)

          In mijn (oude) gehoor klinkt alles het zelfde, zelfs met Hifi hoofdtelefoon op HighEnd versterker.

          Maar hoor wel een duidelijk verschil tussen de Yamah MusicCast WXA/C-50 en de Bluesound Node 2, wat eigenlijk mijn punt was.

          Groetjes,
          Kris.

          • Ik had door dat dat je punt was. 🙂 En ik herken het ook, zo hoorde ik duidelijk verschil tussen de KPN MusicBox en de Argon Audio Stream 1 of 2, in het voordeel van de laatste. Beiden gebaseerd op een streaming chip van Frontier silicon, maar intern zal de Argon denk ik beter zijn. Niet gek, Argon wordt verkocht bij Hi-fi klubben en is op hetzelfde adres gevestigd als luidpsreker fabrikant Dali.

            Die Argon stream apparaatjes zijn echt aanraders voor het geld, ik schat in dat ze een goede concurrent zijn voor het apparaatje van Steljes audio.

      • Beste Kris. Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ben er nog niet helemaal uit. Diverse meningen gehoord afgelopen weken. Sommige zeggen: zolang je hem digitaal aansluit maakt het niet uit wat je koopt. Koop dan gewoon de goedkoopste bv een Raumfeld. Andere (voornamelijk hifi shops) zeggen toch dat dit wel uit maakt en raden allemaal de Bluesound aan. Ik blijf het lastig vinden om de knoop door te hakken ivm de prijsverschillen. Mvg

      • Beste Kris, goeie info. Maar wil graag bevestigen dat alle apparatuur de weergave kwaliteit bepaald. Ik sta paf, van de kwaliteit van de Yamaha WXC-50, aangesloten op de 606 en (Quad) ESL 57 en ook met Spotify fantastisch klinkt. Ik ben geen audiofiel maar muziekliefhebber, maar raad de audiofiel aan om de WXC-50 eerst te testen op jouw installatie. Deze kost peanuts maar klinkt en werkt (in tegenstelling tot de Marant M CR611) altijd perfect.

  9. Hi, ik speel zelf nu met de Steljes en een Hegel H90. Steljes nog analoog aangesloten. Ik vroeg me af of een Bluesound Node 2 (of Vault) een klankmatig goede en zinvolle upgrade is. Technisch kan de Bluesound meer. Of toch iets meer investeren en een duurdere streamer icm de Hegel doen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring en mening. Dank alvast!

  10. Hallo Jaap,
    Naar aanleiding van de positieve recensie van de Yamaha NP-S303 heb ik deze dan ook aangeschaft. Mijn muziek ( meer dan 30.000 nummers) heb ik in mappen op een Synology DS-216Play NAS opgeslagen, waarbij de standaard Mediaserver en Audio station is geïnstalleerd.
    Deze hardware combinatie, samen met de Musiccast App op een Android tablet, werkt perfect en ook nog eens supersnel. Want het “scrollen” van de diverse mappen gaat heel snel en bij het aanklikken van een muzieknummer wordt dit dan ook direct zonder enige vertraging afgespeeld.

    Maar de Yamaha NP-S303 in combinatie met de Synology NAS heeft twee nadelen, ten eerste wordt er in de Android app geen volumeregeling weergegeven en ten tweede aangezien het een UPnP streamer is, kan ik niet zoeken op nummer, artiest e.d. middels het “vergrootglas” maar alleen op lange lijsten artiest, album e.d. wat niet echt handig is

    Is dit zoek probleem op te lossen, want in je artikel over HTPC of muziek-streamer gaf je aan dat je ook speciale Synology Packages kunt installeren, of met de installatie van Minimserver? Of is dit helemaal niet mogelijk met deze hardware combinatie?
    Is dit zoeken wel mogelijk op een Windows PC met Foobar 2000 of Musicbee e.d. ?

    Alvast bedankt voor het antwoord.

  11. Hier ook al enige weken de Steljes in huis staan. Zeer tevreden over en klinkt erg netjes. Makkelijk te installeren ook. Ik heb er een iFi iPower adapter bij gekocht. Een heel verschil met het origineel!

    Wat ik me nu nog afvraag is of een DAC nog een klankverbetering zou opleveren? bv de Cambridge DACMagic 100? Die staat ook enigszins in verhouding met de prijs van de Steljes.

    Alvast bedankt.

    • Oh ja, een betere poweradapter zal zeker verschil maken, maar of een externe DAC echt een beter resultaat oplevert vraag ik me af.

      Een externe DAC kan bij highres bestanden beslist betere resultaten laten horen, maar de Steljes is beperkt in de highres weergave. Hiermee wordt dus slechts een klein deel van de externe DAC gebruikt en vraag me af of er bij 44.1 kHz grote verschillen hoorbaar zullen zijn.

      De kracht van de Steljes vind ik juist dat deze voor een paar Euro al zo fantastisch klinkt. Wilt u op termijn upgraden van de Steljes naar – bijvoorbeeld – een Cambridge streamer en DAC, dan is dit natuurlijk wel een uitstekende manier.

    • Ik heb zelf een MXQ mini Android pc die vergelijkbaar is met de Steljes. Gebruikte deze digitaal (spdif) uit maar n.a.v. deze test ook eens analoog uit geprobeerd. Tot mijn stomme verbazing klinkt de analoge uitgang beter dan via de DAC in mijn versterker. Heb ook een Dacmagic gehad en die gaat geen verbetering geven!

  12. Ik heb de Steljes audio streamer aangeschaft met een AudioQuest Cinnamon toslink kabeltje, maar jullie hebben niets te veel gezegd! Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan! In combinatie met mijn Cambridge cxa60 en Monitor Audio Silver 8 luidsprekers is dit voor mij prima!
    De bijpassende voeding van Sbooster wordt overigens niet meer geleverd. Kunnen jullie me nog een alternatief geven?

  13. Ik heb toch wel wat opmerkingen over de MOON MiND. 10 jaar garantie is mooi, maar als je de ondersteuning van QOBUZ HiRes niet biedt, dan heb je de slag wel een beetje gemist. Ik werk met een MOON MiND 180, waarvan ik de controller erg eenvoudig en erg instabiel vind (Android Nougat), het lijkt me een product wat ‘ingekocht’ is. En hier komt mijn tip voor de MOON MiND; installeer BubbleUPNP Server op je NAS (bij mij een Synology) zet de poort op je router open, et voilà, je kan HiRes streamen met je Qobuz Sublime+ abonnement. Werkt fantastisch en over de klankmatige aspecten van de MOON heb ik geen klagen!
    J.

  14. Even gecheckt en inderdaad, die bluesound app vereist iOS 9.3 of hoger. Haha, dus je hebt pas wat aan t ding met een nieuwe iphone. Dat is een griezelig pad dat ik niet ga bewandelen, bijna net zo erg als reclame die je niet kan uitzetten, en gaarne overlaat aan soon to be burned-out dertigers. Doe je best kids 🙂 Even mn pick-upnaald bijvijlen

    • Lastig. Beide hebben een eigen signatuur. Zelf ben ik gecharmeerd van de transparantie en geluidsdiepte die ESS DAC’s kunnen reproduceren. Ook Burr-Brown geeft veelal een heerlijke warm-neutrale klank. Maar, het heeft ook te maken met de implementatie ervan. Het kan dus prima dat de Burr-Brown DAC in de NAD een beter resultaat geeft dan de ESS DAC van de Steljes. Of niet.

    • Ik gebruik al langer een denk ik met Steljes vergelijkbare Android mini computer, speciaal voor Spotify (Connect). Werkt perfect en apparaatje heeft me verrast door de goede geluidskwaliteit. Vanwege ontbreken coaxiale digitale uitgang dan maar goede Oehlbach optische kabel gekocht en dik tevreden.

      Naar aanleiding van deze Alpha test, waar de Steljes test op de (toch slechte?) analoge uitgang aangesloten was, dit ook gedaan. Goedkope dropveter met verloop RCA naar 3,5 mm jack in de Android mini pc gestoken en eens vergeleken met de optische uitgang.

      Heuhhh, dat kan niet waar zijn! Die analoge uitgang klinkt gewoon een stuk opener dan de toch aardig goede DAC die ik bezit. Ik kan mij de reactie van Alpha op de Steljes dan ook volledig voorstellen.

  15. Wat een prettig artikel weer!
    De CD-NT 670D van Yamaha, is dat dezelfde streamer als de hier geteste NP S303, maar dan MET cd-speler?
    Is er iemand binnen dit fantastische forum die dit kan bevestigen danwel ontkennen?
    Op internet is er weinig te vinden over eerstgenoemde, terwijl de combinatie streamer/player mij erg interessant voorkomt. En de Oppo’s vallen een beetje buiten mijn begroting…

  16. Commentaar bij de bluesound: “De details uit de achtergrond (dus die we zouden verwachten achter de speakers) worden ook meer naar de voorgrond geplaatst waardoor het effect ontstaat dat alle muzikanten met de tenen over het randje van de bühne naast elkaar staan te spelen voor het publiek”.
    Is dit niet een vriendelijke manier om te zeggen dat het beeld zo plat als een dubbeltje is 😉

  17. Gek genoeg doet dus nu Yamaha het best goed ondanks dat ze (en wellicht enkele andere merken) werd verweten dat ze nog geen ‘streaming-apparaat/software’ hadden een paar jaar terug.
    Al die HiFi-fabrikanten die er zogenaamd als eerste bij waren om computer-dingetjes in hun apparatuur te stoppen hadden er niet persé een voordeel bij en zijn inmiddels ingehaald door producten met een redelijke prijskaart.
    (met de kennis van nu)

  18. Leuk dat er ook een goedkope streamer is getest, ik kende Steljes audio ook nog niet. De MS2 doet me erg denken aan de Stream serie van Argon audio. Ook goedkoop en met een chipset van Frontier silicon en daardoor te bedienen met de UNDOK app. In tegenstelling tot de Steljes heeft hij een netwerkaansluiting, de maximum resolutie voor audio is helaas wat minder (16-bit/44,1 kHz). Ik weet helaas niet uit welke componenten de Argon streamers verder zijn opgebouwd.
    Heb zelf de Stream2 staan, en die bevalt me erg goed. Ik had eerst de Stream1 maar een display is wel zo handig. ?

  19. Wat me niet helemaal duidelijk is uit de beschrijving is hoe de verschillende spelers verbonden zijn met het referentiesysteem? Ik neem aan via analoog-uit? (Om nog een beetje verschil in geluid te krijgen.)
    Daarnaast wordt bij de Bluesound vermeld dat hij geen AirPlay ondersteund. maar dat dat niet erg is want het “zuigt”. Dat is wel heel kort door de bocht voor een streaming lossless protocol (afhankelijk van het bronbestand).

    Mooi overzicht verder. Ik zou zeggen dat de Yamaha er wel uit springt, qua prijs-prestatie (met standaard voeding).

  20. Dag Harro,

    Heerlijk leesvoer. Ik vind die moon neo serie heel interessant. Ook hun versterkers krijgen overal goeie punten. Hoewel de oppo voor mij een echte totaaloplossing zou zijn.

    Heb je ook wat cd’s geprobeerd in de 205 Harro? Zelfde klankkwaliteit als streamen?

    Groeten

      • Beide machines zijn absolute toppers.

        Wanneer je geen belang hebt bij een loopwerk of 4K weergave, dan is de Neo 280D wellicht een interessantere keuze. Mits de investering past bij het beschikbare budget natuurlijk. De 10 jaar garantie van de Moon Neo vind ik ook een heel groot voordeel ten opzichte van de concurrentie.

        De OPPO speelt zowel normale Redbook cd’s als vergelijkbare muziekstreams op even hoog niveau. Highres kan logischerwijze beter klinken. Afhankelijk van de kwaliteit van de stream natuurlijk.

        Zelf zou ik -denk ik- voor de Auralic Mini met de Sbooster gaan als ik nu iets zou willen aanschaffen. Zo zie je maar weer. De ‘beste’ is niet voor iedereen automatisch dezelfde keuze.

  21. De Oppo is wat mij betreft de winnaar van deze test, al is er nauwelijks sprake van een gelijkwaardig speelveld. Wat ik al een tijdje als heel jammer ervaar, is dat Yamaha niet met een topspeler op de markt is gekomen.. De NP-S2000 heeft jammer genoeg (nog) geen opvolger gekregen, terwijl ze wel een reeks uitmuntende versterkers hebben uitgebracht.