Primare NP5 Prisma MK2 – kleine krachtpatser

Voordelen

 • Streamen via de meest gebruikte methoden
 • Goed klinkend resultaat
 • Lange termijn support van het Prisma platform

Nadelen

 • Basisbediening alleen via een app
 • Selectie internet radiostreams kan beter
 • Geen USB interface voor connectie naar een DAC
 • Prijs: € 600

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Dit is de tweede versie van de muziekstreamer van Primare. De Primare NP5 is alleen een streamer, zonder DAC. Door de brand in de fabriek van AKM in Japan was Primare genoodzaakt een andere leverancier voor de re-clocking chip te zoeken. Deze nieuwe versie is het resultaat van die zoektocht.

  De basis is het Prisma platform van Primare, de software die het afspelen van muziek van eigen bestanden of van streaming services mogelijk maakt. Dit platform is te vinden in een groot aantal producten van Primare. De NP5 is de standalone streamer en biedt dezelfde streaming opties als versterkers en cd spelers met Prisma aan boord.

  Een onopvallend vierkant doosje

  De Primare NP5 is een simpel ogend zwart doosje met afgeronde hoeken. Kleine led indicatoren bovenop laten zien of het apparaat is ingeschakeld, netwerkverbinding heeft of muziek afspeelt. Aan de achterkant is een aansluiting voor de 5Volt plug van de meegeleverde stroomadapter, een ethernet poort, een USB ingangaansluiting, twee digitale uitgangen en een RS232 aansluiting voor verbinding met oudere Primare apparaten.

  De USB is voor het aansluiten van een harddisk of een USB stick met audiobestanden, niet om te verbinden met een DAC. Voor verbinding met een DAC dienen de twee digitale uitgangen: SPDIF of TOSLink.

  Installatie en bediening

  De NP5 installeer je met de Google Home app. Je kan de NP5 zowel via WiFi verbinden als met een ethernetkabel. Primare raadt aan om bedraad te spelen.

  Je gebruikt de Primare Prisma app om de configuratie opties van de NP5 te bereiken. Daar kan je bijvoorbeeld instellen na hoeveel tijd de NP5 in standby gaat. De belangrijkste optie is of je de SPDIF en TOSLink uitgang variabel of vast instelt. Als je een versterker of DAC gebruikt waarmee je het volume regelt kan de uitgang het beste vast ingesteld worden. Met variabel kan je het volume in de Prisma app regelen.

  In de Prisma app kies je ook van welke bron je muziek afspeelt. Voor streaming services zoals Qobuz en Tidal wordt de app van die service geopend, deze moet dus op je telefoon of tablet geïnstalleerd zijn. Je hoeft de Prisma app niet te gebruiken om Qobuz of Tidal te spelen, dat kan direct vanuit de app. De Prisma app gaat wel belangrijk worden voor deze twee streaming services, maar daarover later meer.

  De Primare NP5 heeft geen afstandsbediening, alles gaat via de Prisma app of de app waarmee je muziek streamt naar de NP5.

  Screenshot primare prisma app

  Type product
  Streamer
  Ingangen
  • Digitaal USB
  • Streamer ethernet
  • Streamer wifi
  • Bluetooth
  Uitgangen
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  Maxiamale bitdiepte
  24 bit
  Maximale samplingrate
  192 kHz
  Gewicht
  0,5 Kg
  Afmetingen
  • Breedte: 14,3 cm
  • Diepte: 12,5 cm
  • Hoogte: 3,6 cm
  Productieland
  Zweden
   
   
   

  Winkels met Primare

  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  4 reacties

  1. Dank voor de interessante review!

   Nu zou je ook een Bluesound Node enkel als streamer kunnen gebruiken en via een digitale aansluiting naar een externe DAC gaan.

   Verwacht je verschil te horen tussen de NP5 en de Bluesound als je beide enkel als streamer gebruikt?

  2. Dag Martijn,

   Bedankt voor deze overzichtelijke en fijne duidelijke review.
   Ik heb de vernoemde nummers uit jouw playlist ook nog eens afgespeeld en apprecieer je commentaar hierbij.
   Heerlijke muziek 🙂

   Ook de deepdive was interessant!

   Hierbij nog een vraagje:

   Wat is het voordeel van omzetting van FLAC bestanden naar WAV?
   Heeft dit enige klankmatige invloed op de verwerking in de DAC?
   Het te streamen volume op je homenetwerk wordt dan wel kritischer, maw het netwerk moet voldoende performant zijn.

   Vriendelijke groeten,
   Bart

   1. Hallo Bart,

    Als een streamer een WAV stream krijgt aangeboden in plaats van FLAC, dan hoeft de streamer niet eerst de FLAC te decomprimeren. FLAC is een gecomprimeerd formaat. Vergelijk het met een ZIP bestand op je PC.

    Als de streamer minder hard hoeft te werken, en een streamer is niets anders dan een computer, dan is de impact op de elektrische verbinding met de DAC kleiner. Het gaat echt om minieme verschillen, maar het is wel hoorbaar.

    Moderne streamers zijn daar veel minder gevoelig voor dan oudere streamers, omdat de industrie nu weet dat het impact heeft en chips zijn simpelweg krachtiger geworden bij gelijk stroomverbruik.

    Ja, je netwerk moet voldoende bandbreedte hebben, maar dat heeft het meestal wel. Een 24bit 96Khz formaat heeft iets meer dan 4Mb/s nodig. Mijn WiFi netwerk thuis is al 800Mb/s, een bedraad netwerk is tegenwoordig 1024Mb/s, als het al niet sneller is. Anno 2022 zit in het netwerk meestal de bottleneck niet meer.

  Geef een reactie