Purifi Eigentakt EVAL1 VS NAD C298 – Twee keer überklasse D

Prijs: € 1400 - 2000

Inleiding

Inhoud

Het is een review die hoog op het wensenlijstje van onze lezers staat: de Purifi EVAL1 zelfbouw versterker (stereo) tegenover de NAD C298. Ook een Eigentakt eindversterker. Nu hadden we deze veel eerder willen doen, maar ja: tijd enzo. Daarbij staat de EVAL-1 bij uw auteur thuis te draaien, net als de NAD C298 (onlangs twee van aangeschaft). Dus reviewen gaat iets minder gemakkelijk dan op kantoor in de luisterruimte. Maar nu is het er dan eindelijk van gekomen: twee keer Eigentakt… De Purifi EVAL1 tegenover de NAD C298; uiteraard in stereomodus. Let’s roll!

We snappen wel dat veel mensen een vergelijk willen tussen deze twee versterkers. De Purifi zelfbouwversterker – hier een tutorial met video – kost ongeveer 1300 euro aan onderdelen om te maken. Dan is het ongeveer 4 uur werk om hem netjes in elkaar te zetten. Complex is het niet, maar u moet wel een beetje handig zijn en het durven. Echter: het scheelt direct 600 euro met de NAD C298. En als ze dan toch gelijk zijn… dan is de keuze wellicht snel gemaakt.

De directe verschillen

Er zijn echter een paar directe verschillen tussen de Purifi EVAL1 en de NAD C298. En dat heeft uw auteur er ook toe gezet om toch voor de NAD te gaan als privé-upgrade in de installatie thuis. De NAD is in stereo of mono te gebruiken. Daarnaast heeft deze versterker XLR én single ended in, een loop voor het doorlussen naar bijvoorbeeld een subwoofer, en een fixed of een variabele gain. Toch handig.

Buiten deze iets flexibelere opzet van de NAD ten opzichte van de Purifi EVAL1, heeft NAD natuurlijk zijn eigen voeding en input stage toegepast. De eigentakt-modules zijn verder identiek aan elkaar.

Het testsysteem

We hebben deze twee versterker op het privésysteem geëvalueerd. Dat bestaat uit:

Koop de NAD C298 hier

Hifi Klubben

Koop de Purifi Eigentakt onderdelen hier

Purifi EVAL module

Hypex voeding

Ghent Audio case + kabels

Geteste prijsklasse
Prijs Goedkoopste: €1400
Prijs Duurste: €1999
Eigenschappen
 • Merk en model: Purifi Eval1
 • Bouw: Spartaans, maar netjes
 • Overall Indruk: Erg goed voor het geld
 • Prijs: €
 • Merk en model: NAD C298
 • Bouw: Strak, maar beetje saai
 • Overall Indruk: Erg goed voor het geld.
 • Prijs: €
 
 

Winkels met NAD

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

26 reacties

 1. Geen problemen met Bridge Mode op 4 Ohm speakers? In de handleiding wordt aangegeven het niet te doen? Ik heb nog gevraagd aan NAD hoe nauw dat nou kwam. Maar voor de NAD C268 werd het sterk afgeraden…

 2. Dag Jaap,

  Robert Harley schrijft in the Absolute Sound, april 2021 in de conclusie van zijn recensie over de NAD C298:
  “The overall sound is slightly forward in perspective through the midrange and treble, a character that suggests attention to system matching.” In de recensie schrijft hij verder:”The upper-midrange to lower-treble was a bit forward in perspectiv.”
  In die zin heeft de C298 een eigen signature. Herken je deze typeringen?

  Met vriendelijke groet,

  Sam

 3. De muziekliefhebber weet vaak wel wat van audioapparatuur, maar is ook vaak tevreden met wat hij/zij thuis hoort. Stoor me wel aan verlies van details, mijn voorkeur is jazz en klassiek. Vooral met het klassieke genre, gaat er veel mis. Als je in ‘n concertzaal zit, dan vindt je het de normaalste zaak dat elke groep instrumenten/zangers duidelijk hoorbaar is. Er van uitgaande dat er bij de opname geen fouten zijn gemaakt, kan het ook thuis goed klinken. Deze review wordt ook door mij zeer gewaardeerd. Voor mij staat het vast dat bijvoorbeeld de Donizetti eindversterker (€10.200,–) duurder, maar beslist niet beter klinkt dan de NAD C298.
  Vroeger was het klasse a of de lampjes versterker die het summum was, nu is het HET purifi-eigentakt.
  Het waarom maken jouw reviews duidelijk, ook hier blijkt, dat bij ‘n prijskaartje geen vijf cijfers voor de komma nodig zijn.
  Als ik het bedrag had kwamen er morgen twee (mono) NAD C298.
  Deze versterker maakt klasse A / AB of G ouderwets.

   1. Het merk NAD is ‘n begrip, maar met deze prijs zoiets te presteren, worden de overige merken ook o.a. de MCINTOSH MC257 geschiedenis.
    Echt bedankt voor het delen van jouw kennis en genomen tijd 😉

   2. Heb je geen problemen met Bridge Mode op 4 Ohm speakers? In de handleiding wordt aangegeven het niet te doen? Ik heb nog gevraagd aan NAD hoe nauw dat nou kwam. Maar voor de NAD C268 werd het sterk afgeraden…

    Zou het bijvoorbeeld impact kunnen hebben op de levensduur? En is dat dan voor de C298 net weer een ander verhaald dan voor de C268?

    1. Er is een belangrijke reden dat de fabrikant aanraadt om in bridge mode geen 4 Ohm maar 8 Ohm speakers te gebruiken. In bridge mode wordt de spanning van de versterker verdubbeld en dat geeft in theorie zelfs 4 x meer vermogen (P=(U*U)/Z waar Z is de speaker impedantie). Het is maar de vraag of de componenten de veel grotere stroom hiervoor wel aan kan. Door * Ohm spekaers te gebruiken is die stroom in ieder geval 2 x lager dan bij 4 Ohm.

     Het zal in de praktijk prima werken met 4 Ohm speakers (zoals Jaap ook aangeeft) en je volume niet keihard zet, maar je loopt meer risico dat je de zaak opblaast. Ooit per ongeluk het volume wel eens te hoog gehad bij aanzetten? Daarom wordt door fabrikanten die 8 Ohm geadviseerd in bridge mode.

 4. Interessante ontwikkeling op het klasse D gebied. Na de lovende reviews van de Purify de NAD M33 een paar weken op proef gehad. Had de laatste tijd aardig wat verstekers uitgeprobeerd mat o.a een Luxman L507 en op aanraden ook de Musical Fidelity M8xi. Beide versterkers zeer goed waarbij mijn voorkeur uitging naar de M8xi welke zeer muzikaal is en alles met alle gemak van de wereld weer kan geven en vooral met een goede externe DAC. Maar ik was wel heel nieuwsgierig naar de M33. Na een aantal dagen spelen ben ik er is goed voor gaan zitten, apparaat was volgens de dealer al ingespeeld. Na geruime tijd luisteren kan het me allemaal niet echt bekoren…het hoog vind ik niet prettig en het middengebied komt wat mager over waardoor het tonaal allemaal wat uit balans klinkt. Het laag klinkt prima maar de MF-M8xi bracht dit toch wel veel fraaier. Wellicht geen match met mijn speakers en wellicht in andere combinaties kan de M33 een prima prestatie leveren maar ik was zelf niet onder de indruk.

 5. Hoi Jaap, leuke test. Ga zeker zelf nog een keer luisteren. Wat me opvalt is dat de meningen over de NAD in hifi-land niet unaniem enthousiast zijn. Bijv. 10Audio. Inmiddels is er ook al een gemodificeerde versie van de Purifi versterker op de markt, waar 10audio wel enthousiast over is. Zie: http://www.10audio.com/evs-vtv.htm
  Misschien leuk als jullie daar ook een keer je hand op kunnen leggen. Ben heel benieuwd of jullie die ook beter vinden klinken.

 6. Misschien is het ook interessant om hem ééns te vergelijken met de NAD M22 met de
  voorgaande Hypex Ncore hybride technologie.

  Ben ook benieuwd of er in de NAD Master Serie een eindversterker komt met
  Purifi Eigentakt technologie.

 7. Duidelijk verhaal, zeg aangekocht, onverslaanbaar voor de prijs, purifi eigentakt boven klasse A. Toch maar dat spaarvarken kapot slaan, keuze is alleen nu, zelfbouw of niet.. leuke keuze! Al wil ik nog steeds weten waar de Arcam SA30 staat klank technisch in verhouding tot dit verhaal want ja die dirac live is toch wel nodig voor mijn huiskamer ruimte… en er zijn weinig budget streaming+dac oplossingen met dirac live erop wat dan weer op de arcam SA30 erbij in zit. Keuzes! Wat ga je met jullie zelfbouw eigentakt doen Jaap?

  1. Dag Wouter,

   Ja, keuzes, keuzes, keuzes…Die kan ik niet voor je maken. Beide zijn echt super-deals. NAD past beter bij mijn profiel en gebruik.

   SA30 zal binnenkort wel op de redactie zijn. Wordt dus vervolgd!

   1. Hallo Jaap,
    ik zou ook wel eens een vergelijking willen zien tussen de NAD en de Nuprime amg sta.Ik vind deze versterkers qua prijs en mogelijkheden wel vergelijkbaar.De Nuprime krijgt net als de NAD ook lovende kritieken.Het is een minder bekend merk,en misschien daardoor ook minder gereviewd.

Geef een reactie