vrijdag, april 19, 2024
Home Review Acoustic Energy AE500 

Review Acoustic Energy AE500 

0

Voordelen

  • Evenwichtig geluid
  • Mooi gemaakt
  • Inzetbaarheid

Nadelen

  • Heeft wat ruimte nodig
  • Laag mist soms wat punch

Prijs: € 1198

Bouwkwaliteit
Aanstuurbaarheid
Klank
Prijs
Acoustic Energy AE500

Inleiding

Inhoud

Toen we hoorden dat Acoustic Energy de nieuwe 500 reeks ging uitbrengen wilden we zo snel mogelijk een setje in huis halen. Onze eerste degelijke luidspreker was namelijk de fantastische AE301 waar we jaren plezier aan beleefd hebben. Deze budgetvriendelijke monitor was compact, snel en gemakkelijk te plaatsen. Maar door zijn aluminium woofer en tweeter kon hij soms wat scherp uit de hoek komen, zeker in combinatie met een budgetversterker. Of dit ook het geval is bij de nieuwe AE500 zoeken we graag voor u uit?

De nieuwe 500 serie, momenteel de topreeks, bevat slechts twee modellen. De AE500 monitor die we vandaag testen en de AE509 vloerstaander. De keuze is dus beperkt maar dat houdt de boel simpel en de productiekosten laag. Toch? Sinds het bedrijf weer in Britse handen is werkt Acoustic Energy sinds enkele jaren aan een volledig nieuw assortiment en heeft het naast de 500 reeks ondertussen de 100 en 300 series uitgebracht. Daarnaast hebben ze een actief model, de geweldige en betaalbare AE1 Active, en voor het bureau is er de Aego lijn. Meer moet dat niet zijn.

Carbon

De nieuwe AE500 monitor is nog steeds compact (31x18x26cm) maar de aluminium drivers, waar Acoustic Energy mee bekend werd, zijn verdwenen. En dat is opvallend want voor het eerst werkt Acoustic Energy met carbon en dat niet alleen voor de driver maar ook voor de tweeter. Het gebruik van dezelfde materialen voor zowel driver als tweeter zien we wel vaker en moet de homogeniteit ten goede komen. Althans in theorie. 

De 25mm tweeter is voorzien van hun speciale WDT waveguide (wide dispersion technology) en staat dicht bij de driver om een betere uitstraling te bekomen. De rubberen omlijsting rond de driver is gebleven en een grote spoel en vernieuwde motor moeten ervoor zorgen dat de boel lekker strak speelt. Het frequentiebereik is gemiddeld met 45Hz en 28kHz en met een gevoeligheid van 87db in 6ohm is dit geen moeilijk aan te sturen luidspreker. Met onze Keces E40 (40 watt) hadden we geen enkel probleem om behoorlijk hard en gecontroleerd te spelen. 

Stijlvol

Ons testexemplaar in walnootfineer ziet er bijzonder fraai en smaakvol uit. We zien geen naden en de kleur van het fineer is erg geslaagd. Andere uitvoeringen zijn de meer courante Piano Gloss Black en Piano Gloss White. De lichtjes afgeronde randen zien er niet alleen mooi uit maar verminderen ook ongewenste resonanties. De kast zelf is overigens volledig vernieuwd en maakt gebruik van zogenaamde RSC-panelen (resonance suppression composite) van 18mm dikte die voor meer stabiliteit en minder kleuring moeten zorgen.

Omdat men in deze serie carbon toepast is er binnenin echter minder demping toegepast t.o.v. de modellen die met aluminium gemaakt worden. Toch voelt de speaker rigide aan en met 8kg ook voldoende zwaar. Achteraan zien we een langwerpige baspoort (slot port) en een paar degelijke luidsprekeraansluitingen. Alles bij elkaar een goed gebouwde en verzorgde speaker met een tijdloze uitstraling.

Type test
Single test
Luidsprekersoort
Monitor - bookshelf
Type luidspreker
Dynamic
Luidsprekersysteem
Bass reflex
Aansturing
Passive

Winkels met Acoustic Energy

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
×