Home Review Anthem Intergrated 225

Review Anthem Intergrated 225

21

Voordelen

  • Klinkt krachtig
  • ...en verfijnd
  • Erg stabiel

Nadelen

  • Geen mooie afstandsbediening
  • Volumeknop kan beter

Prijs: € ? 1.999

Bouwkwaliteit
Flexibiliteit
Geluid
Prijs
Anthem Intergrated 225

Voor iedereen die dacht dat de ?goede oude tijd ? van de monsterversterkers voorgoed achter ons ligt, zal de Anthem de ‘horizon doen oplichten’. De intergrated 225 is een reus. Letterlijk en figuurlijk. Hij is sterk, maar wel verfijnd, gedetailleerd en onvoorwaardelijk stabiel. Kortom: de grote analoge versterker is niet dood! Sterker nog: als het betekent dat we voor een ‘prikkie’ dit geluid in huis kunnen halen, zeggen we bij alpha audio : kom maar op!

Het is echt een Titaan, deze Anthem. Met 21 kilo schoon aan de haak is het niet zomaar een ‘versterkertje’. Het maakt met zulke cijfers gewoon direct indruk. Ook het vermogen: 225 watt is niet mis. Kortom: alles is groot: zijn gewicht, zijn omvang, de elco?s, de ringkernvoeding en dus zijn vermogen; 225 Watt.

Anthem Intergrated 225
Zwaar, groot en sterk! Deze Anthem is een serieus stuk werk.

Hiermee is het de absolute tegenpool van een product als de NAD D3020. Of een versterker als de Sprout van PS audio die onlangs door Alpha Audio is getest. Wij verwachten dan ook niet dat Anthem de intentie heeft gehad om consumenten voor een D3020 of een Sprout te lokken met een Integrated 225. Maar voor welke doelgroep is deze versterker dan wel? Op dat vraagstuk komen we later in de revieuw nog terug.

Digitaal ; hoe bedoeld u ?

Het is waar… Een rondje om deze versterker en het is meteen duidelijk: er is geen digitale ingang te bekennen! Wat moeten we hier nu mee bij Alpha Audio? We zien geen coax, geen USB , geen optisch…. Helemaal niets! Anthem geeft in de beschrijving online hiervoor een goed kloppende verklaring. De meeste mensen die in dit segment van de markt een versterker kopen, hebben naar alle waarschijnlijkheid al een goede DAC. Prima punt… Waarom iets leveren wat toch niet gebruikt gaat worden?

Maar wat zit er dan wel op de versterker ? We zien een 3,5mm aux-ingang en een 6,5 mm hooftelefoon-uitgang aan de voorzijde. Achterop treffen we een 5-tal cinch-ingangen aan. Eén daarvan is voor phono bedoeld. Ook zit er nog een paar gebalanceerde ingangen op en een tweetal lijn-uitgangen voor het doorlussen naar een eindversterker.

Wat opvalt is dat de aansluitterminals voor de luidsprekers enkelvoudig zijn uitgevoerd. Kortom: er is geen optie om een secundair paar speakers te koppelen aan deze versterker. De terminals zelf zijn van een prima kwaliteit: ze klemmen heel gemakkelijk lekker stevig.

Het Geluid.

Welnu. Tijd om het beest wakker te maken en gaan te spelen! Als het aankomt op klasse A/B versterkers (wat de Anthem Integrated 225 is ), is er altijd een simpele vuistregel geweest: hoe zwaarder de versterker hoe beter hij doorgaans zal klinken. Als het zo simpel is, dan kunnen wij niet wachten om hem te horen!

Anthem Intergrated 225
Genoeg aansluitingen voor talloze bronnen. Inclusief Phono. Verwacht echter geen digitale inputs!

Even een paar woorden over de setup. We hebben de Intergrated 225 getest in combinatie met een Myryad MC100 CD speler (zeer neutraal en snel). Als speaker hebben we onder meer een set Monitor Audio Gold GX50 gebruikt.

Wat meteen opvalt is dat de Anthem een enorm ruimtelijke presentatie neerzet. Deze losheid en ruimte zal ongetwijfeld door zijn enorme vermogens reserves komen.

Ook de precisie in de plaatsing is geweldig. Daarbij heeft de versterker net genoeg natuurlijke warmte in zijn geluid om elke opname eer aan te doen. Inclusief rouwer opgenomen cd?s worden met meer vriendelijkheid en vergeving afgespeeld dan we gewend zijn van onze eigen referentieset. Hierdoor zal de Anthem u nooit luistermoeheid bezorgen.

Maar denkt u alstublieft niet dat zijn warme zachtaardige karakter het detail van betere opnames tekort doet. Er is detail in overvloed en genoeg tempo en gevoel voor ritme om zelfs de snelste drumsolo?s met overtuiging en precisie weer te geven.

Alles aan het geluidsbeeld en de muziek klopt gewoon. Uren en uren zitten we met alle aandacht te genieten van wat deze versterker kan. Het is gewoon heerlijk . Voor deze prijs – 1999 euro – lijkt het ons eerlijk gezegd sterk dat er binnen korte tijd een concurrent op de markt komt die het zelfde (bijna magische) muzikale vermogen heeft.

Voor wie bedoeld ?

Anthem Intergrated 225
Nee… geen dubbele terminals voor speakers. Wel een paar pre-outs voor wie graag extra vermogen wenst of wil bi-ampen.

Het antwoord is na een paar weken luisteren zo klaar als een klontje : de Anthem Intergrated 225 is voor de gebruikers onder ons die een versterker zien als eindstation voor de speakers. Gebruikers die in een versterker geen totaaloplossing zoeken, maar simpelweg een ‘bak vermogen’. En liefhebbers die de emotie van hun muziek terug willen.

De ideale bron hebben ze al gevonden. En daar zijn ze tevreden mee. Nu zoeken ze nog die ene sublieme geïntegreerde versterker om hun bron te versterken, en die vinden ze in deze Anthem naar ons idee wel.

Twee kleine minpuntjes.

Is alles perfect aan deze versterker? Nee. We hebben wel een paar dingen gevonden die beter kunnen. Kleine dingen weliswaar. Maar we noemen ze toch even.

De kleine smetjes op het blazoen van de Anthems is dat de bijgeleverde afstandsbediening wel erg goedkoop is in vergelijking met het product zelf. Zonde! Ook de volumeknop is wel erg gevoelig. Dat kan een probleem zijn bij gevoelige speakers. Het is een beetje zeuren, maar we noemen het toch.

Winkels met Anthem

Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL

21 REACTIES

    • Kan deze review alleen maar onderschrijven, wat een fijne versterker is dit toch voor relatief weinig geld. Al bijna 2 jaar in bezit en iedere keer als ik een andere versterker ga beluisteren, want om de zoveel tijd wil ik weer iets nieuws proberen, ga ik de Anthem nog meer waarderen. Ook bij veel duurdere versterkers ?

  1. Hallo Jaap,

    Aangezien jij veel ervaring hebt met verschillende soorten versterkers wil ik je het volgende vragen.

    Ik heb thuis een mooie set staan bestaande uit: ProAc Response D-18 speakers met een Primare I30 en een Rega dac. Nu lees ik veel lovende reviews over de Anthem 225 en zou ik deze best willen aanschaffen. Alleen moet ik deze blind kopen want er zijn maar 2 leveranciers beschikbaar en die hebben geen Primare om eens te kunnen vergelijken.

    Kan jij iets meer zeggen over de verschillen tussen deze 2 versterkers? Ik wil namelijk geen versterker aanschaffen wanneer deze wellicht klankmatig minder is dan de Primare en er 1700,- euro voor neer moet tellen. Ik weet dat smaak persoonlijk is maar denk jij dat ik een goede versterker heb als ik de Anthem 225 zou aanschaffen?

    Ik hoor het graag van je.

    Alvast hartelijk dank!

    Mvg

    Gerard van der Bok

    • Beste Gerard,

      Ik durf echt niet te zeggen wat beter is. Ik ken de luidspreker niet die je gebruikt. En aangezien de versterker en speaker in feite één systeem is, kan ik de uitkomst niet voorspellen. De Anthem is zeer gecontroleerd. De Primare ook. Ik denk echter dat de Anthem wel wat neutraler en sneller is. Dat is niet direct de kracht van de i30 namelijk.

      Ik zou de primare en speakers achterin de auto gooien en naar een dealer gaan. Dan weet je het zeker.

      • Hartelijk dank Jaap voor je snelle reactie.

        Altijd lastig om alles in de auto te gooien en naar de dealer te rijden ermee.

        Maar ik denk dat ik met de Anthem geen verkeerde keuze maak. De Primare is 100 watt bij 8ohm en de Anthem is 225 watt bij 8 ohm.

        Ik ga de gok gewoon wagen.

        Fijne dag verder.

        PS. Je zou de ProAc speaker echt eens moeten beluisteren, waanzinnige speaker!

        Mvg
        Gerard van der Bok

        • Graag gedaan!

          Echter… Vermogen zegt niets. Het gaat om controle en de match. Hoe een versterker bijvoorbeeld omgaat met impedantieverlopen. Of hoe stabiel de voeding is. Of hoe het vermogen van een versterker los komt.

          Denk aan een auto. Als een diesel en benzinemotor allebei 150 PK hebben, rijden ze toch niet allebei even hard? En wat te denken van hoe het vermogen los komt? Dat is bij benzine heel anders dan bij diesel. Niet beter of slechter, maar anders…

          Kortom: ik zou nooit blind een versterker kopen. Just my 2 cents…

          • Ok, prima…….ik ga er nog eens goed over nadenken.

            Er zijn veel lovende reviews te vinden op het internet en ik ga binnenkort eens even luisteren, wellicht neem ik mijn Primare mee om te vergelijken, weliswaar op een andere set speakers.

            Nogmaals hartelijk dank.

            Mvg

            Gerard

          • Nog een laatste comentaar Jaap.

            Vermogen zegt niets zeg je, maar in je artikel staat het volgende vermeld:

            Als het aankomt op klasse A/B versterkers (wat de Anthem Integrated 225 is ), is er altijd een simpele vuistregel geweest: hoe zwaarder de versterker hoe beter hij doorgaans zal klinken.

            Hoe verklaar je dit dan?

            Thx

            Gerard

          • Dat is van de redacteur geweest die opmerking. Dat zou ik nooit hebben gezegd. In zekere zin komt dat wel uit overigens. Het gewicht zit veelal in de koeling én in de voeding. Een grote ringkernvoeding zal veelal eerder het nodige vermogen leveren, dan een kleine… vandaar: zwaarder is beter. Maar dat gaat anno 2016 niet meer op. Al tien jaar niet meer eigenlijk.

  2. Ik hou met mijn muziek, metal en hardrock maar wel op normaal luisterniveau, van een ouderwets warme en volle klank zonder fel en scherp hoog. Veel speakers al beluisterd en tot nu toe lijkt de B&W 683S2 dan toch nog de minst slechte te zijn. Hoe zal het zijn met deze versterker erachter? Vond de veel lichtere Arcam A19 geen fijne versterker. Het is allemaal te open voor mijn muziek. Ik ben van de “old school”.en zat daarom ook te kijken naar de goedkopere Denon 1520AE. (ben overigens ook al aan het kijken naar een oude Kef Reference model one die de sound hadden die ik zoek; warm en vol).

  3. Zonder ingebouwde DAC, zo hoort het voor een versterker, immers een Dac is en blijft een Dac en een versterker is een versterker, punt. Straks zitten we met 37 dacs in huis.
    Eentje in de klokradio en autoradio okee. En ja inderdaad, gewicht is kracht, maar moet nu ook geen trend worden om versterkers per kilo te maken … voor mij eentje van ..kg.

×