Home Review Arcam Solo Neo

Review Arcam Solo Neo

4

Prijs: € ? 1499

Niet iedereen wil een grote set in huis. Zeker niet als de ruimte het niet toelaat om een groot rek of meubel te plaatsen met grote vloerstaanders aan weerszijden. Voor die doelgroep zijn er de compactere systemen of natuurlijk alles-in-één oplossingen. Arcam speelt al langer in dat segment een rol. De Solo is een goed voorbeeld. Wij hebben de Solo Neo ter test. Een alles-in-één speler met netwerkconnectiviteit. 

De Solo Neo is de opvolger van de uiterst succesvolle Solo. Een apparaat dat nagenoeg hetzelfde is, behalve dat de Neo een streamingmogelijkheid biedt via zowel kabel als wifi. Overigens speelt de streamer geen high-res. De maximale resolutie is 24 bit / 48 kHz. iets om rekening mee te houden vandaag de dag.

De interne d/a-converter van de Arcam komt bij Wolfson vandaan. Welk type het precies is, hebben we niet kunnen achterhalen. En om nu de complete Solo Neo uit elkaar te halen voor een typenummer vinden we wat ver gaan. Wat we wel weten, is dat deze dac werkt op 24 bit (hoeveel kHz is niet duidelijk) en dat deze cd?s afspelen kan op de native 44,1 kHz. Bij 48 kHz-materiaal schakelt deze naar 48 kHz, wat prettig is, omdat zo de originele samplingrate aan wordt gehouden, wat doorgaans de weergave ten goede komt.

Ringkern

Als we de kap van de Arcam Solo Neo afhalen, zijn we blij verrast als we daar twee ringkernvoedingen aantreffen. Blijkbaar kan Arcam wel een ringkernvoeding in een kleine behuizing krijgen. Dat zien we niet vaak bij concurrenten.

Er is één grotere ringkernvoeding voor de klasse A/B-eindversterker en nog een kleiner model voor het loopwerk en digitale circuits. Door deze twee delen apart te voeden is overspraak en interferentie te te minimaliseren, wat de muzikaliteit weer ten goede komt. Het is een slimme stap van Arcam en het laat zien dat ze niet bezuinigen op belangrijke componenten.

Alles compact

Opvallend aan de Arcam Solo Neo is dat het Britse bedrijf zeer compact te werk is gegaan. We zien bijzonder veel oplossingen op één chip en kleine, maar volle prints. Dat moet ook wel, want de cd-drive en voedingen pakken iets meer dan de helft van de compacte behuizing. En dan moet er nog een eindversterker, ingangstrap, dac, netwerkcontroller en streamer er nog bij. Dat is een hele uitdaging, zult u begrijpen. Het is naar onze mening een uitdaging die Arcam met succes heeft aangepakt; het ziet er keurig uit.

Plug and Play

arcam-solo-neo-rear
Alles zit erop en eraan. Alleen geen digitale inputs, wat een beperking kan zijn.

Eén van de redenen om een alles-in-één oplossing aan te schaffen, is natuurlijk de eenvoud. Er hoeven geen componenten gekoppeld te worden met interlinks en u hoeft zich ook geen zorgen te maken over het ?matchen? van diverse onderdelen. Het zit allemaal intern aan elkaar en is klankmatig op elkaar afgestemd.

De installatie van de Solo Neo is dan ook behoorlijk eenvoudig. Het is een kwestie van het netsnoer koppelen, luidsprekerkabels aansluiten en een netwerkkabel erin doen. Wij hebben de Solo Neo met en vaste kabel aan het netwerk gekoppeld, omdat dit stabieler werkt dan draadloos. De Solo Neo laat het wel toe dat u het apparaat draadloos koppelt met een router. Wel jammer dat het wifi-G is, want zo haalt u de snelheid van het gehele netwerk naar G-niveau. Ook al hebt u een nieuwere wifi-N router en voor de rest wifi-n clients.

We gaan de Arcam Solo Neo eens aansluiten. Dat gaat natuurlijk vlot met een alles-in-één oplossing. Het is een kwestie van de voedingskabel in de Kemp Powerstrip 8 Plus, netwerkkabel erin en de luidsprekerkabels tussen de B&W PM1’s en de Arcam hangen. Klaar!

We zetten we de Solo Neo aan en doorlopen de set-up voor het netwerk. Dat bestaat uit een paar simpele stappen. Denk aan de keuze voor het medium (draadloos of kabel) en de keuze voor een handmatige of automatische configuratie. Wij kiezen voor automatisch, waarna de Arcam zelf een ip-adres aanvraagt en de setting voor internettoegang van de router krijgt. Het werkt prima. We zijn na een paar minuten klaar om te gaan spelen.

Verrassend

Arcam Solo Neo binnenkant 3
Nee, de Arcam is geen krachtpatser. Meer de controle is verrassend. Ook op onze B&W PM1’s.

Hoewel de Arcam zeker geen krachtpatser is: er is slechts 75 watt vermogen beschikbaar per kanaal. En dat is in 4 Ohm. Dus ga er vanuit dat het 40 watt is bij 8 Ohm, wat gewoon niet veel is. Toch stuurt de Solo Neo de B&W PM1?s met verve aan. Het verbaast ons oprecht.

Ook het enthousiasme, de lucht en de detaillering zijn op een hoger niveau dan we gewend zijn van alles-in-̩̩n systemen. De focussering mag iets strakker, maar gezien de prijsklasse Р1499 euro Рis het niet slecht. En dat het laaggebied niet helemaal strak is, zien we door de vingers gezien het vermogen dat de Arcam kan leveren en wij een lastige speaker hebben voor deze test. Het is echter wel iets om rekening mee te houden als u een combinatie gaat maken. Pak bij voorkeur een luidspreker met een wat hoger rendement. Dat komt met name een wat strakker laaggebied ten goede.

Overigens is het mogelijk een aparte eindversterker aan de Solo Neo te koppelen: er is namelijk een pre-out voorhanden. Wie het interessant vindt, kan dus een krachtiger model daaraan koppelen om zo meer grip op een lastige speaker te krijgen. Bi-ampen zou ook een mogelijkheid zijn.

Veelzijdig

De Arcam Solo Neo heeft eigenlijk alles wel wat een gemiddelde, moderne gebruiker zoekt in een hifisysteem. Er is een streamer, een cd-speler, tuner, digitale uitgang en een hele serie aan analoge ingangen. Tevens zien we een pre-out, zoals eerder genoemd, en een zone-2 aansluiting voor wie een multiroomopstelling wil gebruiken. Op de zone-2 moet een (eind) versterker komen, aangezien het volume meegaat op de uitgang. Deze tweede zone is in te schakelen door de trigger in- en uitgangen te gebruiken achterop de Solo Neo. Al met al biedt de Solo Neo veel functionaliteit voor een apparaat van 1499 euro.

Kleine puntjes

Arcam Solo Neo Front 3
De Arcam Solo Neo is een goed ogend en goed klinkende all-in-one. Zeker een apparaat om te overwegen als u iets compacts zoekt.

Maar natuurlijk is er een paar dingen die we missen op de Solo Neo. Zo heeft het apparaat helemaal geen digitale ingangen. Wat wel jammer is, want de meeste gebruikers zullen wel hun blu-ray speler, tv of settopbox digitaal willen koppelen aan de Neo. Dat gaat dus niet…

Ook is het jammer dat de streamer beperkt is tot 24 bit / 48 kHz, wat het dus niet mogelijk maakt om high-res bestanden te streamen. En dat aanbod groeit inmiddels behoorlijk. Het is dus jammer dat u met de Solo Neo wat dat betreft niet op de toekomst bent voorbereid.

Tenslotte de app-bediening. Er is geen Android-app. We hebben andere apps geprobeerd ? denk aan Kinsky van Linn ? maar dat werkt slechts gedeeltelijk: er wordt geen playlist aangemaakt als u een compleet album wilt afspelen. Kortom: losse tracks spelen gaat, maar geen compleet album. Jammer!

Conclusie

De Arcam Solo Neo is een bijzonder muzikaal klinkend en vrij compleet product. Het zit degelijk in elkaar, is gemakkelijk in gebruik en weet zelfs met relatief weinig vermogen veel lucht, detail en finesse neer te zetten. Helaas speelt de Solo Neo geen high-res audio en zijn er geen digitale inputs. Dat kan een beperking en dealbreaker zijn. Maar afgezien daarvan: erg mooi en muzikaal apparaat!

4 REACTIES

×