vrijdag, maart 29, 2024
Home Review ARX Audibox USB DI

Review ARX Audibox USB DI

2
ARX usb-geluidskaart

Vandaag een gastauteur op Alpha Audio. Yung Lie is bijzonder enthousiast over de ARX Audibox USB DI. En dat wil hij graag kwijt op Alpha Audio. Dat kan natuurlijk! Het is immers een platform voor enthousiaste gebruikers. En als iemand ook nog graag schrijft, is dat mooi meegenomen. Zowel voor Alpha Audio als voor de lezers. 

ARX usb-geluidskaart
Plug and play! Heel simpel van opzet… maar het werkt mede daardoor perfect!

De matige kwaliteit van de hoofdtelefoonuitgang op laptops is het duidelijkst wanneer je een laptop op een professioneel PA-systeem aansluit. Het gaat gepaard met gekraak, dun geluid, en de nodige storingen. Ook als ik gebruik kon maken van de aanwezige faciliteiten als ?DI-box? en dergelijke, staken deze problemen de kop op. Professionele audio en personal audio lijken soms wel totaal verschillende werelden.

Een jaar of zes geleden kwam ik tijdens een conferentie waar ik moest presenteren de ARX Audibox USB tegen. Een blauw doosje waar je met een USB-kabel verbinding maakt met de laptop en dat het digitale geluidssignaal omzet in een analoog signaal. Twee XLR-aansluitingen voor de verbinding met de mengtafel. Punt. Het geluid dat vervolgens uit het geluidsysteem kwam, was verbluffend. Een neutrale klank, ook als je internetfilms van matige kwaliteit afspeelt. Omdat het geluidssignaal gebalanceerd uit het blauwe doosje komt, is een afstand tussen laptop en mengtafel van 50 meter geen probleem, zo vertelde de geluidstechnicus.

Een bijzonder prettige bijkomstigheid: het werkt allemaal ?Plug & Play?. En ook nog onafhankelijk van het besturingssysteem. Haal de USB-kabel uit de Mac en sluit hem aan op een Windows laptop; geen probleem, geen drivers nodig, gewoon ?inprikken? en spelen. Omdat het zo makkelijk werkte, besloot ik het apparaat aan te schaffen en zorgde dat ik het altijd bij me had.

USB from down under

ARX staat voor Audio Research & Technology en is een Australisch bedrijf dat zich uitsluitend richt op de professionele audiomarkt. Het bedrijf maakt sinds 1983 producten die gericht zijn op optimaal gebruiksgemak en optimale prestaties. Wie de website van ARX bekijkt ziet een hele verzameling blauwe kastjes verschijnen die voor de meeste huis-tuin en keuken muziekliefhebber overbodig zijn, maar die in een geluidssetup voor een popconcert of in een theater een ?blessing in disguise? zijn voor de geluidstechnicus. Immers, een kleine brom in een microfoon, gitaar of andere geluidsbron heeft enorme effecten als je het in een stadion wilt laten klinken. ARX? claim to fame is dat ze ?schoon geluid? opleveren. Alle ARX-producten zijn handgemaakt in Australië.

Purpose build… geen knop teveel.

Thuis?

Op de een of andere manier had ik niet bedacht dat het ook een idee zou zijn om de Audibox te gebruiken op onze installatie thuis. Dat was ook logisch, want ons Linn-systeem heeft geen XLR-ingangen. Totdat ik op een mooie dag de beschikking kreeg over een Stax hoofdtelefoon-set, compleet met buizenversterker. Voor de kenners: de Lambda Signature 404, met de SRM 006t. Deze beschikte over gebalanceerde XLR-ingangen. Nog steeds worden deze gemaakt in jaren 70 bruin; de leren hoofdband en de brede kabels maken het camp-gevoel compleet.

Vreemd overigens, dat op Alpha Audio geen recensies staan over Stax-producten (red. noot: wij hebben hier nog niet bij stilgestaan, daar komt verandering in. Overigens staat hier een vergelijk met een HD800). Zelf ervaar ik het luisteren naar deze elektrostatische ?earspeakers? (laat de Japanse makers van Stax het woord headphones niet horen!) als een openbaring. De veel genoemde nadelen van electrostatische luidsprekers (dunne dynamiek, weinig bas) vallen geheel weg als de membranen in een hoofdtelefoon zitten.

Ervaring

De ARX Audibox USB DI, zoals de volledige naam luidt, voldoet meer dan prima in de huiskamer. Ik heb er inmiddels vele uren naar geluisterd en het verveelt geen moment, onafhankelijk van de muzieksoort. Wat steeds opvalt is het neutrale geluid, het geluidsbeeld en ook het gemak waarmee het geluid wordt geproduceerd. Zeker in combinatie met de Stax-set worden slechte opnames genadeloos ontmaskerd, en krijgen fraaie opnames het gouden randje dat ze verdienen.

Een blik in het binneste… netjes gemaakt! Grappig detail: de print lijkt wel een kerstboom.

De opname van de Buena Vista Social Club (het bekende album met Ry Cooder) valt op door zijn enorme ruimtelijkheid en de vele percussie-instrumenten. Ik meende zelfs een nieuw trommelgeluid te horen die voor mijn gevoel ergens op een trap zat mee te spelen. Nooit eerder gehoord… Of het album Night And Day van Joe Jackson. Opgenomen in een oud theater in New York, met (volgens de liner notes) twee vintage buizenmicrofoons als voornaamste opnamebron. Het openingsnummer ?The Verdict? en ?Heart Of Ice? zijn niet alleen muzikaal prachtig, het zijn ook ware testers voor je geluidssysteem. The Verdict voor het ruimtelijk beeld en de dynamiek, en Heart Of Ice door de high-hat, die van begin tot eind hetzelfde rifje speelt. Als het goed is, hoor je de high-hat op verschillende niveaus klinken; het ritme zelf, en de boventonen die voor en na de riffs doorklinken. Op de LP kan je dit uiteraard het beste horen, maar de kwaliteit van je DA-converter kan je mijns inziens bijna niet beter laten horen met deze track. Probeer het maar eens.

Flac en Mac

Ook heb ik ontdekt dat het nauwelijks uitmaakt of je een track in Apple Lossless, FLAC of MP4 afspeelt. Als de originele opname van goede kwaliteit is, is het digitale formaat ondergeschikt. Wel heb ik de beperkingen van iTunes als neutrale audiospeler moeten ervaren. Voor Mac-gebruikers is de MX-player (gratis in de App Store) een goed alternatief. Deze speler biedt echter geen playlist-integratie. Een goed alternatief is Winamp voor de Mac. Andere opties zijn Amarra of Pure Music; deze bieden iTunes-integratie en een uitstekend geluid maar kosten ca. 120 euro na een gratis proefperiode. Voor Windows zou Winamp de aanrader zijn. Deze biedt iTunes-integratie (afspeellijsten) en belast bovendien de processor minder dan iTunes doet. (red. noot: Foobar is gratis en ondersteunt zowel wasapi als asio) En ook Spotify biedt met het Premium-abonnement voor 10 euro per maand een prima geluidskwaliteit.

Via- en Sonix-chipset. Je ziet ze ook wel in pc’s, maar niet zo degelijk gevoed en geklokt.

Door de combinatie van de ARX Audibox en de Stax-set is er letterlijk een wereld voor me opengegaan waarbij ik bekende muziekstukken opnieuw heb ontdekt. Hoe vreemd het ook lijkt, maar het beluisteren van muziek via de computer, en zelfs via de iPad of iPhone, laat meer muzikale rijkdom los dan de CD. Op het internet zijn er ook allerlei verklaringen voor te lezen, zoals:

–      het ?rippen? (omzetten) van muziek van een CD naar de computer is een veel preciezer proces dan het afspelen van een CD in een CD-speler. Dat komt doordat het rippen gepaard gaat met procedures voor controle en foutcorrectie, tijdens en na het kopiëren;

–      het afspelen van een track op de computer of mobiel apparaat vereist geen bewegende delen. Een solid state harde schijf of flash-geheugen (in iPads, smartphones en ultralaptops e.d.) zijn in dit opzicht alleen maar verbeteringen;

–      afspelen via laptop, tablet of smartphone gebeurt doorgaans zonder stroomkabel, dus van problemen met stroom ben je ook verlost. Met accu?s die langer dan 7 uur meegaan kan je zelfs de Ring van Wagner zonder netkabel afluisteren!

–      over de ideale manier van luisteren naar streaming audio is inmiddels erg veel geschreven. Ik kan hierover alleen mijn eigen ervaringen delen. Ik luister muziek via de harde schijf op de laptop, of via het draadloze netwerk thuis; op alle harde schijven die in het netwerk bekend zijn, is het mogelijk audio (en video) op te zoeken en af te spelen. Grote verschillen in geluidskwaliteit tussen direct afspelen op de ?eigen? harde schijf of via het netwerk heb ik niet kunnen ontdekken.

Technisch

Technische kastjes van ARX. Bijvoorbeeld deze iso-splitter. Niet voor de consument, maar een blessing voor de prof!

Over de inhoud van de Audibox doet ARX weinig mededelingen. De chipset is van het merk Sonic en heeft het nummer 1113F. Voorts een Via Vinyl VT1612a Audio Codec. Dit zal de DA-converter zijn. Volgens de website: With support for the AC’97 2.2 specification the VIA VT1612A has 18-bit full duplex performance, and a variable sampling rate with 1Hz resolution. Supports up to 48kHZ sampling rates for analog and digital I/Os.

Als de meer technisch onderlegde lezers hier nog aanvullingen op hebben, houd ik me aanbevolen.

Conclusie

Voor mij is het erg fijn dat ik geen nieuwe DA-converter hoef aan te schaffen nu ik zo goed wordt bediend met de ARX Audibox. Voor ongeveer 220 euro heb je een apparaatje dat zeer robuust is en gewoon zijn werk doet. Sinds enige tijd is er ook een versie met volumeregeling en hoofdtelefoonuitgang. Als je geen XLR-ingang hebt in je versterker, zal je een verloop moeten (laten) maken. Een gebalanceerde kabel heeft het voordeel van betere afscherming. Het verschil is direct hoorbaar!

ARX Audibox USB DI: www.arx.com.au

Systeem:

Stax Lamba Signature 404
Stax SRM 006t versterker
ARX Audibox USB DI

Cardas Golden Hexlink 5C XLR Interlink
Audioquest Coffee USB Interlink
MacBook Pro /iPad 1

2 REACTIES

    • Hey Vincent,

      Klopt… van Mac. Maar er staat ook een verwijzing naar Winamp voor Windows. En persoonlijk vind ik Winamp k*t. Foobar is veel flexibeler en klinkt beter. 16/48 is idd niet helemaal 2012 meer. Maar gezien de prijs is dit niet slecht. In veel gevallen moet je meer neertellen voor een dac met balanced out en 24/192 of 24/96, nietwaar?

      Ow… en wasapi kan altijd, mits je Vista of 7 gebruikt…