Review ASR Emitter 1 versterker – Bizarre buffers

Voordelen

 • Zéér schone weergave
 • Veel controle
 • Precisie
 • Veel opties

Nadelen

 • Drie behuizingen
 • Beetje ouderwets uiterlijk
 • Prijs: € 12800

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  ASR Emitter 1

  Inleiding

  Er zijn reviewproducten waar je soms even op moet wachten. Of die na jaren ineens weer boven komen drijven. In dit geval is het de ASR Emitter 1 waar we ineens weer aan moeten denken. We hebben die ooit horen spelen op de Gydotron audioshow in België. Uw auteur weet nog goed dat die set bijzonder fijn stond te spelen. Nu hebben we een paar weken zelf in de luisterruimte mogen luisteren naar deze bijzondere creatie uit Duitsland. 

  Er zijn verschillende versies van de ASR Emitter 1. Waar menig fabrikant gewoon diverse modellen zou maken heeft Friedrich Schaefer – de oprichter van ASR – één model met héél veel opties gemaakt. De optielijst zou niet misstaan bij een degelijke middenklasse auto. Weet wel dat het niet mogelijk is om achteraf opties toe te voegen zonder dat de gehele unit retour moet en de unit praktisch uit elkaar gehaald moet worden; het is niet een modulair systeem in die zin.

  De instapper – dat is in dit geval zéér relatief – beschikt alleen over de versterker en voeding. Deze kost 7500 Euro. Dan is er nog een Exclusive versie (die hadden wij ter review) die iets meer vermogen levert en tevens wat andere upgrades heeft (meer afvlakking: 606.000 uF in plaats van 406.000 uF). Deze kost 10.0200 Euro. Wilt u de accuvoeding met 428.000 uF buffer erbij? Dat is een meerprijs van 3000 Euro. Indien als geheel besteld, kost de versie met accu 12.800 Euro.

  Enkele opties behalve meer vermogen en voedingen, zijn: een hoofdtelefoonuitgang, betere WBT-terminals, blauwe of witte leds, XLR-ingang, tape-loop… de meerprijzen zijn niet mals overigens. Als u er een paar aanvinkt, bent u zo 1000 Euro verder. Maar goed: dat is met auto’s ook zo.

  Zéér nauwkeurig

  Onze versie is met een (optionele) transparante bovenkap uitgevoerd. Dat oogt ontzettend gaaf. De voorzijden van de ASR Emitter én de voedingen (ja… meerdere; wij hebben de accuvoeding erbij) zijn ook transparant. Al met al een zéér technisch ogend geheel, wat we wel kunnen waarderen. Overigens hoeft de bovenkap niet transparant te zijn. De voorzijde wel, aangezien de leds achter het front aangeven wat de status is. U ziet op de versterker zelf de input en op de voedingen wat de status is van de voeding.

  De bouwkwaliteit is subliem. De afwerking is op alle fronten indrukwekkend. Zowel de componentkeuze als de afwerking is subliem. Maar goed: onze unit zit op 13.100 Euro (optionele hoofdtelefoon-unit), dus mogen we dat ook verwachten.

  Meerdere modi

  De ASR Emitter 1 kent meerdere modi. Allereerst is er uit / standby. Vervolgens zien we een soort ecomodus die geschikt is voor achtergrondmuziek. Handig anno nu. Dan is er nog een (optionele) hoofdtelefoonuitgangsmodus en een ‘gewone’ luistermodus. U zult begrijpen dat het bij deze versterker handig is de handleiding even te lezen; het is niet een ‘middle of the road’ apparaat.

  Dat is het op vele vlakken niet overigens. Sec kijken we naar een geïntegreerde versterker, maar wie kritisch kijkt, zal zien dat het eigenlijk een regelbare eindversterker is met een paar inputs. (Schaefer noemt het ook geen geïntegreerde versterker trouwens). Een beetje zoals Ayre ook werkt: de volumeregeling regelt de eindversterker en niet de ingangsspanning van de eindversterker. Het verschil? De ingangsspanning is constant: de gain wordt aangepast. Dat houdt de ruisvloer gelijk, wat ten goede komt aan de signaal-  / ruisverhouding. Slim! Maar wel wat duurder om te realiseren

  Flinke dozen

  Wie een compacte, geïntegreerde oplossing zoekt, kan beter verder kijken. Onze set bestaat uit drie forse en flink zware kasten – dus één externe voeding en één accu – die ideaal gezien elk een eigen plateau krijgen. Bij elkaar kijken we naar meer dan 100 KG aan hifi.

  De voeding en de accu worden aangesloten op de versterker met behoorlijk dikke kabels waaraan weer industriële connectoren met beveiligingsclips zijn gemonteerd. De kabels zijn standaard ongeveer 2 meter lang. Korter mag, tegen meerprijs… Wij zouden eerlijk gezegd de optie voor 1 meter, 1,5 meter en 2 meter geven, aangezien voor veel mensen 1 meter genoeg zou zijn als ze gewoon in een normaal rek komen te staan.

  Soort versterker
  Geïntegreerd
  Versterkertechniek
  Klasse AB
  Bridgemode
  Nee
  Ingangen Versterker
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
  • Analoog Phono MM
  • Analoog Phono MC
  Uitgangen versterker
  • Analoog RCA
  Vermogen
  Specificatie #1
  • Weerstand: 4 ohm
  • Waarde Gespecificeerd: 290 watt
  • Waarde Gemeten: 310 watt
  Specificatie #2
  • Weerstand: 8 ohm
  • Waarde Gespecificeerd: 0 watt
  • Waarde Gemeten: 180 watt
  Afmetingen
  • Breedte: 42 cm
  • Diepte: 42 cm
  • Hoogte: 18 cm
  Gewicht versterker
  32 Kg
  Ingebouwde dac
  Nee
  Productieland
  Duitsland
  Metingen
  Crosstalk A-B
  Crosstalk A-B
  ASR Emitter 1 - THD vs Freq
  ASR Emitter 1 - THD vs Freq
  ASR Emitter 1 - Power vs THD - 8 Ohm
  ASR Emitter 1 - Power vs THD - 8 Ohm
  ASR Emitter 1 - Power vs THD - 4 Ohm
  ASR Emitter 1 - Power vs THD - 4 Ohm
  ASR Emitter 1 - 10 watt - 8 Ohm
  ASR Emitter 1 - 10 watt - 8 Ohm
  ASR Emitter 1 - 1 watt - 8 Ohm
  ASR Emitter 1 - 1 watt - 8 Ohm
  ASR Emitter 1 - 1 watt - 8 Ohm - Residu
  ASR Emitter 1 - 1 watt - 8 Ohm - Residu
   
   
   

  Winkels met ASR

  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE
  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE
  Joseph Bensstraat 21
  1180 Ukkel, BE
  Sint-Antoniusstraat 15
  2300 Turnhout, BE

  8 reacties

  1. De audiofiel zal altijd blijven zoeken naar compromissen om het NirWana te bereiken.
   In audio staat het zoeken, diggen , gelijk aan het niet gelijk hebben van. Herkenbaar!
   Met ‘n compromis is daar het feit dat de uitstelling van executie nabij is maar de ontkenning blijft hardnekkig aanwezig tegen beter weten in…

   Dit is algemeen bekend als struisvogelpolitiek, de emotie speelt geen onbelangrijke rol hierin.
   Over zoeken (diggen) gesproken..Naar het ultieme, HET IS ER NIET en daar ligt de psyhe en gedraagt zich als een contradictie, is in principe niet uitzonderlijk. Niets menselijk is mij vreemd.

   Fons de Boeck

  2. Ik zie dat er 2e hands best veel emitter 1 of 2 te koop staan. Soms 10 tot 15 jaar oud. Voor aantrekkelijke prijzen <4K€ Is dat het zelfde apparaat. Of zijn dat oudere en kwalitatief mindere versies.

  3. Hieruit maak ik dus op dat de ASR Emitter 2 niet meer in het leveringsprogramma zit!?

   Ooit de Emitter 2 in de uitgebreidste versie gehoord bij Multifoon en was onder de indruk! Deze versterker(s) hebben mij altijd geboeid en nog eigenlijk…

  4. De meest in het oog springende ervaring met deze versterker is de klankkleur van instrumenten (analoog). Het is alsof ik in het orkest zit en aan het spelen ben en de instrumenten om me heen hoor: die kleur, die klank. De soundstage is alleen alsof ik in de zaal zit.

   Ik heb het vermoeden dat de ASR laat horen waar de Passithea toe in staat is op gebied van klankkleur en dat die twee een match zijn.

   Ik ben het van harte eens met de conclusie dat het onder de streep een kwestie is van voorkeur of smaak en matching. Op gebied van high-end is veel te krijgen, maar soms zitten er apparaten tussen die in positieve zin met kop en schouders boven de andere goden uitsteken die strijden om een plekje op de high-end HiFi Olympus.

   Spiral Stairs van Mammal Hands via Audirvana op de ASR, een ervaring om nooit te vergeten!

  Geef een reactie