Review ATC CDA2 MK2

Voordelen

 • Goede weergave over gehele linie
 • Heerlijke cd-speler
 • Compact

Nadelen

 • Hoofdtelefoonuitgang achterop
 • Geen XLR-ingang (!)
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  ATC CDA2 MK2

  Bouw en uiterlijk

  Inhoud

  De ATC CDA2 MK2 is gebouwd als een tank. We zien zelden zo’n stevig stuk hifi en al helemaal niet in deze prijsklasse. De bouwkwaliteit van dit toestel staat buiten kijf. Het gebogen aluminium front is erg dik en straalt, dankzij de zwarte belijning aan de zijkant, luxe uit. De rest van de doos bestaat uit geborsteld metaal en is erg onderhoudsvriendelijk. Vingerafdrukken krijgen geen kans.

  De ingebouwde cd-speler aan de linkerkant, nu met Teac loopwerk, werkt stil en geruisloos tijdens het laden én afspelen van cd’s. Deze cd-speler leest onze behoorlijk geteisterde schijfjes probleemloos en hapert geen enkele keer tijdens de luistersessies. De verzonken knopjes op het front, die allemaal op één lijn staan, zijn plezierig in gebruik en functioneren goed. In het midden zien we de verticale ‘inputselector’ en rechts een klein scherm en de volumeknop. Ondanks al die verschillende functies blijft het front relatief clean, strak en overzichtelijk.

  Achteraan zien we een paar gebalanceerde en single-ended outputs, twee paar rca-inputs, en drie digitale inputs (coax, optisch, usb). Voor de meeste mensen voldoende om al hun bronnen op aan te sluiten hoewel wij graag een gebalanceerde input hadden gezien. Als we naar onze Ps Audio Stellar Gain Cell Dac kijken zien we die wel. Maar een (goeie!) cd-speler heeft hij dan weer niet. Het is een beetje afwegen wat u nodig hebt.

  Wijzigingen

  De ATC CDA2 MK2 is een volledig gebalanceerd toestel dat in zijn tweede uitvoering een aantal aanpassingen heeft gekregen. Naast het nieuwe loopwerk is de belangrijkste verandering  de nieuwe AKM dac (4490EQ). Deze dac kan via de usb-b input (niet aanwezig op de vorige versie) PCM tot 384kHz en DSD tot 265kHz verwerken. De voeding is krachtiger en nog beter ontkoppeld dan op het vorig model en verder is zowel de in- als outputstage verfijnd met discrete opamps om ruis en vervorming tot een minimum te reduceren.

  Heel wat fijne updates dus die vertrouwen uitstralen en langdurig, onbezorgd luisterplezier garanderen. Er zijn echter een paar zaken die we anders zouden doen. Het kleine scherm bijvoorbeeld biedt niet veel info en is minder goed leesbaar overdag. Toch is het nodig om de juiste input te zien want via het selectieknopje is dit onbegonnen werk. De volumeknop met dun, zwart lipje is wat onhandig in gebruik maar gelukkig is er een afstandsbediening die goed werkt en goed in de hand ligt.

  Excentriek

  De opmerkingen hierboven zijn kleine dingetjes en niet onoverkomelijk, elk toestel heeft zo zijn eigenaardigheden. Maar wat de ontwerper bezield heeft om de 3,5mm aansluiting en vooral de hoofdtelefoonaansluiting op de achterzijde te installeren gaat ons verstand te boven. Misschien moeten we dit zien als een staaltje droge Britse humor, but we’re not amused! Vooral omdat dit inmiddels de tweede versie is en we vast niet de eersten zijn die dit aankaarten.

  We vernemen van de mensen van ATC dat de hoofdtelefoonversterker reeds vooraan zit op de nieuwe SIA2 100 geïntegreerde versterker en dat dit ook voor alle nieuwe modellen zo zal zijn. En ons voorstel om een gebalanceerde input te voorzien wordt ook positief onthaald. Dit spreekt voor de professionaliteit van deze firma.

   
   

  Winkels met ATC

  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Emrikweg 25
  2031 BT Haarlem, NL

  Geef een reactie