Review Audiolab 6000a versterker

Voordelen

 • Meeslepende weergave
 • Uiterlijk
 • Prijs

Nadelen

 • Geen
 • Prijs: € 799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Audiolab 6000A

  Inleiding

  Inhoud

  De voorbije maanden hebben we enkele fijne betaalbare geïntegreerde versterkers over de vloer gekregen. Denk aan de Ps Audio Sprout 100, Arcam SA10 en Rega Brio. Drie versterkers in dezelfde prijsklasse, elk met hun specifieke kwaliteiten. Vandaag bespreken we een versterker die perfect in dat rijtje past; de gloednieuwe Audiolab 6000a geïntegreerde versterker. Let’s check it out!

  Audiolab is geen onbekende voor ons. Toen we zelf aan ons hifi-avontuur begonnen, hebben we een tijdje met de 8200 serie gespeeld. Zowel de versterker als cd-speler van die reeks waren de eerste serieuze spullen waarmee we muziek afspeelden. Ze klonken beide erg goed maar eerlijk gezegd waren we vooral voor hun strakke looks gevallen. Want wat zien die Audiolab spullen er toch altijd cool uit! Ook de betaalbare 6000 serie ziet er fantastisch uit.

  Stijlvol

  Ons zilveren testexemplaar heeft een bijzonder eigentijdse uitstraling en straalt klasse uit. Hij past dan ook uitstekend in een modern interieur. De aluminium voorzijde is bijzonder overzichtelijk met drie even grote draaiknoppen voor respectievelijk volume, modus en input. De knoppen zijn een plezier om te gebruiken en vooral het volume gaat vloeiend de hoogte in. Of beter gezegd de laagte in, want het volume verhogen gaat razendsnel van 78 naar 0.

  In het midden zien we een ovaal oled-scherm met duidelijke info (input en volume) met daarnaast een volwaardige hoofdtelefoonaansluiting met aparte versterking. De mooie afstandsbediening valt niet uit de toon en is erg gebruiksvriendelijk. In deze reeks vinden we naast een geïntegreerde versterker nog een cd-transport en een streamer. Alles dus om een leuke set mee te bouwen. Audiolab maakt overigens deel uit van de IAG-groep waar o.a. Luxman en Quad inzitten. Geen slecht gezelschap om in te vertoeven.

   
   

  Winkels met Audiolab

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL

  16 reacties

  1. Na veel zoeken naar -en lezen van de reviews over de Audiolab 6000a- op basis van Alpha-Audio’s review deze versterker aangeschaft. Het mag ook wel eens, gebruik al vele jaren een bejaarde NAD C326bee en hoewel een fijne versterker, de tonaliteit wordt met name bepaalt door de basweergave.

   Ik kan niet anders dan beamen dat de review exact overeenkomt met hoe ik eea beleef en beluister. Ook op luid volume blijft deze versterker presteren, zonder de ‘metalige hardheid’ die vaak hoorbaar is bij diverse versterkers onder de 1000 euro.

   Normaal gesproken ben ik best sceptisch mbt prijs/kwaliteit van versterkers, maar in dit geval hoor je letterlijk de klasse en nuance, echt indrukwekkend. Bas is zeer duidelijk en strak gedefinieerd en heeft een punch die ik niet had verwacht. Instrumenten en aanslag ervan krijgen nieuwe (schone) dimensies en het klinkt ontspannen en natuurlijk.

   Ik gebruik Q Acoustics Concept 20 speakers, incl. subwoofer. De speakers schalen gelijk stappen naar boven. Echt indrukwekkend wat een redelijk eenvoudige speaker kan doen met de juiste versterking. Mijn scepsis is gelijk weggespeeld 😉 Nu begint het weer te kriebelen wat andere speakers kunnen doen…

   Bedankt voor jullie (top)review!

  2. Hallo,

   In de review vermelden we snel, strak, gedetailleerd en voldoende verfijnd. Warm en vol wordt hier althans niet vermeld. Dit is een evenwichtige versterker die uitstekend klinkt in combinatie met verschillende luidsprekers. Hij staat om die reden bij ons als budget referentie. Hij is wat ons betreft niet koel noch warm maar in balans. De dac is degelijk en de analoge inputs uitstekend in deze prijsklasse.

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey

   1. Zo zie je maar, een reviewer geeft altijd naar eer en geweten een richting aan. Je kunt op basis daarvan besluiten om zo’n versterker zelf te gaan beluisteren, liefst in combinatie met je eigen luidsprekers en al helemaal liefste in je eigen omgeving, de overige set-up en je eigen akoestiek.
    Ik koop zelf niks als ik het niet eerst thuis een paar dagen tot een week heb mogen beluisteren, dan wel dat ik een terugbrenggarantie beding voor wat goedkopere spullen.
    Voor duurdere apparatuur is mijn ervaring dat de dealer het bij mij thuis komt afleveren en na een week weer ophaalt (of ik breng het zelf terug). Anders koop ik gewoon niet. Goede dealers doen dat zonder problemen, mist je wel uitstraalt dat je serieus geïnteresseerd bent.

  3. Vanwege de meerdere positieve reviews de Audiolab 6000A besteld, met name vanwege de luchtige, volle en wat warme weergave waarover geschreven wordt. Dat laatste is in mijn beleving beslist niet het geval (inmiddels >100 uur ingespeeld). Ik vind de 6000a eerder aan de koele kant klinken. Ook de DAC zou van mij wat smoother mogen klinken en neigt tot enige hardheid in de weergave. Mijn Raspberry Pi met Isolator board en Boss DAC presteert hier i.m.o. aangenamer.

   Blijft persoonlijk allemaal en ik vraag me wel eens af hoeveel verschil er tussen de geproduceerde units kan zitten waardoor reviews zo kunnen verschillen? Overigens vermeldt de British Audiophile reviewer ook een weergave aan de koele kant. Tsja, wie kun je nog geloven.

   1. Hallo,

    In de review vermelden we snel, strak, gedetailleerd en voldoende verfijnd. Warm en vol wordt hier althans niet vermeld. Dit is een evenwichtige versterker die uitstekend klinkt in combinatie met verschillende luidsprekers. Hij staat om die reden bij ons als budget referentie. Hij is wat ons betreft niet koel noch warm maar in balans. De dac is degelijk en de analoge inputs uitstekend in deze prijsklasse.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  4. Hoi Geoffrey,

   Ik ben een beetje laat op het feestje. Ik heb recentelijk de monitor audio silver 200 gekocht.
   Dit is een kleine vloerstaande luidspreker met een acceptabel rendement.

   Ik vraag mij af of de audiolab 6000a een goede optie zou zijn? Ik speel vooral veel muziek van spotify. Er is “helaas” zoveel keus op dit moment rond de 800 tot 1000 euro.

   Ik speel op dit moment met een PMA1600NE (puur gekocht omdat mijn PMA1500AE het vorig jaar begaf). Helaas mis ik nu veel sprankeling in het hoog en is het geluidsbeeld klein en wollig.

   1. Hier draaien de zilveren 200 op NAD c338 en heb power genoeg ook voor hoge volumes. Daar zal het niet aan liggen deze versterker geeft ook 50watt. De monitor audio speakers staan nog op veel plaatsen te beluisteren, ff doorzoeken welke zaak deze audiolab ook heeft staan en zelf gaan luisteren. Misschien wat verder weg maar dan wel bewust gekozen. Veel plezier met de monitor audio’s en succes met de zoektocht.

  5. Beste Geoffrey, met veel interesse de review gelezen. Enige jaren geleden de Cambridge CXA60 aangeschaft in dezelfde prijsklasse en met vergelijkbare functionaliteiten. In hoeverre klinkt de Audiolab6000a minder ” enthousiast” in een nieuwbouwhuis met plavuizen vloer ?

   Alvast bedankt,
   Marco

   1. Hallo,

    Deze audiolab is opvallend gebalanceerd van weergave. Vorige series waren enthousiaster maar deze gaat erg goed in mijn eigen relatief frisse ruimte. Hij staat nog steeds bij mij en blijft geweldig spelen op mijn wederom eerder frisse Audiovectors.

    Een ruimte met alleen plavuizen, is er geen tapijt?, is natuurlijk niet echt ideaal…

    Groeten
    Geoffrey

  6. Beste Geoffrey. Onlangs stapte ik over van een paar Dali boekenplankspeakers naar een stel Piega tmicro 6 staanders. Nu nog mijn 25 jaar oude Yamaha Dsp surround versterker vervangen naar een waardige stereo versterker. Het zweet staat me in de handen na het lezen van alle reviews. Wordt het de volprezen Rega Brio of de Audiolab 6000a? Beiden zonder toonregeling waarbij ik me telkens de vraag stel hoe die zaken klinken bij een laag, lees normaal, volume. Welke zou er het volst klinken en het beste matchen met de Piegas (4 okm – 90 DB)? Dankjewel voor de fijne reviews. Filip

   1. Dag Filip,

    De Rega is voller maar hoe hij zal matchen met de Piega’s kan ik niet inschatten. Met de Monitor Audio Silver 300 was het teveel van het goede, met mijn Audiovectors ging het uitstekend.

    De Audiolab is veelzijdiger en heeft wat filters om te tunen… Er zijn inderdaad enorm veel goeie spullen op de markt wat het inderdaad niet gemakkelijk maakt.

    Kan je niet eentje via een dealer thuis uitproberen?

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  7. Hallo Geoffrey, heb met veel aandacht deze test van de 6000a gelezen. Had voor mezelf al de keuze gemaakt voor de Hegel h90. Maar de aanschaf van 6000a met de nieuwe netwerkspeler 6000n is qua prijs 1.300 erg aantrekkelijk. Voor mij is het in Friesland moeilijk afspreken om deze set te gaan luisteren. Kun je mij iets zeggen hoe de 6000a zich verhoudt tot de H90??

   Vriendelijke groet,

   Peter

   1. Hallo Peter,

    Dat is moeilijk. Beide zijn Alpha Approved! Hangt een beetje af van uw ruimte en luidsprekers. Hegel heeft wat meer controle en kan ook luider in grotere ruimtes. Een hele goeie aankoop sowieso.

    Maar indien de ruimte te doen is en u geen lastige speakers heeft is Audiolab een heel goed alternatief. Eens iets anders en goekoper inderdaad. Ook al is het niet evident om beide te testen. Toch doen. In elk geval de Hegel eens testen dan weet u waar u aan toe bent. En of het iets voor u is.

    De Audiolab streamer gaan nog we te pakken proberen te krijgen…

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  Geef een reactie