Home Review Audiolab 6000N Play streamer

Review Audiolab 6000N Play streamer

1

Voordelen

  • Fijne dac 
  • Groeit mee met de set
  • Prijs

Nadelen

  • Geen gapless playback (DTS Play-Fi)
  • Geen usb output

Prijs: € 499

Bouwkwaliteit
App
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Audiolab 6000N

Set-up en installatie

Inhoud

De Audiolab 6000N Play neemt de plaats in van onze trouwe Nad M50 in onderstaande set:

  • Bryston B60r geïntegreerde versterker met optionele phono-stage
  • Audiovector Qr1 monitor luidsprekers
  • Metrum Acoustics Onyx D/A converter
  • Iso Acoustics Aperta 155 stands
  • Bekabeling: Audioquest Go4 speaker, Supra Sword rca, Dion Audio D75 coax

Daarnaast hebben we de streamer met de bijpassende Audiolab 6000A getest omdat ze waarschijnlijk vaak samen gebruikt zullen worden. We zetten beide toestellen met elkaar in verbinding via de usb control functie. Op die manier kan de afstandsbediening voor beide producten gebruikt worden. Wanneer u de streamer analoog aansluit op de versterker kan u het volume via de app regelen. Digitaal gaat via de afstandsbediening. 

Aangezien beide toestellen voor elkaar gemaakt zijn, werkt deze combinatie prima. Wanneer u beide componenten koopt heeft u een erg strakke en degelijke set staan die goed klinkt. Een set die niet zal ontgoochelen en erg veelzijdig is. Maar inmiddels weten we dat de versterker verrassend goed mee kan met de Bryston dus vragen we ons af of ook de streamer nog beter kan?

Aangesloten op de Onyx gaat de weergave een paar trapjes omhoog. Logisch horen we u denken. Ja en nee. De streamer zelf moet op niveau zijn anders krijg je een signaal dat de rest van de set in de steek laat. Maar de Audiolab stelt niet teleur. We horen de punch en dynamiek van de Bryston en de detaillering en rust van de Metrum. Nu klinkt alles veel urgenter en directer dan door de eerder gemoedelijke 6000A.

Vergelijken

De Audiolab 6000N laat het signaal mooi door en de muziek staat als een huis. Heeft u een betere dac dan zal deze streamer hier dankbaar gebruik van maken. Qua weergave doet de Audiolab 6000N het dus behoorlijk goed en neemt hij zijn plaats in de set met veel bravoure en zelfvertrouwen in. Niet slecht voor een streamer van 500 euro.

En hoe gaat het dan in een direct vergelijk met de Bluesound Node 2. We zetten beide toestellen naast elkaar op het Alpha hoofdkwartier en laten de Sopra’s hun ding doen. We sturen beide analoog naar de Pass Labs en horen onmiddellijk een verschil. De Node doet het hier beter. Als we digitaal via de Pavane gaan wordt het een ander verhaal. Dan zit het heel wat dichter bij elkaar en wordt het meer een kwestie van smaak. De Audiolab klikt iets warmer en het midden is iets prominenter aanwezig.

Concurrentie

Behalve de onvermijdelijke Bluesound Node 2(i) zijn er niet zoveel streamers in deze prijsklasse. Yamaha heeft een interessante optie met de NP-S303 en er is de iets oudere Arcam rplay. Auralic had de Aries Mini maar die is uit het assortiment verdwenen. En daar stopt het ongeveer tenzij we naar meer niche-merken gaan kijken zoals Sonore, Allo of Volumio. Misschien iets om in de toekomst te onderzoeken.

 

 

Conclusie

Audiolab brengt met de 6000N Play een erg betaalbare en degelijke streamer op de markt. Aangezien dit hun eerste wapenfeit is, zijn we aangenaam verrast. De gekozen app is praktisch, helder en best aantrekkelijk. Het toestel presteert erg goed en de geluidskwaliteit groeit mee met duurdere componenten. De categorie betaalbare streamers heeft er een volwaardige speler bij. Nu nog wel even die gapless playback regelen DTS...Anno 2019 is dat eigenlijk not-done!

Winkels met Audiolab

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL

1 REACTIE

  1. Mijn complimenten Geoffrey, prima review.
    Alle apparatuur klinkt tegenwoordig prima
    Tja het kan beter, maar dan moet je echt veel meer betalen.
    Het grootste verschil tussen (goed)koop en extreem duur
    Is bijvoorbeeld het dynamische bereik deze is veel groter, maar dat wordt pas echt noodzakelijk als je houdt van muziek waar het verschil tussen hard(symfonie orkest die tegelijkertijd ‘n paar maten met een groot koor Forte speelt en zingt, wat af en toe wordt afgewisseld door de solist die piano (zacht) speelt of zingt
    Voor €499,– wordt er hier’ n weergave geboden waar je vroeger alleen maar van kon dromen
    Maar wil je de verschillen direct horen tussen bijvoorbeeld ‘n Bösendorfer of de Yamaha concertvleugel dan moet je echt veel meer betalen
    Of een betere scheiding cq plaatsing tussen de muzikanten, niet alleen links en rechts maar ook in de diepte, dan wordt…
    Volgens mij wordt dit absoluut niet gemist, met de hedendaagse muziek

×