Home Review AudioQuest Rocket 88 luidsprekerkabel

Review AudioQuest Rocket 88 luidsprekerkabel

9

Prijs: € ? 685

Audioquest Rocket 88

Wie over bekabeling begint onder hifiliefhebbers, weet dat er een discussie ontstaat. Er zijn altijd voor- en tegenstanders. En daar is niets mis mee. Wij bespreken vandaag de Rocket 88 luidsprekerkabel van Audioquest. Onze versie is 2 x 2,5 meter.

Rocket 88: het klinkt als een willekeurige naam. Toch leert een zoektocht dat het zowel een band is, als een R&B-nummer uit de 50’er jaren. Daarbij: Rocket… het kan bijna niet Amerikaanser! Groots… brutaal… en het schetst meteen een vlucht naar de maan.

2 x 8

Toch is de naam indrukwekkender dan het uiterlijk van de kabel. De Audioquest Rocket 88 is een vrij bescheiden kabel als het gaat om omvang. Onder de nette stoffen mantel schuilen 8 aders: vier voor de negatieve kant en vier voor de positieve kant. Deze aders zijn van het ‘solid perfect surface copper / perfect surface copper+’ type. Wat wil zeggen: ze zijn superglad wat geleiding (met name aan de randen, skin effect) verbetert.

Nette pluggen!

Nog een opvallend puntje aan de kabel, zijn de erg mooie pluggen. Deze Rocket is single wire afgemonteerd, maar het is ook mogelijk om voor bi-wire te kiezen. In dat geval krijgt de luidsprekerkant vier pluggen mee. Deze zijn overigens niet gesoldeerd, maar koudgelast, wat volgens Audioquest beter klinkt, omdat de metalen helemaal in elkaar gedrukt zijn, wat geleiding bevordert.

DBS

Audioquest Rocket 88
DBS staat voor Dielectric Bias Systeem. Een uniek systeem van Audioquest dat zorgt voor veel minder interferentie én faseproblemen. Daarbij is inspelen niet langer nodig.

Nee, geen Aston Martin, maar Audioquest gepatenteerde ‘Dielectric Bias System’. DBS zet een permanente spanning op de isolatie en een ader die door de kern van de kabel loopt. Door deze spanning – bij de Rocket 88 is dat 72 volt – zet Audioquest alle elektronen in één richting. Eigenlijk wat u met inspelen ook doet. Echter: als een systeem weer een tijdje uit staat, moet dit proces weer in werking worden gezet. Wij kennen het wel een beetje van ervaringen na een vakantie waarin we het systeem geheel uitschakelen. Audioquest is van mening dat DBS nog een voordeel heeft: door alle elektronen in één richting te zetten (en het zo te houden), ontstaan veel minder faseproblemen: een signaal kan namelijk deels vertraagd worden doordat de moleculen van de isolatie niet geheel met de neuzen dezelfde kant opstaan. Om Audioquest te quoten: “All insulation slows down the signal on the conductor inside. When insulation is unbiased, it slows down parts of the signal differently, a big problem for very time-sensitive multi-octave audio.”

Inspelen onnodig

Audioquest meldt dat het inspelen van kabels met DBS eigenlijk niet nodig is. Logisch: er staat continu spanning op, waardoor de kabel al netjes in een richting staat. Wel even opletten met aansluiten: de dbs module is het ‘einde’ van de kabel. Tenminste: bij de Rocket 88.

Installatie

Audioquest Rocket 88
Mooie pluggen! En natuurlijk met cold fusion aan de kabel bevestigd.

We nemen de Audioquest Rocket 88 op in ons tweede systeem. Dus de set met de Dion Audio ST50, Tentlabs b-Dac, Bowers & Wilkins PM1, de zelf gebouwde htpc en de energievoorziening van Kemp: de Powerstrip 8 plus. De interlinks zijn ook van Audioquest: een Diamondback analoge interlink, een VDM-5 coaxiale interlink en een Carbon usb-interlink.

We hebben de kabel ook getest in ons hoofdsysteem: een NAD M51 dac, Pass Labs X2.5 voorversterker, Van Medevoort PA333 mono eindversterkers en een set Lentus Audio Duo luidsprekers. De bekabeling komt daar normaal gesproken van Art Speak. In dit geval hebben we de luidsprekerkabel vervangen door de Rocket 88.

Energiek!

We kennen Audioquest al langer. En opvallend bij dit merk is dat ze een karakter hebben. De kabels klinken veelal vrij neutraal met een vleugje energie en openheid. En dat is niet anders bij deze Rocket 88. De kabel brengt zonder enige twijfel wat extra openheid en energie in ons systeem.

Audioquest Rocket 88
Leuk hoor, zo’n rakket! Heel Amerikaans. Maar het moet gezegd: de kabel komt erg snel en compleet over.

In het tweede systeem met de B&W PM1’s komt dat bijzonder goed van pas. De PM1 is een tikje warm, waardoor de Rocket 88 een stukje frisheid, openheid en energie brengt. Iets dat bijvoorbeeld de milde Van den Hul of de standaard Oehlbach niet doen. Die zijn heus vrij neutraal, maar komen in combinatie met de Bowers & Wilkins PM1 wat sloompjes over. Lekker voor vocaal werk, of bijvoorbeeld Jazz, maar niet geschikt voor allround gebruik.

De Rocket is gewoon een ‘perfect match’ in dit systeem. Het klopt ongelooflijk goed. Muziek is echt weer spannend… boeiend…. het leeft! Het geheel is snel, precies gedetailleerd genoeg, zeer stabiel op gebied van beeldvorming en gitzwart in de achtergrond. Opvallend!

Te fris

In ons hoofdsysteem pakt de Rocket toch iets anders uit. Het is aan de frisse kant. Nét niet prettig meer. De NAD met de Lentussen is open, helder en zeer gedetailleerd. De Rocket klinkt in de meeste gevallen prima, maar wij vinden de kabel geen ideale match. Het is in sommige gevallen gewoon té open, fris en helder. Zo ziet u maar weer; het blijft gewoon puzzelen.

Conclusie

Wij vinden het niet gek dat Bowers & Wilkins in veel gevallen met Audioquest-bekabeling speelt op beurzen. De Rocket 88 is echt een perfecte match met de PM1. Snel, open, stabiel, rustig en energiek. De kabel komt mooi breedbandig over en heeft – naar ons idee – een neutraal karakter. Zeker het overwegen waard als het binnen het budget past. Onze Rocket – 2 x 2,5 meter – kost 685 euro.

9 REACTIES

  1. In mijn zoektocht naar een gebruikte kabel in de 600,00 klasse kwam ik deze ook tegen. Ik wist niet dat deze alweer van 2013 is (maar dat maakt verder niet uit). Het is goed om te weten dat de kabel misschien een beetje te open en fel is. Ik heb nu – tijdelijk – een Type 4 en ik vind hi-hats wat te aanwezig bij jaren 80 nummers (maar wel prachtig bij Hotel California op When Hell Freezes Over, dus als de Rocket 88 niet beter is, dan is die kabel misschien niet de kabel. Ik heb nu verder de NRG-Z en Coffee USB, maar die laatste wordt binnenkort vervangen door een recente Siltech Classic Coax (alhoewel ook de Diamond zou kunnen). Twijfel of ik dan toch voor een Classic Siltech moet gaan of toch iets anders… Set is verder Accuphase E-360, DAC-50 en Elac FS 407 met Gaia voetjes.

  2. Ook net Rocket 88 Bi-wire kabels ingespeeld tussen mijn NAD390DD en B&W 804’s Ook deze kabels ontkomen, ondanks het DBS systeem, niet aan een inspeeltraject van minimaal 2 weken. Direct na het aansluiten een mistig geluidsbeeld wat na twee dagen optrekt. Na een week komt er echt diepte in het landschap en na twee weken is het echt genieten.Nodigt nu voortdurend uit om naar een evenwichtig, transparant en gedetailleerd geluidsbeeld met vooral dat verrukkelijke satijnen hoog te luisteren. Echte topper !

      • Zeker een mooie combinatie met als bron de zo langzamerhand tot icoon verheven Slim (nu Logitec) Transporter met upgrades zoals dubbele Tentlabs masterklokjes. Verbonden met een Wireworld 75 cm gold starlight 6 EBU kabel naar mijn 390DD klinkt een 96 kHz FLAC werkelijk fenomenaal.
        TIPS.
        De banaanpluggen van Rocket 88 kunnen makkelijk met een schroevendraaier iets wijder gemaakt worden waardoor deze beter in de terminals passen. Bij vooral wat oudere terminals is het handig om deze eerst te reinigen met bijv. DeoxIT D100L vloeistof. (kan echt een hoop schelen!).
        Met nog dank aan mijn audiodealer Robert Nauta van Unique Music voor vele tips die mij tot aankoop van de verbazingwekkende NAD 390DD en deze Rocket88 hebben geleid. Top!

×