vrijdag, maart 29, 2024
Home Review AudioQuest Victoria en Golden Gate interlink

Review AudioQuest Victoria en Golden Gate interlink

2
AudioQuest

Een keten is zo goed als de zwakste schakel. En er is geen systeem dat zijn werk kan doen zonder bekabeling. Dat kan een netkabel zijn, maar in veel gevallen ook een signaalkabel. Digitaal of analoog. Wij testen vandaag de AudioQuest Victoria (1 meter, 295 euro) en Golden Gate (1 meter, 70 euro) . En dan de versie van minijack naar tulp (cinch). 

AudioQuest
We testen niet vaak kabels, maar we waren wel erg benieuwd naar het verschil tussen deze twee…

Wie heeft er vandaag de dag geen mobiele muziekspeler? Of een laptop die u graag wilt inzetten voor muziek? In die gevallen is vaak een 3,5 mm minijack-kabel nodig. En u kent waarschijnlijk wel de standaardkabel: die is niet best. Niet afgeschermd, geen degelijke pluggen en dus ook geen degelijke signaaloverdracht. Er zijn genoeg alternatieven. Al dan niet hifiwaardig. AudioQuest heeft ons twee kabels toegestuurd: de Victoria met het DBS-systeem (Dielectric Bias System) en de Golden Gate zonder dit systeem.

DBS?

We kennen natuurlijk de Aston Martin DBS: een supersportwagen. Maar wat houdt de variant van AudioQuest dan in? DBS staat voor Dielectric Bias System. En wie een beetje in de elektronica zit, weet dat bias een ruststroom is. En dat is ook precies wat DBS doet: een ruststroom in de kabel verzorgen. Tussen alle aders ligt een ader die constant onder 72 volt wordt gezet. Daar wordt een veld mee opgewekt wat de kabel ‘verzadigd’. Tenminste: de afscherming van de kabel. Daardoor zal deze afscherming geen invloed meer hebben op het signaal. Want volgens AudioQuest vertraagt ook de afscherming in een kabel het signaal. Nu is dat nieteens zo heel erg, maar wat wel vervelend is, is dat het verschillende frequenties op een andere manier gaat vertragen… en dat zorgt voor fasefouten, wat – zoals velen weten – vervelend is.

Nu is dit systeem niet nieuw. We hebben meerdere kabels gehoord met dit systeem. Onder meer luidsprekerkabels. En destijds waren we niet direct onder de indruk. Het leek wat frisser en wat meer open, maar ook wat scherper in sommige gebieden. Nu is er al een jaartje of vijf / zes verstreken en heeft AudioQuest het systeem al wat aangepakt. Dus wellicht zijn de scherpe randjes er al vanaf.

DragonFly

AudioQuest
De bron: een AudioQuest DragonFly.

We testen de twee interlinks op onze referentieset en htpc. Echter, in plaats van de Tentlabs b-DAC, zettten we de AudioQuest DragonFly in, die AudioQuest heeft meegestuurd met de kabels. Jan Karssen heeft eerder deze usb-dac getest en was er zonder meer over te spreken. Het is ook gewoon een leuk apparaatje. Zeker voor wie veel onder weg is en graag fatsoenlijk zijn hoofdtelefoon wil inzetten.

Als speler gebruiken we al jaren xbmc dat draait op Windows 7. We spelen via wasapi en hebben de samplerate op 16/44.1 gezet, zodat Windows niets hoeft te doen. AudioQuest raadt dit ook aan, omdat upsampling zorgt voor een iets wazigere weergave. En wij beamen dat ook. Als we de samplingrate instellen op 24/96, horen we dat het stereobeeld iets vager wordt. Gewoon lekker met 16 bits spelen als u geen high-res materiaal afspeelt!

No-nonsense

Eerst gaan we aan de slag met de Golden Gate. Een prima afgewerkte kabel die opgetrokken is uit koperaders (PSC: perfect surface copper) en koudgelaste, vergulde pluggen. Aan de ene kant dus rca en aan de andere kant een minijack die in de DragonFly gaat. De mantel is gevlochten, om het geheel een mooie afwerking mee te geven. Als isolatie gebruikt AudioQuest Polythyleen. Of in ‘lekentaal’: koolstof en waterstof. Dat werkt natuurlijk prima.

AudioQuest
De Victoria: mooi afgewerkt en een soepel, rustig karakter.

We zijn erg blij met hoe de Golden Gate presteert. Het is een uitstekende kabel die helemaal niet het gevoel geeft dat er iets wordt weggelaten, toegevoegd of vervormd. En zo hoort het. We horen een keurige focussering, vocalen zijn lekker helder en open en het laag is mooi krachtig en rond. Het midden en hoog heeft geen ruwe randjes, zoals wel het geval is bij een standaard, ‘radioshack’-kabel, zoals de Britten dat noemen. Kortom: zoekt u een no-nonsense interlink van prima kwaliteit: De Golden Gate zal je niet teleurstellen.

Subtiel

Dan de (veel) duurdere Victoria. Deze heeft iets mooiere geleiders meegekregen: de Perfect Surface Copper+. Nog iets gladder, als we AudioQuest moeten geloven. De pluggen zijn direct verzilverd, puur rood koper en ook koudgelast. De isolatie bestaat uit polythyleen air tubes. Ietsje mooier dan bij de Golden Gate dus. Het grootste verschil is natuurlijk DBS. Wat voegt dat nu toe?

Nou, het verschil is subtiel, maar zonder twijfel hoorbaar. Wij horen iets minder attack, maar wel een zwartere achtergrond en meer subtiliteit. Het vloeit allemaal iets meer. Echter: de verschillen zijn subtiel. De stap van een standaardkabel naar de Golden Gate is groter dan van de Golden Gate naar deze Victoria. En dat verbaast ons dan weer niet, want zo gaat het altijd in de hifi en high-end. Om een volgende stap te maken, moet u vaak veel dieper in de buidel tasten. De eerste stappen zijn het grootst en het minst duur… Zo ook bij deze kabels.

AudioQuest
De Golden Gate: no-nonsense kabel… gewoon goed voor de prijs!

Maar is het nu beter? Dat is eigenlijk geheel een kwestie van smaak. Wij houden wel van het vloeiende karakter van de Victoria. En de rust is ook welkom. Echter: de sprankeling en attack van de Golden Gate kan ook lekker zijn. Feit is: er zit verschil in de weergave en het karakter.

In beeldvorming en focussering kunnen we niet direct grote verschillen aanwijzen. Wellicht dat de Golden Gate iets meer up front speelt dan de Victoria. Maar dan gaan we meer gokken en op gevoel af.

Conclusie

Het zijn mooie kabels die AudioQuest in zijn assortiment heeft. Wij zijn altijd wel gecharmeerd geweest van de line-up van analoge bekabeling. Ze komen eerlijk, degelijk en goed afgewerkt over. Klankmatig zijn ze uitstekend. Ook deze twee interlinks weten weer te overtuigen. Met name de Golden Gate zijn we van gecharmeerd, omdat deze ook een zeer redelijke prijs heeft en een flinke stap garandeert ten opzichte van een standaard kabeltje. De Victoria… ja, zonder twijfel een mooie interlink. Subtiel, soepel, vloeiend en detailrijk. Leuk voor wie het summum zoekt en niet op prijs hoeft te letten.

2 REACTIES

  1. Jaap, volgens mij bedoel je in je artikel ‘upsampling’ in plaats van ‘oversampling’, waar een groot verschil tussen zit. Upsampling (naar bijv. 24/96) maakt inderdaad de stereofocus waziger. Oversampling houdt de bitrate echter gewoon op 16/44.1 maar laat dat signaal vaker ‘rond gaan’ om fouten uit te middelen, alvorens het signaal naar analoog om te zetten. Dit geeft over het algemeen beter geluid, maar verandert de oorspronkelijke resolutie dus niet.