Review Auralic Aries G1.1 streamer – Compleet en coherent

Voordelen

 • Oogt erg fraai
 • Werkt snel
 • Meerdere platforms
 • Tidal en Spotify connect

Nadelen

 • App alleen op iOS
 • Prijzig voor een bridge
 • Prijs: € 2999

  bouwkwaltieit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  Auralic is een vaste naam in de wereld van streaming audio. En dik verdiend: ze maken erg mooie spullen die zich inmiddels wel bewezen hebben. De gehele serie zit logisch en goed in elkaar, wat het mogelijk maakt om op een redelijk niveau in te stappen, of een full-blown-stack met reclockers en master clocks te bouwen. Wij doen het even – relatief – rustig aan met de Auralic Aries G.1.1 streaming bridge. De opvolger van de befaamde G1. 

  Laten we maar met inmiddels bekend, maar slecht nieuws beginnen: de prijs is omhoog – zoals bij alle merken, boodschappen en talloze andere zaken – en komt nu op 2999 Euro. Ook blijft Auralic bij de iOS app. Geen Android naar wij weten. Goed… dat was het dan. Kunnen we nu door naar de leuke dingen.

  Een tank

  De bouwkwaliteit van de Auralic Aries G1.1 is gewoon subliem. Het apparaat oogt niet alleen erg fraai: hij zit ook superdegelijk in elkaar. Nieuw bij de ‘1.1’-versie, is de massieve onderplaat waarbij Auralic meldt dat het ook vibraties tegen moet gaan. Dat kunnen we niet controleren, maar buiten dat oogt het chique. Overigens zit alle electronica niet aan de bodem, maar aan de topplaat vast, zoals u kunt zien. Het – bijzonder compacte – moederboard is dubbelzijdig: de processor zit aan de niet zichtbare kant.

  Het front blijft typisch Auralic: vier knoppen rechts voor de bediening op het apparaat, een centraal display waar u zelf kunt bepalen wat de informatie is die Auralic toont, en links de power-knop. U gaat natuurlijk niet de unit bedienen op het apparaat zelf. Dat gaat ofwel via de iOS Lightning app, via Roon, UPnP (legio apps beschikbaar) of via Tidal of Spotify connect. Genoeg mogelijkheden dus. U hoort ons niet klagen. Dit is gewoon op orde.

  Aan de achterzijde zien we alleen digitale uitgangen. Wilt u ook een ingebouwde dac, dan kunt u naar de Altair overstappen. De Auralic biedt AES, optisch, coaxiaal en USB. Er is ook een USB poort voor opslag. Opslag kan ook ingebouwd worden (optioneel). Om data naar binnen te sturen, zien we een bekabelde ethernetaansluiting en wifi. Ook bluetooth voor wie dat graag doet. Wij hebben alleen bekabeld gespeeld.

  Roon, UPnP of Lightning

  Nu hebben we – shame ons maar – geen Apple-apparaten op kantoor. Uw redacteur gebruikt Windows en Android. Ja, we kunnen best een iPadje neerleggen voor tests, maar eerlijk gezegd vinden we dat fabrikanten gewoon een app op zowel Android als iOS moeten leveren en niet gebruikers moeten dwingen naar een bepaald platform. Echter is ook Roon beschikbaar als platform en Roon levert zijn app op nagenoeg alle platforms. Dat is dus een optie, maar het zorgt voor een extra investering.

  UPnP is een open platform. Er zijn legio apps (goede en slechte) die prima werken met de Auralic. Bubble is wellicht niet de meest gebruiksvriendelijke, maar ondersteunt wel alles en kan ook Tidal en Qobuz streamen vanuit de app zelf. Ook kan bijna elke NAS-fabrikant een prima mediaserver draaien. Denk aan Minimserver. Kortom: UPnP is een valide optie om de Auralic mee aan te sturen.

  Wij hebben vooral via Roon gespeeld, omdat het gewoon erg gebruiksvriendelijk is én het al een grote groep gebruikers kent.

  Web interface

  het is mogelijk in te loggen op de Auralic door het ip-adres in te tikken in de browser. Het ip-adres geeft de Auralic weer in het menu op het apparaat zelf. U kunt na inloggen een paar zaken aanpassen en de status ervan bekijken.

  Zo kunt u onder Streamer set-up diverse services in- en uitschakelen, volumeregeling in- en uitschakelen en de unit een naam geven. Onder Processor set-up kunt u een equalizer inregelen, de resampler inschakelen en inregelen (per samplingrate) of speakerplaatsing aangeven. Onder Hardware set-up vindt u vooral eco-instellingen.

  Type product
  Streamer
  Ingangen
  • Streamer ethernet
  • Streamer wifi
  • Bluetooth
  Uitgangen
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal AES
  • Digitaal USB
  Maxiamale bitdiepte
  32 bit
  Maximale samplingrate
  384 kHz
  Gewicht
  7.4 Kg
  Afmetingen
  • Breedte: 34 cm
  • Diepte: 32 cm
  • Hoogte: 8 cm
  Productieland
  China
  Metingen
  Power supply - network - white noise
  Power supply - network - white noise
  Port to power isolation - purple - Auralic - blue - Ambre - Yellow - NP5
  Port to power isolation - purple - Auralic - blue - Ambre - Yellow - NP5
  Power supply - idle
  Power supply - idle
  Power supply - network - white noise - high res
  Power supply - network - white noise - high res
   
   
   

  Winkels met Auralic

  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE
  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  3 reacties

  1. Even een kort vraagje tussendoor, ik gebruik nu de Auralic Vega G1 als dac en Roon streamer . Zou een losse streamer zoals de Aries voor verbetering zorgen of is de kortste weg die ik nu gebruik beter ?

   Met vriendelijke groeten Rinko

   1. Op de website van Auralic staat een filmpje; ‘Which product to buy’ met uitleg welk product wat doet en wat het upgrade pad is. Ze adviseren wel een Aries voor een Vega te plaatsen.

  Geef een reactie