Review Benchmark DAC3

Voordelen

 • Zeer snel...
 • ... en detailrijk...
 • ... en ruimtelijk
 • Compleet

Nadelen

 • Laag kan íetsje beter
 • Kastje is niet sexy ofzo... (maar ja: who cares?)
 • Prijs: € 2465

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Benchmark DAC3 HGC

  De set-up en sound

  Inhoud

  We testen de DAC3 in een systeem dat bestaat uit een Dion Audio T92 buizen voorversterker, een SD60 eindversterker, een setje Stenheim Alumine Two monitors en onze Alpha Audio PC. Energie gaat door een Isotek Titan filter voordat het naar de Dion T92 en Benchmark DAC3 gaat. De rest gaat door een tweetal Van Medevoort PFM2 filters. Kabels komen van Art Speak (Solid Core Silver), Grimm (TPM) en AudioQuest (Carbon USB).

  Glas

  Al bij de eerste noten van Radiohead, weten we het: dit is een zeer neutraal stuk speelgoed. Een neutraal stuk speelgoed mét ballen en een opvallende attack. De dac voelt ontzettend snel, wat goed hoorbaar is bij een nummer als Song of I van Steven Wilson. De ‘klap’ in het begin hoort krachtig en snel te zijn. En dat is hij ook. Geen ‘blur’ bij deze Benchmark.

  Wat deze snelheid en openheid nog eens extra benadrukt, is de ongelooflijke hoeveelheid detail die we te horen krijgen. Elke snare-drum is perfect en zonder moeite te onderscheiden. Hetzelfde geldt voor het midden waar vocalen uitermate gemakkelijk te volgen zijn. En het laag: bass-kick zijn droog en punchy. Geen overdreven ‘whoemfff’ of aangezette warmte, al mag het íetsje strakker en dieper in vergelijking met de rest. Dat kunt u trouwens fixen met een mutec MC3+ reclocker. Het is echt ongelooflijk wat dat doet op de DAC3.

  Ow: en wat is de match met deze Stenheims goed! Het lijkt wel een perfect huwelijk… de Zwitsers houden duidelijk van deze precisie en snelheid. Eindelijk kunnen ze laten horen waar toe ze écht in staat zijn. We zien ze bijna glunderen van plezier!

  Space

  We hebben het nog niet gehad over ruimte. Ook dit vormt geen enkel probleem voor de DAC3. De Benchmark laat de muziek moeiteloos loskomen van de Alumine Two. We horen daarbij links en rechts naast ons de effecten van Radiohead tijdens Lotus Flower. Zelfs in de hoogte horen we de klapjes in het begin terwijl tijdens de opbouw de klappen duidelijker worden en steeds meer in focus raken. Heel netjes. We hebben er maar één uitdrukking voor: studio precies.

  We kunnen nog wel even doorgaan met voorbeelden, maar laten we het erop houden dat de Benchmark DAC3 zonder moeite een holografisch plaatje neerzet. En dit ook doet met een neutraal klankkarakter en genoeg punch en energie. En dat doet het ook zowel via de analoge lijnuitgangen, als de hoofdtelefoon-uitgangen, zoals u hebt kunnen lezen in de review van de Divaldi Amp 02.

   
   

  Winkels met Benchmark

  Emrikweg 25
  2031 BT Haarlem, NL
  Hooikade 13
  2627 Delft, Zuid Holland, NL

  13 reacties

     1. De DAC3 schurkt er wel tegenaan ja. Maar de versie met volumeregeling heeft minder resolutie heb ik gemerkt. De gewone DAC3 speelt beter heb ik gemerkt.

      Ik ga eens checken waarom de mailfunctie niet werkt. Maf.

    1. Heel indrukwekkend dat de ADI-2 zo goed meekomt, meettechnisch. Ik zou echter altijd luisteren. Want metingen vertellen niet het hele verhaal. Wel een deel… en een dac die niet goed meet, zal in praktijk ook niet écht lekker klinken.

    2. Hoi Vincent,

     ik heb de RME Adi 2 thuis en A-B vergeleken met de Benchmark 3. In mijn beleving klonken ze zo goed als hetzelfde. Wat op zich die metingen wel zou verklaren. Ik denk dat het voor minimaal 95% dezelfde sound is. Wat de verschillen zijn vind ik lastig te duiden, maar ik kon het mezelf niet rechtvaardigen dat ik 2x zoveel betaalde voor de Benchmark terwijl ze nagenoeg hetzelfde klonken. De RME biedt ook EQ, en schijnt een zeer goede koptelefoonversterker te hebben, die gebruik ik niet dus dat kan ik niet beoordelen. Ik kan de RME zeer aanbevelen. Ben er op het net ook nog geen negatieve recensie over tegengekomen. Ergens wordt in een recensie ook de vergelijking gemaakt met de Dac3 en die bevestigt dat het nagenoeg identiek is qua sound.

     Dat de Dac 3 zo goed uit de test komt, is voor mij een mooie bevestiging dat ik met de Adi 2 dac een schot in de roos heb, met veel waar voor m’n geld.

  Geef een reactie