Home Review B&O Play Beolit 12

Review B&O Play Beolit 12

0

Apple, Airplay, streaming… de hippe woorden voor 2012. Bang & Olufsen – eigenlijk B&) Play – heeft met de Beolit 12 een alles in één luidspreker in de markt voor de modebewuste én hifi-bewuste, moderne muziek-consument. De Beolit 12 kost 685 euro en is daarmee één van de duurste Airplay-speakers. Is hij ook één van de beste?

Leuk apparaatje om te zien! Niet groot, maar wel krachtig geluid. Dat zien we graag.

Wie een goede dock of Airplay oplossing moet noemen komt doorgaans met de B&W Zeppelin Air op de proppen. En eerlijk is eerlijk: het is ook een goed product. Nu zijn er natuurlijk al wat meer concurrenten op de markt. Echter, die kosten allemaal rond de 600 euro. De Beolit 12 is daarmee doorgaans 85 euro duurder.

Compact
Direct valt op hoe compact de Beolit 12 is (23 x 18.8 x 13.3 (cm)).  Veel kleiner dan een Zeppelin Air, JBL Beat Xtreame of Visio van NAD. En dan te bedenken dat er drie units in de B&O Play zitten: een 4″ woofer en twee 2″ midden/hoog breedband-units. Deze worden aangestuurd door een 120 watt klasse-d versterker (bij de persintroductie werd 150 watt gemeld, maar dat boeit niet echt). Uiteraard zijn de versterkers afgeleid van de ice-power modules van B&O zelf. Prima klasse-d versterking dus. Daarbij komt dat er ook nog een accu in de behuizing verwerkt is. Het is best bijzonder dat ze dat allemaal in zo’n klein doosje hebben gekregen. Het gewicht valt ook ontzettend mee: ongeveer 2,5 Kg.

Aansluitingen

Behalve Airplay via cat-kabel of wifi, is het mogelijk om via usb te spelen (iDevices) of via de analoge jack-ingang.

B&O heeft het gemakkelijk gehouden: Airplay, usb of jack-plug. En Airplay kan zowel via wifi of via een bedraade verbinding (achter een klepje verborgen).  Die laatste juichen we enorm toe: wifi kan instabiel zijn, een kabel niet. De usb-ingang is alleen voor Apple-apparaten, maar kan eventueel ook andere apparaten opladen. We missen eerlijk gezegd wel de bluetooth-koppeling en eventueel een digitale ingang voor bijvoorbeeld koppeling met een andere speler dan een iPod. Er zijn namelijk spelers die digitaal kunnen uitsturen (optisch bijvoorbeel). Zo ben je wat vriendelijker naar niet-Apple gebruikers.

App
Natuurlijk is er een App voor de B&O Play Beolit 12. De video van B&O Play laat zien hoe je app kan starten en de Beolit 12 kan  opnemen in het Airplay-netwerk. Wij vinden het eerlijk gezegd een beetje overcomplex. Met dlna of upnp is het toch wat gemakkelijker.

Het is overigens ook mogelijk om de speaker te bedienen met een ‘gewone’ infrarood afstandsbediening. Deze is niet bijgeleverd, maar is natuurlijk wel te bestellen. We weten niet hoeveel deze afstandsbediening kost. Wij raden echter gewoon de app aan. Die is gemakkelijker in gebruik én gratis.

De sound

Gewoon lekker simpele tiptoetsen. Ziet er goed uit en werkt uitstekend. De bovenkant is trouwens voorzien van anti-slip rubber.

Er is nog geen één alles in één speaker die het niveau van een gelijk geprijsd stereosysteem heeft geëvenaard. En misschien moeten we dat ook maar loslaten. Ook de B&O Play haalt het niveau niet. Wij kunnen voor 685 euro een stereosysteem samenstellen dat toch beter klinkt. Zeker op gebied van ruimtelijkheid. Maar… voor een Airplay speaker klinkt de B&O Play Beolit bijzonder goed.

Het laag is opvallend krachtig en strak. Gezien de grootte van de speaker, zouden we in eerste instantie zeggen dat dit onmogelijk is. Bang & Olufsen heeft het toch geflikt om echt laag uit deze speaker te halen. Bij Massive Attack Paradise Circus horen we vrij goed het basloopje dat toch vrij diep gaat. Puik werk hier.

Dan het midden- en hooggebied. Dat is echt opvallen schoon. Beter dan de Zeppelin, om maar een voorbeeld te stellen. Vocalen klinken mooi open, goed verstaanbaar en vrij detailrijk. Het hoog lijkt goed door te lopen en vervormd niet. Ook niet op hoog volume.

Spreiding

Leuk detail: instructies aan de binnenkant van het klepje…

Wat opvalt bij de Beolit 12 is de spreiding. Het kleine speakertje kan vrij gemakkelijk een ruimte vullen. Nee, niet op de manier van een stereosysteem, maar de Airplay-speaker geeft ook geen doosjesgevoel, wat vaak voor komt bij dit soort systemen. Eén van de prettige uitzonderingen blijft de Play:5 van Sonos (399 euro). Die lijkt echter in vergelijking met de Beolit 12 iets meer gesloten in het midden en hoog; de B&O sprankelt iets meer. De Sonos lijkt echter iets krachtiger in het laag: wellicht is het de klankbalans.

Inputverschillen?
Hoe klinken de koppelingen? Wij horen – op een iPod Touch – nagenoeg geen verschil tussen usb en  Airplay. Ook is geen verschil te horen tussen bedraad Airplay of draadloos. De jack-ingang klinkt heel keurig, maar wel wat korreliger dan Airplay of usb. Logisch natuurlijk. Het is wel bronafhankelijk. Onze HTC Desire (Android) klinkt aanzienlijk minder goed dan de Samsung Omnia 7 (Windows Phone).

Conclusie
B&O Play zet met de Beolit 12 een bijzonder degelijke Airplay Speaker in de markt. De Beolit klinkt zeer volwassen voor een relatief klein product. Het laag is krachtig en strak en het midden en hoog is goed open en detailrijk. Iets wat je ook wel mag verwachten voor een prijs van 685 euro. Echter, feit is: Bang & Olufsen heeft naar ons idee één van de beste Airplay-speakers te koop. En dat is een indrukwekkende prestatie. Er hadden echter wel wat meer inputs op het apparaat gekund. Het liefst een optische of coaxiale ingang. En bluetooth (nee, dat is niet hifiwaardig, maar toch) wat ook handig geweest.

×