Review Bowers & Wilkins C5 in ear

Goede in-ears zijn er genoeg. Zeker in de prijsklasse tot ?199. Waarom gaat B&W dan óók een in-ear hoofdtelefoontje maken? Omdat ze denken dat ze het beter kunnen: simple as that! 

De B&W C5… de afstandsbediening en microfoon werkt alleen op iPhone. Jammer!

Wij hebben de B&W C5 in-ear voor het eerst in onze handen gehad op de IFA in berlijn. Het moet gezegd: wat een prachtig setje is het zeg! Chique, licht en ze zitten zéér prettig. De eerste indruk is dus goed. Maar nu kunnen we ze pas voor het eerst echt testen.

Anders
Bowers & Wilkins zou B&W niet zijn als ze het niet anders zouden aanpakken. Allereest moet je de C5 anders inbrengen. Je drukt ze niet gewoon in het oor, maar je zet als het ware een boogje ‘klem’ in het oor. Er zit dus niets achter de oorschelp, zoals wel vaker gedaan wordt door fabrikanten. Deze boog houdt de dopjes op de plek: ze kunnen absoluut niet meer schuiven.

Zit het niet te strak, of vervelend? Nee, absoluut niet. De C5 zit verrassend comfortabel. De boog is ook in grootte te verstellen en kan dus passend gemaakt worden voor elk oor. Wel is het even wennen met inbrengen in het begin. Maar ja: alles went, toch?

Omgevingsbewust
De C5 is een in-ear hoofdtelefoon. Een eigenschap van in-ears is dat ze doorgaans bijna al het omgevingsgeluid buiten houden. Sommige mensen vinden dat niet prettig.  De C5 sluit goed af, immers: je wil niet de omgeving continu horen, maar laat net voldoende door om niet ‘de weg kwijt te raken’. Het klinkt als reclame en onzin, maar dat is het niet. Wij hebben gemerkt dat je bijvoorbeeld op de fiets, de muziek goed hoort, maar niet het verkeer mist en dus nog steeds omgevingsbewust bent. Erg knap staaltje werk van B&W. Overigens heeft de C5 bijna geen last van windruis als je harder fietst. Het setje is dus ook geschikt voor sporters.

Tungsten

Even wennen met inbrengen in het begin, maar wat zitten ze lekker!

Balance is everything… ook bij een in-ear. Niets is vervelender dan dat je dopjes continu uit je oor vallen. B&W heeft de C5 verzwaard aan de voorzijde, zodat het kantelpunt als het ware in het oor ligt. Een slimmigheidje… dit in combinatie met de ‘Secure Loop’, zoals B&W het boogje in het oor noemt, moet voor een comfortabele in-ear zorgen.

Ook leuk: aan de achterzijde zien we een soort korreltjes. Ziet er prachtig uit, maar het heeft ook een functie. Waar een grote luidspreker prima kan ademen, zit een in-ear… ja in het oor. Weinig ruimte natuurlijk. B&W meldt dat deze micro-korreltjes (stalen balletjes) zorgen voor diffusie. Dat zorgt weer voor een ruimtelijker beeld. Of dat echt zo is, kunnen we niet controleren. We kennen andere in-ear hoofdtelefoons die een prima beeld vormen: de Sony MDR-EX700 bijvoorbeeld. Maar die is fors duurder dan deze C5.

Uiteraard voor Apple

De achterzijde van de C5 is voorzien van een membraam met duizenden balletjes: een diffuser dus. Dat zorgt voor een compleet andere beeldvorming. Zeker hoorbaar!

Tsja… Apple… Apple… het lijkt wel een huwelijk tussen B&W en Apple. De C5 heeft een volume-knop en een microfoon. Die werkt op de iPhone, maar helaas niet op android-telefoons. Jammer. Maar goed: het is niet anders.

Vloeiend en neutraal
Wie een goede, neutrale hoofdtelefoon zoekt, moet vaak lang en goed zoeken. Wij vinden de Sony MDR-EX700 een goede benchmark. Deze hoofdtelefoon is eerlijk, open en nietsverbloemend. ‘Just the way we like it’, zullen we maar zeggen. Hou je van volle bassen, dan moet je niet voor deze Sony gaan. Kies dat een willekeurig setje van Monster.

B&W heeft met de C5 ook dat pad gekozen, al is het karakter wel anders dan bij de Sony. Zetten we ‘Jack Johnsson’ op met ‘Good People’ – we spelen zowel op een HTC Desire als een Galaxy Tab – dan horen we bij de MDR-EX700 een heldere open presentatie. Sommigen zullen het fris vinden. Echter: wij ervaren het eerder als open, sprankelend en eerlijk.

Mooi afgewerkt: maar ja… dat mag ook wel voor ?179.

De B&W C5 brengt duidelijk meer rust en laat de muziek wat vloeiender binnen komen dan de topper van Sony. Het laag is iets warmer, maar doet niet overdreven aangezet aan, zoals Monster nog weleens doet.  De C5 komt niet gekleurd over, maar brengt toch meer rust in de weergave. Een bewijs dat B&W prima weet waar het mee bezig is. En dat op een prijspunt waar je dat eigenlijk niet zou verwachten.

De focussering van de C5 is heel anders. Het heeft veel meer weg van de beeldvorming van een ‘over ear’ of een luidspreker dan van een in-ear. Zouden die kogeltjes dan toch werken? Een vrij bizarre ervaring is het wel.

Conclusie
B&W zet met de C5 zonder enige twijfel een top in-ear in de markt. Nu is ?179 niet gering, maar duur is het absoluut niet (overigens is hij goedkoper te vinden op internet). Steker nog: leg hem naast concurrenten en je zult horen dat het een koopje is. Aanrader!

 
 

Winkels met Bowers Wilkins

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE

10 reacties

 1. De B&W klinken idd voortreffelijk, maar een Merk als dit kan zich ook geen slecht product veroorloven.

  Monster daarentegen is altijd een “baggermerk” geweest en is het nog. Alleen omdat marketingtechnische redenen Dr. dre zijn naam hier aan vergonden heeft, wil het niet zeggen dat Monster nu in een keer het licht gevonden heeft en goede producten maakt.

  Neem de relatief dure Studio hoofdtelefoon van ca, 299 en je voelt goedkoop vervormbaar plastic, een echte monster. Men claimt een neutrale hoofdtelefoon, maar de bassen knallen er als kanonnen uit.
  Duidelijk een voorbeeld dat men geen verstand van geluid heeft.
  Dus mensen, koop een fatsoenlijk merk als B&W, AKG, Sennheiser en Sony.
  Dan heb je pas kwaliteit in huis. dat hoor je én voel je.

 2. Als B&W liefhebber, en met alle positieve reviews, ook op zoek gegaan naar de C5 maar nog niet voor de genoemde prijzen kunnen vinden:-(

  @Kees Romkes: wil je de goedkope winkels en sites verklappen?

  1. Ik zie hem ook alleen maar vanaf 179 euro. 199 is de adviesprijs. @Kees. Ik ben ook benieuwd waar deze voor E 129 of E 149 staat. Zou je een linkje kunnen plaatsen?

 3. Ik word erg blij van de C5 (net aangeschaft) en gebruik daarnaast de etymotic HF3, die mij veel te veel richting het hoog gaat. De basweergave van de c5 is erg ruimtelijk, prettig in het gehoor. Prijs, ? 149 in de winkel, vanaf ? 129 inmiddels op internet te vinden.

  1. Hey Vincent,

   Wow… wat een bizarre grafiek bij die Monster! Bevestigt mijn bevindingen 100%… zwaar aangezet laag. Etymotic ken ik. Die ben ik weleens tegen gekomen op AV-NU volgens mij. Of een andere beurs… mooi spul inderdaad! Ook niet goedkoop, maar wel erg goed. Headphone.com kende ik nog niet. Leuke top-10, al ben ik het niet eens over de HD800… maar volgens mij sta ik daar alleen in. Het is een mooi ding, maar een belachelijke prijs :-).

Geef een reactie