Review Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless

Voordelen

 • Eenvoud
 • Beleving
 • Volwassen klank
 • Solide gemaakt

Nadelen

 • Prijs
 • Klankkleur niet aan te passen
 • Alleen in zwart
 • Prijs: € 699

  Bouwkwaliteit
  Mogelijkheden
  Geluid
  Prijs

  Bluetooth laat zijn tanden zien

  Inhoud

  Bowers & Wilkins Zeppelin Air

  Tijdens de testperiode zoekt de Bluetooth optie tot twee maal toe ruzie met me. Nadat ik Bluetooth (per ongeluk) bij het verplaatsen had ingeschakeld en weer terug wilde naar Wi-Fi, schakelde de Zeppelin in idle-modus. Hierbij ‘vergat’ de Zeppelin alles om zich heen en beet zich met zijn kleine blauwe tandjes muurvast in het hem zo geliefde signaal. Hoe zeer ik het ook wilde, ik kon niets meer met het apparaat. Behalve via Bluetooth. Om de Wi-Fi connectie te herstellen diende ik het apparaat manueel of via iTunes in stand-by modus te schakelen om hem vervolgens weer via iTunes te laten opstarten.

  Vliegen met de Zeppelin

  Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; de Zeppelin is een magistraal product, maar je mag deze device niet vergelijken met een speakerset van vierduizend Euro inclusief een versterker van een soortgelijk bedrag. De Zeppelin is geen oplossing om een audiofiele luisterset te vervangen. Hoe zeer moeders dit ook zou wensen. Je mag de Zeppelin ook niet vergelijken met een soundbar of een surroundset. Het is immers een volledig ander product. Plaats de Zeppelin in de productgroep waar deze thuishoort en dan neemt de Zeppelin een geheel eigen positie in; hij zet zelfs een nieuwe standaard neer.

  In tegenstelling tot zijn directe concurrenten is de Zeppelin geschikt om met een enkele unit een stereosignaal weer te geven, maar eerlijkheid gebied me te melden dat dit enigszins gelimiteerd wordt door de bouwwijze. Het is echter ruim voldoende om ruimtelijk effect te ervaren en hiermee stijgt de Zeppelin direct tot eenzame hoogte ten opzichte van zijn mono-broeders.

  De bouwwijze en afstraalgedrag stellen wel eisen aan de ruimte waar hij wordt neergezet. De druk in het laag wordt het best opgebouwd in kleine en middelgrote ruimtes. Worden de ruimtes te groot, dan wordt het laag voelbaar minder. De ruimte tussen de Zeppelin en de muur mag niet te groot zijn, want dan kan de Zeppelin minder druk in het laag opbouwen en wordt de klank dunner. Plaats je hem te dicht bij de muur, dan wordt het laag soms overheersend en minder strak. Het is niet storend, maar ervaar je te veel laag, zet de unit dan eens verder van de muur af met stapjes van tien centimeter. In de praktijk bleek een centimeter of vijftien prima.

  Dit geldt ook voor het hoog. Hoe kleiner de ruimte, des te groter de reflecties en beleving. Wanneer de Zeppelin in een te grote ruimte wordt neergezet verdwijnt het ruimtelijke effect recht evenredig met de toename van het vloeroppervlak, omdat de afstand tot het reflecterende oppervlak te groot wordt. Dit gaat ook ten koste van de stereo beleving. Wil je ondanks de ruimte toch kritisch luisteren, dan is een zitpositie tussen de een en anderhalve meter ideaal.

   
   

  Winkels met Bowers Wilkins

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE
  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  Geef een reactie