Home Review Bryston 3B³

Review Bryston 3B³

4

Voordelen

  • Snelheid
  • Rust
  • Transparantie
  • Controle
  • Garantie

Nadelen

  • Mist iconische status 4B-serie

Prijs: € 5250

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Bryston 3B SST3

Kwaliteitsbeleid

Bryston koopt de materialen en componenten voor haar producten zoveel mogelijk regionaal in, dit betekent dat er enerzijds naar wordt gestreefd naar een minimale reductie van de vervoersbewegingen wat substantieel bijdraagt aan een beter milieu, anderzijds is Bryston hiermee in staat om de kwaliteit van de ingekochte materialen te waarborgen.

Elke Bryston verlaat de fabriek vervolgens na een inbrandperiode van 100 uur. Tijdens deze periode wordt de versterker met intervallen van een half uur afwisselend tegen het clipping niveau uitgestuurd en daarna weer een half uur ‘idle’ (aan zonder signaal). Hiermee warmen de componenten in een continue cyclus in snel tempo op, waarna ze weer afkoelen. Door deze afwisseling onder extreme condities zullen mogelijke gebreken aan het licht komen. Het klinkt allemaal erg omslachtig en duur, maar hiermee kan Bryston zich wel een garantieperiode veroorloven van 20 jaar. Dit garandeert u vanaf de eerste dag een feilloos werkend product, dat ook nog eens door professionals is ‘ingespeeld’. Behalve een feilloze werking garandeert de fabrikant de beloofde kwaliteit en beloofde specificaties met een individueel opgesteld testrapport, compleet met ondertekening van de Bryston engineer. Dit biedt vertrouwen.

Gaat de Bryston dan toch eens stuk of besluit u hem preventief te laten doorlichten en opnieuw kalibreren, dan zult u – zelfs na 20 jaar – niet voor verassingen staan. Meestal valt de versterker nog ruimschoots binnen de fabriekstoleranties. Na zo’n tune-up kan de Bryston weer jaren mee. De twintig jaar garantietermijn klinkt leuk, maar hier hadden ze in Canada net zo goed vijftig jaar van kunnen maken, want in de praktijk is een Bryston betrouwbaarder dan een Leopard tank; hij gaat gewoon niet kapot. Gaat u in het weekeinde graag vissen? Neem de 3B ’s morgens mee als bootanker, poets de algen er ’s avonds weer van af en laat hem vervolgens drogen waarna hij het opvolgende weekeinde gewoon weer paraat staat voor zijn volgende muzikale klus. Of om te vissen. Dat is Bryston.

4 REACTIES

  1. Overdrijven is een vak, maar met vermogen is dat niet te overdrijven. Elke 3dB is een verdubbeling in volume. Met het wattage is dit x 10 en ben het eens dat bv een 150 watt veel beter kan klinken dan een 100 watt. Maar de 80 watt mono buizenbak doet het ondanks deze watt’s ook perfect. Het is inderdaad een must om nergens op te bezuinigen want met dit materiaal hoor je echt grote verschillen.

  2. ‘@Offgrid. Dankjewel voor deze reactie. De ‘Cubed’ serie is inderdaad heel erg goed.

    Wat u omschrijft over de scherpte van een SST2 ten opzichte van een ‘Cubed’ herken ik niet. Ja, de ‘Cubed’ is beslist beter dan de SST2, maar beide 4B’s zijn zodanig ontworpen dat de vervorming juist bij hogere volumes gelijk blijft. Deze techniek hebben de Bryston amps al vanaf de SST lijn.

    Het zou wellicht een mismatch met de gebruikte voorversterking kunnen zijn. De ‘Cubed’ heeft namelijk een vernieuwde input trap die hem beter laat matchen met een ander merk voorversterker. Toch zou ik ‘scherpte’ zelf elders zoeken.

    Mijn ervaring heeft me geleerd dat als een Bryston scherp klinkt, dit doorgaans wordt veroorzaakt door een zwakke schakel elders in de keten, zoals de stroomvoorziening. Denk hierbij aan een OEM netspanningskabel. Bij zware eindversterkers in een dergelijke high-end klasse is het altijd raadzaam te investeren in kwalitatief hoogwaardige bekabeling.

  3. Onlangs de gelegenheid gehad om de 4BSSTcubed en de 4BSST2 achter elkaar te mogen beluisteren op mijn eigen PMC OB1 transmissielijn speakers bij mij thuis.
    Wat opvalt is de enorme verbetering qua muzikaliteit maar ook de wat zachtere manier waarop de SSTcubed omgaat met het hoog. Waar de SST2 juist erg agressief en soms een tikkie schel klinkt als je op een wat hogere SPL draait, valt het je bij de cubed versie pas op als je iets wilt zeggen tegen diegene die naast je zit en je beseft dat je redelijk onvermoeid naar deze versterker kunt luisteren op meer dan normale geluidsnivo’s.
    Voor wat betreft de controle in het laag zijn beide versterkers zeer zeker aan elkaar gewaagd. Voor wat betreft het prijsverschil van nog geen € 800 tussen de 3 en 4 zou ik eerder gaan voor de laatste, zeker omdat er een ingangsbegrenzing op zit die de versterking een 6? tal dB’s terugschroeft. In mijn beleving kun niet genoeg power reserve ter beschikking hebben en een versterker die wat extra watts kan leveren aan eventueel tegenstribbelende speakers verdient daarom te allen tijde mijn voorkeur. Als analogie: Met een leopard tank je caravan de berg op trekken is natuurlijk pure waanzin, maar de overkill aan vermogen is wél lekker! 🙂

×