Home Review Bryston 3B³

Review Bryston 3B³

4

Voordelen

  • Snelheid
  • Rust
  • Transparantie
  • Controle
  • Garantie

Nadelen

  • Mist iconische status 4B-serie

Prijs: € 5250

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Bryston 3B SST3

Meetwaarden

Bryston 3B SST3 intern

Veel fabrikanten schermen met muziekvermogen en totaal vermogen waarbij alle kanalen bij elkaar worden opgeteld. Dit is niet zoals Bryston dit graag communiceert. Bryston communiceert het werkelijke (RMS) vermogen per kanaal. Bovendien blijft Bryston zeer bescheiden met hetgeen ze aan specificaties naar de markt communiceren.

Pakken we het testrapport er vervolgens bij, dan toont dit stukje papier een hele andere kant van de 3B. De ‘negen’ is substantieel beter dan dat Bryston in haar brochures laat opnemen. Voor de ‘000009’ worden de geclaimde waarden ruimschoots gehaald.

In ‘bridged’ modus bij 8 Ohm zelfs 122 watt (RMS) meer dan opgegeven en, belangrijker, de vervorming is flink lager dan opgegeven. En dit alles is door Bryston gemeten bij een maximaal uitgangsvermogen.

Ook over de minimale impedantie van de 3B kunnen we optimistischer zijn dan dat Bryston ons informeert. De 3B stuurt in de praktijk met het grootste gemak een impedantie beneden de 4 Ohm aan. Gedraagt uw luidspreker zich lastig met een impedantiedip onder de 1 Ohm? Geen enkel probleem voor deze 3B.

Waarden testrapport (opgave Bryston)

Bryston 3B³ (sn.000009)        
    Channel 1 Channel 2 Bridged
Total Harmonic Distortion (Max. Output Power) 20 Hz .00124% .00213% .00099%
200 Hz .00124% .00116% .00085%
2 kHz .00147% .00126% .00114%
20 kHz .00375% .00298% .00575%
Inter Modulation Distortion (SMPTE: 60 Hz + 7 kHz, 4:1) .00219% .00132% .00083%
Output Power (@ 8 Ohm, 2 kHz) (RMS) 217 W 217 W 622 W
Noise (20 Hz tot 20 kHz, inputs shorted) Balanced(2Vin/100Wout) -116 dB -113 dB -118 dB
Unbalanced(1Vin/100Wout) -110 dB -110 dB -115 dB

Uitkomsten van de Alpha-Audio metingen

 

Meten is weten en aannames laten we graag aan anderen over. Hierom heeft Alpha-Audio de 3B³ in het test lab van Dion Audio laten doormeten door oprichter en eigenaar Miquel Blauw.

We hebben ervoor gekozen om de versterker analoog door te meten doormiddel van een hoogwaardige toongenerator en oscilloscoop. Ter vergelijk hebben we onze eigen 20 jaar oude 4B NRB ook mee laten nemen om hiermee de waarden met de jongste Bryston telg te vergelijken. En de uitkomsten? Die zijn niet mis.

Eerste hebben we de oude 4B NRB op de testbank geplaatst. Het maximale uitgangsvermogen bij 8 Ohm stelden we vast op 230 watt (RMS) per kanaal. Voor de 3B³ kwamen we op keurige 160 watt (RMS). Dit was toch wel even een moment van verrassing, gezien deze waarde lager ligt dan die op het bijbehorende testrapport. Nu kan dit betekenen dat de netspanning waarmee ze de 3B³ in Canada hebben getest, hoger lag dan de spanning die we hier lokaal uit het net trekken. Maar, 160 echte watts per kanaal is zonder meer heel erg goed te noemen!

Hierna hebben we de bandbreedte van beide versterkers getest. Hiervoor houden we een -3dB grens aan. De 4B noteerde een hele nette bandbreedte van 10 – 300kHz (-3dB). De 3B³ noteerde op zijn beurt een hele mooie bandbreedte van 10 – 150kHz (-3dB).

Bij het insturen van een 1kHz blokgolf laten beide versterkers een keurige lichte overshoot zien bij de stijgende flank. Dit toont het snelle karakter van de beide Brystons. Bij een 20kHz blokgolf laat de 4B een hele lichte afronding zien aan de stijgende flank, terwijl deze duidelijk afrondt bij de 100kHz. De 3B³ laat bij de 20kHz al een duidelijke afronding zien.

Nu dienen we hierbij te vermelden dat een hogere bandbreedte niet perse beter is en het verschil zal worden veroorzaakt door filtering om oscillaties en andere nadelige effecten teniet te doen. Eerder genoemde meetwaarden vinden wij heel respectabel en onderstrepen de eerdere luistertests.

4 REACTIES

  1. Overdrijven is een vak, maar met vermogen is dat niet te overdrijven. Elke 3dB is een verdubbeling in volume. Met het wattage is dit x 10 en ben het eens dat bv een 150 watt veel beter kan klinken dan een 100 watt. Maar de 80 watt mono buizenbak doet het ondanks deze watt’s ook perfect. Het is inderdaad een must om nergens op te bezuinigen want met dit materiaal hoor je echt grote verschillen.

  2. ‘@Offgrid. Dankjewel voor deze reactie. De ‘Cubed’ serie is inderdaad heel erg goed.

    Wat u omschrijft over de scherpte van een SST2 ten opzichte van een ‘Cubed’ herken ik niet. Ja, de ‘Cubed’ is beslist beter dan de SST2, maar beide 4B’s zijn zodanig ontworpen dat de vervorming juist bij hogere volumes gelijk blijft. Deze techniek hebben de Bryston amps al vanaf de SST lijn.

    Het zou wellicht een mismatch met de gebruikte voorversterking kunnen zijn. De ‘Cubed’ heeft namelijk een vernieuwde input trap die hem beter laat matchen met een ander merk voorversterker. Toch zou ik ‘scherpte’ zelf elders zoeken.

    Mijn ervaring heeft me geleerd dat als een Bryston scherp klinkt, dit doorgaans wordt veroorzaakt door een zwakke schakel elders in de keten, zoals de stroomvoorziening. Denk hierbij aan een OEM netspanningskabel. Bij zware eindversterkers in een dergelijke high-end klasse is het altijd raadzaam te investeren in kwalitatief hoogwaardige bekabeling.

  3. Onlangs de gelegenheid gehad om de 4BSSTcubed en de 4BSST2 achter elkaar te mogen beluisteren op mijn eigen PMC OB1 transmissielijn speakers bij mij thuis.
    Wat opvalt is de enorme verbetering qua muzikaliteit maar ook de wat zachtere manier waarop de SSTcubed omgaat met het hoog. Waar de SST2 juist erg agressief en soms een tikkie schel klinkt als je op een wat hogere SPL draait, valt het je bij de cubed versie pas op als je iets wilt zeggen tegen diegene die naast je zit en je beseft dat je redelijk onvermoeid naar deze versterker kunt luisteren op meer dan normale geluidsnivo’s.
    Voor wat betreft de controle in het laag zijn beide versterkers zeer zeker aan elkaar gewaagd. Voor wat betreft het prijsverschil van nog geen € 800 tussen de 3 en 4 zou ik eerder gaan voor de laatste, zeker omdat er een ingangsbegrenzing op zit die de versterking een 6? tal dB’s terugschroeft. In mijn beleving kun niet genoeg power reserve ter beschikking hebben en een versterker die wat extra watts kan leveren aan eventueel tegenstribbelende speakers verdient daarom te allen tijde mijn voorkeur. Als analogie: Met een leopard tank je caravan de berg op trekken is natuurlijk pure waanzin, maar de overkill aan vermogen is wél lekker! 🙂