Home Review Bryston BDA-1 converter

Review Bryston BDA-1 converter

6

We hebben er naar uitgekeken deze dac van het Canadese Bryston te testen. Het merk heeft een hoog aanzien onder hifi-liefhebbers. En ze hebben aardig wat converters op hun naam staan. De BDA-1 is een dac met usb-input, coaxiale inputs, bnc-ingangen, optische koppelingen en een aes-input. Genoeg keuze!

De BDA-1: typisch Bryston-ontwerp!

Het is opvallend hoeveel bedrijven met een d/a-converter komen. Vroeger – zeg in de jaren ’90 – was het heel normaal. Mensen met een eerste generatie cd-speler konden zo gemakkelijk de set weer een niveau omhoog tillen. In de jaren ’00 verdween de d/a-converter vrijwel helemaal. Geïntegreerde oplossingen klonken gewoon goed, dus waarom nog een extra component toevoegen?

Nu is de dac weer helemaal terug. We hebben bijna allemaal wel twee of meer digitale apparaten. Denk aan een lcd-tv, cd- / blu-ray speler, een digitale tv-ontvanger of wellicht een streamer, game-console of htpc. Deze apparaten hebben veelal wel een analoge uitgang, maar die klinkt nergens naar. Een dac kan deze apparaten naar het gewenste niveau tillen door de conversie uit handen te nemen. Al dan niet ondersteund met herklokking, upsampling of andere foefjes waardoor het veel beter klinkt.

Veelzijdig
Wie heel veel apparaten heeft, zal de Bryston BDA-1 verwelkomen. Deze converter heeft namelijk acht (!) ingangen. We kennen niet veel converters die zoveel inputs bieden. De vM DA468 wellicht… Het voordeel van zoveel inputs is natuurlijk flexibiliteit en groeimogelijkheden. Echter: houd er wel rekening meer dat niet alle ingangen spdif zijn. De Bryston biedt twee optische ingangen, twee bnc-ingangen en twee coaxiale inputs. Dan nog een AES-ingang en een usb-input.

De opbouw

Lekker leeg… maar wel alles erop en eraan!

De basis van de Bryston is opgebouwd rondom een tweetal Cirrus-chips: de CS4398. Het tweetal staat in mono. Kortom: elke converter levert het signaal voor één kanaal. Hierbij willen we vermelden dat de dac écht gebalanceerd is opgebouwd en dat de uitgangstrappen discreet van opbouw zijn. Erg mooi werkt van Bryston.

Alle ingangen gaan uiteindelijk naar de twee dacs. Maar in principe niet voordat ze door een Burr Brown naar 24/192 gesampled zijn (SRC4392). Nu kunt u er (gelukkig) voor kiezen op upsampling uit te zetten.  Dat kan voordelen hebben, al hebben wij het tijdens de test wel aangelaten. Het klinkt toch iets lekkerder.

De voeding van de Bryston is degelijk van opzet. We zien twee ringkernen van Amveco Magnetics. Netjes afgeschermd en flink afgevlakt voor een dac.  Dat geeft aan dat Bryston wel van degelijk werk houdt. De behuizing voelt ook stevig overigens. We hadden het wel leuk gevonden als de kap wat gedempt was geweest. Dat geeft een iets betere ‘hifi-feel’. Het zijn details.

Ouderwets

Bryston BDA-1 binnenkant usb-input 2
De usb-input is een lachertje: de Burr Brown chip is gewoon oud en past hier niet meer!

We willen even de usb-input wat uitgebreider aantippen. Deze is namelijk een lachertje op deze toch wel prijzige Bryston. Ze gebruiken nog steeds de PCM2707 usb-receiver van Burr Brown. Een oude chip die niet verder komt dan 16bit / 48 KHz. We mogen van een dac van 2500 euro wel verwachten dat deze in 2012 van een 24bit/192KHz ingang is voorzien. Er is nu ruim voldoende keuze uit goede chips en oplossingen die beter klinken dan de al oude PCM2707 . We hebben deze al vaker gezien – met name in goedkopere oplossingen tot ongeveer 1000 euro. En ja: hij klinkt best aardig, mits goed toegepast. Maar nu high-res audiomateriaal al wat beter te krijgen is op het Wereld Wijde Web, is het toch wel prettig als een moderne dac dit materiaal kan afspelen.

Laid back
Dan het belangrijkste: hoe klinkt de BDA-1? We hebben getest via bnc met onze Teac VRDS-10, usb met de htpc en coax met de Sonos Connect. Onze conclusie: relaxed… rustig… tikje warm en groots. Bij een één op één vergelijk met de b-DAC valt op dat het uitgangsvolume van de Bryston iets hoger is. Niet veel, maar genoeg om het gemakkelijk te horen. Daarbij komt dat het mid/laag van de Bryston iets voller is dan bij de b-DAC. En dat is eigenlijk wel lekker. Het geeft soms iets meer ‘ballen’ aan muziek. Tevens is de beeldvorming een tikje groter, wat goed hoorbaar is bij muziek van bijvoorbeeld Radiohead of Massive Attack.

Bryston BDA-1 achtekant
Acht inputs! Dat is echt voldoende voor iedereen!

Toch missen we af en toe wat ‘schwung’. De Bryston heeft de neiging iets té netjes te spelen. Hij zal nooit het idee geven even lekker los te gaan. Ja: het is groots en detailrijk. Maar muziek is meer dan dat. Muziek moet pakken. Muziek moet vloeien. Muziek moet…. meeslepend zijn. En dat weet deze BDA-1 niet te bereiken bij ons. Het blijft altijd wat afstandelijk. Als een Duitse sportauto: erg degelijk gemaakt, bloedsnel op het circuit, maar het legt niet de ziel bloot. Wellicht is het de combi met ons systeem. Dat kan natuurlijk.

Conclusie
Bryston heeft een bijzonder veelzijdige dac in het gamma. Met acht inputs zal niemand te kort komen. De klank is netjes, nét lekker warm in het mid/laag en de beeldvorming is lekker gul. Wij missen echter net de betrokkenheid die concurrenten wel kunnen bieden. Daarbij komt dat voor 2500 euro de usb-input gewoon ondermaats is. 16bit/48KHz kan niet meer in deze tijd.

6 REACTIES

  1. Uitstekende recentie, en ook helemaal kloppend met mijn bevindingen. Technisch perfect, maar daardoor net te afstandelijk.
    De USB is inderdaad zwaar achterhaald…

    Het is trouwens opvallend hoeveel van deze DAC’s er op de Amerikaanse 2e hands markt te vinden zijn.

    Oh, “laid back” schrijf je anders… 🙂

    • Ik vind het wel jammer… had best veel verwacht van deze dac. Ik ken de Bryston-versterkers en die zijn vrij boeiend om naar te luisteren. Ik heb ze ooit op een stel Finals gehoord (toen ze nog niet failliet waren) en dat klonk uitstekend. Stressloos, dynamisch… pakkend. Dat heb ik niet met deze dac. Het is netjes, maar niet spannend.

      (Zal het tikfoutje even aanpassen… thanks ;-))