Home Review: Bryston BDP-3 Digital Player

Review: Bryston BDP-3 Digital Player

5

Voordelen

  • Klank
  • Imaging
  • Design en afwerking
  • Prijs-kwaliteit

Nadelen

  • Spartaans ogende Manic Moose web interface
  • Geen wereldschokkende verschillen met de BDP-2

Prijs: € 4290

Klankbalans
Geluidsbeeld
Connectivity
Functionaliteit
Prijs
Bryston BDP-3 Digital Player

Eindoordeel

Inhoud

Lekker knus samen met de Bryston BDA-3 DSD-DAC

De BDP-3 vormt samen met een Bryston BDA-3 DAC een zalig koppel. De klankbalans is perfect, het geluidsbeeld is vrijwel perfect, de functionaliteit is hoog en de minimalistische optiek sluit aan bij onze smaak. Ook de retailprijs is, in vergelijking tot de concurrentie, best scherp. Garantie? Vijf jaar. En daarbij wordt niets uitgesloten. Dit is echt heel erg oké.

Wij ervaren de geluidskwaliteit van de Bryston BDP-3 een fractie beter dan zijn voorganger. Het zijn dus geen verschillen van dag en nacht, maar wanneer de machines in een A-B vergelijk worden beluisterd zijn de verschillen beslist hoorbaar. Zouden wij onze trouwe BDP-2 nu achteloos verruilen voor een BDP-3? Niet perse.

We hebben, zoals al eerder vermeld, een langere periode met de voorganger van de BDP-3 mogen leven. De ‘oude’ BDP was niet alleen een hele fijne machine om mee te werken, maar is nog steeds een van de best klinkende streaming bridges. En qua functionaliteit is deze BDP-2 identiek aan de BDP-3. Dus noodzaak? Niet echt.

Snelheid

De werking van de BDP-3 is er met het nieuwe mainboard wel op vooruit gegaan. Het indexeren van onze omvangrijke bibliotheek op de NAS gaat aanzienlijk sneller dan bij haar voorganger. Waar we bij de bediening via de Manic Moose interface soms wel eens een halve seconde moesten wachten op response behoren deze wachttijden met de BDP-3 tot het verleden. Maar een halve seconde. Waar hebben we het eigenlijk over.

Ondanks de BDP-3 navigeert en reageert als het weerlicht, zou dit voor ons dus niet perse de doorslag geven om in een drafje naar de retailer te lopen om onze trouwe BDP-2 te vervangen. Een BDP-2 kan namelijk ook worden geüpgraded.

BDP-2 upgraden?

Bryston biedt bezitters van een BDP-2 namelijk de mogelijkheid aan om een BDP-2 te upgraden naar een BDP-3. Niet gratis, maar dit is soms wel aantrekkelijker dan de aanschaf van een compleet nieuwe machine. Kost een beetje, maar de machine is dan van binnen en buiten weer helemaal up-to-date.

Deze BDP-2 naar BDP-3 upgrade omvat een IAD-board die de Juli@ soundcard van de eerste BDP-2 generatie vervangt, een nieuw front en back plate en een nieuw mainboard met geheugen, processor en de op het mainboard geplaatste SSD voor de firmware en MPD. De garantietermijn is na deze upgrade weer een volle 5 jaar. Kosten van deze upgrade bedragen 2.250 Euro. Voor exacte details kunt u contact opnemen met Bryston importeur Mafico.

Heeft u geen BDP-2 en is de investering van 4.250 Euro voor u te hoog? Kijk dan vooral eens naar een gebruikte Bryston BDP-2. Wij verwachten dat u net zo veel plezier met de BDP-2 zult beleven als dat wij dit hebben gehad. Met een beetje zoeken vindt u misschien zelfs een nieuwe of ex-demo speler. Deze worden nu met een hoge

Conclusie

De Bryston BDP-3 is een waardige vervanger van haar voorganger. De openheid, ruimtelijkheid en de rust in de muziek is welhaast ongeëvenaard. De match met de Bryston BDA-3 is subliem en hiermee biedt de Canadese fabrikant een praktisch onverslaanbaar duo als het gaat om imaging en klankeigenschappen.

5 REACTIES

  1. Mooie en uitgebreide review van een interessante streamer!
    Heb op basis van een analyse en wat buikgevoel voor de gelijk geprijsde Auralic Aries G2 gekozen. Had namelijk de indruk dat de USB uitgang (die het liefste wilde gebruiken) bij Bryston niet helemaal op het eerste plan stond en zie die indruk nu min of meer bevestigd.
    Ben desondanks erg benieuwd naar een vergelijking van beide apparaten dus mochten jullie nog eens in de gelegenheid zijn dan graag!

    • USB niet op het eerste plan? Dat lijkt me niet. Zeker niet gezien de inspanning van de fabrikant om een gescheiden USB-board toe te voegen om DAC’s met een Streamlength protocol te kunnen gebruiken. Via USB klinkt de BDP echt waanzinnig goed. De S/PDIF via het Bryston IAD-board alleen net even een nageldikte beter.

      • Precies dat door Bryston hoog geloofde IAD board (jitter reductie) geld niet voor de USB uit.
        Ook wat je schrijft over USB3 versus 2 en de suggestie om een jitterbug toe te passen snap ik niet helemaal.
        Laat onverlet dat het apparaat hemels zal klinken hoor! “Moest” alleen recent een keuze tussen de G2 en de BDP3 maken en gaf wat van mijn keuze criteria (en buikgevoel) weer.

  2. Ja, BDP’s zijn hele fijne streaming bridges. Manic Moose kan enorm veel als webinterface en ik ken ook geen uitgebreidere webinterfaces. Maar Manic Moose is niet echt intuïtief. Je moet er echt even aan wennen en daarna werkt het ook als een tierelier.

    DoP is ‘echt’ DSD, alleen verpakt in een PCM-stream. Ook ik was altijd in de veronderstelling dat de BDP-serie ‘native’ DSD uitstuurde. Maar blijkbaar dus niet. Bryston geeft ook aan begin 2018 met een firmware update te komen waarna de BDP-3 (BDP1 en 2 weet ik niet) native DSD uitstuurt tot DSD512.

  3. “Vooralsnog DSD over PCM (DoP).” Volgens mij klopt dit niet en wordt gewoon “echt” DSD afgespeeld (maar wellicht vergis ik me),
    Ik was de eerste die deze speler in Nederland had en ik moet zeggen nu deze dus al een tijd te hebben me totaal niet verveeld en zeker in verhouding tot andere spelers de beste blijft. Alhoewel mijn net aangeschafte A&K SP1000 ook erg goed klinkt.

    En!! Manic Moose is een van de betere interfaces die ik maar kan bedenken, veel beter dan menig andere interface.

×