Review Cambridge Audio AeroMax 2

Voordelen

 • Prachtig middengebied
 • Mooi afgewerkt
 • Goed in balans

Nadelen

 • Aan de milde kant
 • Prijs: € ? 749 per set

  Afwerking
  Geluid
  Prijs
  Cambridge Aero 2

  We kennen Cambridge Audio al sinds de Azur-serie (ruim tien jaar dus; het merk bestaat al sinds 1968). En de indruk die het keer op keer achterlaat is: veel waar voor je geld. Degelijk gebouwd. En: focus op de belangrijke zaken. Nu hebben we voor het eerst een set speakers in de luisterruimte: de AeroMax 2. 

  Wie heel vluchtig naar de Cambridge Audio AeroMax 2 – geleverd door Dimex – kijkt, ziet niets bijzonders. Een eenvoudige bookshelf met twee units. Een tweeweg-systeem dus. Met aan de voorzijde een basreflexpoort. Prima: die zijn er genoeg en er zijn ook genoeg degelijke modellen van ongeveer ? 749 per set. Jep… deze set kost ? 749. Zonder stands, dus reken op ongeveer ? 900 als u een nieuw setje degelijke statieven erbij wilt hebben.

  BMR

  Wie iets beter gaat kijken, zal opvallen dat de tweeter van deze AeroMax 2 heel anders in elkaar steekt dan een reguliere soft- of metal-dome. De tweeter (eigenlijk tweeter met midrange) is een BMR-unit. Deze kennen we al van de Minx natuurlijk, maar Cambridge heeft laten weten dat deze wel op een ander niveau speelt. Het is een vierde generatie unit waar weer heel wat uren aan onderzoek in zit. Met name het hooggebied moet verbeterd zijn.

  Cambridge Aero 2
  De Cambridge Audio AeroMax 2 komt erg mooi in balans over. Een potentiële allemansvriend.

  Het voordeel van een BMR volgens Cambridge is dat de vervorming in een BMR lager is en dat de afstraling een stuk homogener is dan bij een reguliere tweeter. Die gaat veel eerder bundelen dan een BMR. Dat verstoort het afstraalgedrag en veroorzaakt een minder coherent gedrag met de woofer.

  Bijzonder is dat de BMR-unit bijzonder laag kan doorlopen. We hebben achterhaald dat het crossover op 250 Hz ligt. Dat is bijna krankzinnig laag. De meeste tweeters ‘crossen’ op 2000 Hz of zelfs hoger dan dat. Dat legt veel stress op de woofer, waardoor óf de woofer erg goed moet zijn, óf er vervorming gaat optreden. Dat is volgens Cambridge dus niet bij deze AeroMax 2 het geval.

  Specs

  Als we even kort op de specificaties ingaan, zien we weinig bijzondere getallen. Het bereik is 40 Hz tot 22 kHz. De weerstand is zo’n 8 Ohm en de belastbaarheid 25 tot 120 watt. De crossover meldt Cambridge dus niet, maar moet rond de 250 Hz liggen.

  De behuizing is van MDF en weegt ongeveer 7 Kg. De afmetingen zijn redelijk bescheiden met 203 bij 370 bij 335 mm (b x h xd). De afwerking is voor een speaker in deze klasse erg goed. Wij hebben een hoogglans witte versie en kunnen geen foutjes ontdekken in het lakwerk. De zwarte versie moet ook uitzonderlijk goed afgewerkt zijn.

  Achterop zien we degelijke terminals. Eén setje, dus de AeroMax’s zijn niet te bi-wiren, mocht u dat zich afvragen.

  De test

  Cambridge Aero 2
  Degelijke terminals waar alle kabels wel inpassen.

  We koppelen de witte Cambridge AeroMax 2 via een setje Rocket 88 van AudioQuest aan onze set van Dion Audio: een T92 buizenvoortrap en een tweetal D60 eindversterkers. Energievoorziening gaat via een PowerStrip 8 Plus van Kemp en een PFM2 van Van Medevoort. Als bron gebruiken we een Tentlabs b-DAC en onze eigen Alpha HTPC waarop Xbmc draait.

  We hebben een gloednieuw setje gekregen, dus we moeten eerst serieus inspelen. Na een ruime drie dagen merken we dat alles wat losser komt en dat er verfijning hoorbaar begint te worden. Toch altijd weer een mooi proces om mee te maken. Het laat ook zien hoe gevaarlijk een eerste indruk kan zijn als je niet weet dat het een nieuwe set betreft!

  Na een week gaan we er echt voor zitten om deze betaalbare bookshelfs te beoordelen. Wat vrij snel opvalt is dat het algehele karakter van de AeroMax 2 ontspannen is. Het hoog is zonder meer aanwezig, maar wel mild in vergelijking met veel andere bookshelfs. Daardoor speelt de AeroMax 2 ook meer in de diepte en niet echt naar de luisteraar toe. Wie van veel sprankeling houdt en een up front karakter, zal niet voor deze Cambridge vallen.

  Het midden is opvallend schoon en glansrijk. Het heeft een vleugje warmte, maar zeker niet te veel. Vocalen komen erg natuurlijk en goed verstaanbaar de ruimte in. Ook bij oudere opnames die soms wat storend scherp kunnen zijn op erg transparante systemen.

  Tenslotte het laaggebied. Deze AeroMax 2’s laten horen dat 40 Hz genoeg is als een systeem in balans is. We hebben geen moment laag gemist. Ook niet bij Massive Attack waar een fundament vrij cruciaal is. Toch een prestatie! Wellicht is het de ruimte. Wellicht de degelijke statieven. Of de plaatsing, maar het geheel klopte gewoon in onze ruimte.

  Apart en geslaagd

  Cambridge Aero 2
  Staat netjes toch? Zorg voor goede statieven. Cambridge levert overigens nette covers, maar voor de test hebben we ze weggelaten.

  We vinden het wel een statement van Cambridge om zaken net anders aan te pakken. Te investeren in een andere technologie. Daar aan vast te houden en een speaker in de markt te zetten die anders is. En dan ook nog in een prijsklasse waar concurrentie moordend is. Want kijk maar eens in de 500 euro klasse. Daar heeft elk groot merk wel een model van op de planken staan. Denk aan Bowers & Wilkins met de 600-serie of Dali met de Zensors.

  De Cambridge Audio AeroMax 2 kan ons wel bekoren. De BMR-unit speelt aan de milde kant, maar biedt voldoende openheid en detail om goed te genieten van muziek. We hebben niets gemist. Sterker nog: we hebben genoten van het prachtige middengebied van deze betaalbare bookshelfs. Het laaggebied biedt voldoende body voor een gemiddelde ruimte. Grote woonkamers gaat niet lukken, maar voor die ruimtes is er altijd de vloerstaander.

   
   

  Geef een reactie