Home Review Cambridge Audio Azur 651A

Review Cambridge Audio Azur 651A

35

Cambridge Audio heeft enorm veel succes gehad met de Azur 640A versterker. Met twee keer 75 watt in 8 Ohm levert de versterker ruim voldoende vermogen voor menig luidspreker. Het succes zat hem echter in de verfijning. Het was een zeer muzikaal ‘beestje’. Wij testen de 651A; de opvolger met een paar leuke extra’s. 

Cambridge Audio Azur 651A versterker
Het zeer herkenbare front van de Cambridge Audio Azur-serie. De 651A heeft een mini-jack ingang voor mp3-spelers. Handig!

House, pop, rock, films en games: het maakt de Azur 651A eigenlijk niets uit. De Lentus Audio Duo’s spelen er lustig en energiek op los. Zonder wollig laag of compressie door reservetekort. Is dit écht een versterker van 699 euro?

Cambridge pakt uit

De Azur 651A heeft een ruim bemeten ringkern onder de kap. Altijd een goed teken als u het ons vraagt. Daarbij beschikt de versterker over vijf lijningangen, twee tapeloops, pre-out, mini-jack line-in, een usb-ingang en zelfs een sub-uitgang. Dat is helemaal geen slechte deal voor de 699 euro die Cambridge vraagt. Toegegeven: Marantz, Denon en Onkyo leveren ook veel features en Marantz zal ook absoluut lekker spelen, maar of het net zo energiek en enthousiast is als deze Azur 651A betwijfelen we.

De setup

Wij hebben het ‘kleintje Cambridge’ aan onze Lentus Audio Duo gekoppeld met Art Speak-bekabeling. We spelen zowel via de Tentlabs b-DAC als via de usb-ingang van de Cambridge. Zowel de b-DAC als de Azur 651A kan geen high-res via usb aan, wat wel jammer is. De Stream Magic 6 kan het wel, maar die laten we even buiten deze test om de versterker goed te beoordelen met bronnen die we goed kennen. Daarbij komt dat we nog bijna geen high-res materiaal hebben. Behalve klassiek en dat spelen we zelden tijdens tests.

Ballen

Cambridge Audio Azur 651A versterker
Mede verantwoordelijk voor het heerlijk energieke karakter van de Azur 651A: de lekker grote voeding.

Het eerste woord waar we aan denken bij deze versterker is ballen. Wat speelt deze versterker energiek en ‘boven niveau’. U hebt absoluut niet het idee naar een ‘instapper’ te luisteren. Het zet je meteen met beide benen op de grond: hifi hoeft niet duur te zijn. Luisterplezier komt niet met extra euro’s. Luisterplezier komt van apparaten met karakter. Van muziekapparatuur die gemaakt zijn door mensen met visie en mensen die met muziek bezig zijn!

Het is met name de dynamiek die direct opvalt bij de Azur 651A. Hij heeft helemaal geen moeite met de Duo’s. Toch geen heel gemakkelijke luidspreker door de bandtweeter. We hebben gemerkt dat de Duo best van vermogen houdt. Toch weet de twee keer 75 watt van de Azur de Duo prima onder controle te houden. Toegegeven: de Van Medevoort PA333‘s kunnen luider spelen voordat ze adem te kort komen (onze oren begeven het eerder), maar we kunnen de Azur best flink open draaien voordat we horen dat hij het niet meer prettig vindt; het hoog wordt dat wat vies en het midden wordt wat hard. Niet gek: het vermogen zit aan zijn maximum.

Mede door de dynamiek is de Azur heel prettig op lagere volumes. Het blijft erg spannend en prettig om te luisteren op volumes die het toelaten om ook te praten. De body blijft en het midden en hoog blijft mooi open en sprankelend. Een kracht die we veel te weinig horen bij versterkers in het lagere segment. En hierbij willen we nog vermelden dat de Lentus Audio Duo’s van versterkers houdt met kracht: zeker als er zacht gespeeld wordt!

Open

Naast de dynamiek, valt ook het open karakter erg op. De focus ligt bij de Azur op het midden en hoog. Wellicht niet helemaal ideaal voor luidsprekers die daar ook de focus op hebben liggen. Bij de Duo’s ging het nog goed. Het midden had naar onze smaak iets meer warmte mee mogen krijgen. Dat kan soms een tikje te koel zijn, zoals bij Blof’s nummer ‘Terug’ van het album Blauwe Ruis.

Cambridge Audio Azur 651A versterker
Veel discreet opgebouwd bij de 651A. De kabel hadden we wellicht niet over het koelblok laten lopen: staat niet zo netjes.

Het hoog is opvallend luchtig en energiek bij deze Cambridge. We melden het al eerder dat dit erg prettig is bij lagere volumes, omdat ook dan de muziek nog voldoende energie mee krijgt. Gelukkig heeft de Azur niet de neiging om scherp te worden als het volume omhoog gaat. Pas als u écht te hard gaat draaien, wil het hoog naar scherpte neigen. Maar wij vermoeden dat de volumes dan wel echt richting het onbeschofte gaan.

USB

De Azur 651A heeft behalve vijf lijningangen (allen single ended) ook een usb-ingang. Deze laat 16 bit / 48 KHz toe.Geen high-res dus. Cambridge heeft een Burr Brown PCM2704 gebruikt. Helaas is deze al ouder en is deze ook niet heel verfijnd. Als we de Tentlabs vergelijken met de Cambridge, speelt de b-DAC de Azur volledig zoek. Niet gek: de Tentlabs kost meer dan de hele 651A bij elkaar. Maar goed: het zou mooi zijn als de usb-ingang iets verfijnder was, want het versterkerdeel laat direct de zwakte van deze ingang horen: het is wat onrustig en het midden is vrij hard en wat kaal.

Dit neemt niet weg dat Cambridge het op een leuke manier toelaat om kennis te maken met streaming / usb audio. Het is bij de Azur 651A een kwestie van usb-kabel koppelen en spelen maar. (Wel even ASIO of Wasapi instellen!)

Conclusie

Cambridge Audio Azur 651A versterker
Leuk om kennis te maken met computer-audio: de usb-ingang van de Azur 651A.

Het zal u niet ontgaan zijn dat we enthousiast zijn over de Azur 651A. Het is een versterker met een energiek karakter. Hij houdt van dynamiek, energie en zal niet inhouden als u een keer gas wilt geven. Hij laat horen dat hifi en luistergenot niet duur hoeft te zijn. Natuurlijk brengt een hoger segment meer verfijning en detail, maar daarvoor moet u toch een stuk dieper de portemonnee induiken. De usb-ingang is een leuek bonus, maar mist echt de verfijning die deze versterker potentieel in zich heeft. Kortom: grappig, maar zet er een mooiere dac achter. Al met al een bijzonder interessante versterker in het <1000 euro segment!

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment van schrijven was de prijs van dit product ? 699,00.
Bekijk de actuele prijs en beschikbaarheid van de Cambridge Audio Azur 651A.

35 REACTIES

  1. Hallo, met interesse heb ik deze recensie gelezen. Ik vroeg me af of dit een geschikte versterker is om Canton Chrono SL 580 speakers mee aan te sturen. Qua ¨audio kennzahl¨ (AK) van het blad Audio komt deze versterker hier te kort voor (49 om 55), dus zou ik beter een zwaardere versterker kunnen kiezen (bv een 840A) of is dit onzin?

    Momenteel heb ik een Marantz SR7001 receiver, welke sterk genoeg zou moeten zijn en behoorlijk goed in stereo, maar heb het gevoel dat het geluid beter kan (iets wat ik met mijn vorige speakers niet had). Mijn voornaamste gebruik is muziek dus ik vind het geen probleem om de receiver te vervangen voor een stereo versterker. Welk verschil in klank zou ik kunnen verwachten? Is de Azur 651 echt een verbetering ten opzichte van de Marantz receiver? (score 85 in het blad Audio, gelijk aan de betreffende Marantz op stereo).

    Met vriendelijke groet

    • Dag Jacco,

      Veelal weet een stereoversterker meer verfijning, plaatsing en ruimte te realiseren. Dat heeft alles te maken met voeding, focus op muzikaliteit en natuurlijk prijs / prestaties. Een stereoversterker van 1000 euro weet meer muziek te brengen dan een receiver met allerhande toeters en bellen van tevens 1000 euro.

      Over de Canton en de Cambridge: tuurlijk kan het. Het rendement is echter 87 dB, dus verwacht geen luide volumes met de 651A. Al is 75 watt in 8 Ohm helemaal niet verkeerd. Met de 840A zul je meer laagdruk kunnen realiseren en wellicht wat meer controle op hogere volumes. Probeer ze eens naast elkaar als je de mogelijkheid hebt. Dan weet je waar we over praten.

      • Met speakers die gevoeligheid van 87dB hebben, gemeten vanaf een meter op 1 watt haal je nog steeds 102dB als je 64watt van deze versterker gebuikt. Zo heb je nog 10watt over om niet het maximale van de versterker te gebruiken.

        Ik kan je zeggen dat 102dB hard is hoor.

        Ik ben iig ook erg blij met deze 651a icm met een 651c en dacmagic 100 voor mijn apple tv.

        Goed werk Cambridge, en dat allemaal voor een schappelijke prijs. Prijs kwaliteit verhouding ligt erg hoog bij de merk iig.

  2. heden de azur 651a gekocht en aangesloten
    op dynaudio excite x16…eerst een rega brio r geprobeerd maar wat werd ik blij van de azur
    zeg! nu nog de cd speler van marantz cd6003
    inruilen met een speler van cambridge..
    eerst ff sparen en dan ook beluisteren of
    dat wat is natuurlijk 😉
    gebruik trouwens kimbercable 8tc…ook
    wel handig om nog even te noemen dat
    deze kabel lekker veel en strak laag geeft..
    perfect matchbin this case!!

    • soms kan men zich vergissen en een beetje voorbarig zijn. dat is mij overkomen met de cambridge azur651a.
      door de lovende berichten op hifi.nl ben ik er enigzins ingestonken. dus cambridge is inmiddels retour ivm ontbreken midden gebied, in het hoog te blikkerig en scherp. ook het laag blijft wat vlak. verder wel een dynamisch en strak geluid. maar niet om er warm van te worden. heel veel luidsprekers erop aangesloten maar helaas…
      dus ik noem geen namen maar heb een andere stereo set aangeschaft.
      mocht je overwegen om een azur651a aan te schaffen: bezint eer ge begint!

  3. Beste Jaap,

    Binnenkort komt er ook bij mij een Cambridge Azur 651A te staan. Ik heb al een connect van Sonos op mijn huidige (te vervangen) systeem. Welke Dac adviseer jij me? De Dacs van Cambridge zelf zijn te uitgebreid voor mijn gebruik lijkt me; ik ga er geen PC of mobiele telefoon op aansluiten.
    (Of komt er wellicht op korte termijn een opvolger van de 651A die een coax aansluiting o.i.d. heeft?)

  4. Ik wil hier ook graag even reageren.
    Allereerst mijn complimenten over de website en filmpjes op YouTube van Alpha Audio.

    Ik heb vorige maand de Cambridge Audio 651A versterker aangeschaft, tezamen met een setje witte B&W CM1’s.
    De set aangesloten, aangezet en niet meer uit gedaan 🙂
    Het setje begint nu een beetje los te komen en het klinkt in mijn oren waanzinnig goed.
    Het geeft een lekker warm geluidsbeeld en klinkt groots.
    Plaatsing en diepte zijn top.
    Speel zelf altijd buiten de toonregeling om (Direct) omdat ik het het liefst zo puur mogelijk houdt.
    De versterker combineert echt heel goed met B&W speakers.
    Ik heb in de winkel diverse keren van speakers gewisseld op deze versterker, waaronder Dali’s en KEF’s.
    Ik vond de CM1’s zelfs beter klinken dan de iets grotere CM5’s (ook van B&W).
    Het laag klinkt in mijn oren bij de CM1 iets natuurlijker.
    De PM1, die jullie ook hebben staan waren in mijn oren ook een gouden combi maar iets boven budget.

    Vorige week een Cambridge Audio DacMagic Plus aangeschaft.
    Momenteel heb ik mijn set-top box van Humax en mijn cd-speler (Philips CD850) aan de DAC aangesloten.
    Het geheel klinkt nu nog beter (lees: gedetailleerder).
    En hierbij moet ik opmerken dat de standaard DAC in mijn meer dan 20 jaar oude en nog steeds werkende! cd-speler helemaal niet verkeerd is.
    De ingebouwde DAC in de versterker (via USB) zal ik dus niet gaan gebruiken.
    Ik vindt net als jullie de prijs-kwaliteitsverhouding van deze versterker zeer in orde.
    Op dit moment is dit (in mijn oren) zeker 1 van de beter klinkende versterkers binnen deze prijsklasse.

    • Dag Marco,

      Leuke combinatie! CM1’s hebben wat power nodig en dat heeft de Cambridge wel. Ook verstandig om geen EQ aan te zetten: straight is bijna altijd beter: meer detail en meer openheid. Het laag bij de CM5 komt ook via basreflex. Afhankelijk van de poortafstemming kan een kleiner model neutraler zijn. Of strakker overkomen. De PM1’s zijn inderdaad erg mooi :-).

      Leuk te horen dat alles zo goed klinkt. Geniet ervan: je hebt een erg leuk systeem staan zo!