Home Review Cambridge Audio Minx Xi

Review Cambridge Audio Minx Xi

19

Prijs: € ? 799

Cambridge Audio Minx Xi

We hebben al eerder kennisgemaakt met de Cambrige Audio Minx-serie. De kleine luidsprekers wisten ons behoorlijk te bekoren. Groots geluid uit een compacte behuizing. En daarbij een leuk ontwerp en een schappelijke prijs. Prima dus. Nu is het de beurt aan de Xi. Nee, geen luidspreker, maar een alles-in-één oplossing voor de liefhebbers van streaming! 

Cambridge Audio kennen we natuurlijk bij Alpha Audio. We hebben al aardig wat spullen van ze onder handen genomen. Denk aan de DacMagic-serie en de Minx-luidsprekers. Leuke spullen voor een zeer redelijk bedrag. Wie een no-nonsense merk zoekt met degelijke prestaties voor een scherpe prijs, komt naar onze mening al vrij snel uit bij Cambridge. Sluit de Minx Xi alles-in-één oplossing aan bij deze filosofie?

Minx Xi

Hoe spreek je het uit? Minx elf, Minx ‘iks-i’ of zoals we in eerste instantie dachten: Minx ksie… Wie zal het zeggen. En wat maakt het eigenlijk uit? Het gaan natuurlijk om de prestaties, bediening en een stukje uiterlijk.

Laten we beginnen met het uiterlijk – en innerlijk – van de Xi. Dat zit naar ons idee wel goed. Simpel, degelijk afgewerkt en voorzien van prima onderdelen. Denk aan een behoorlijk oversized ringkerntransformator. Iets dat we graag zien, gezien het feit dat het veelal betekent dat een apparaat lekker stroom kan leveren. En dat kan weer zorgen voor een betere controle over de luidsprekers.

Op het front van de Minx Xi zien we op gebied van bediening veel overeenkomsten met de Stream Magic 6. Een streamer die we hebben gezien op een aantal beurzen, waaronder CES en later ook hebben getest. Het is een fusie van de DacMagic en de NP30-streamer die we ongeveer een jaar eerder hebben getest.

Cambridge zal voor de Minx Xi dezelfde basis gebruiken als de Stream Magic 6 en NP30. En waarom ook niet. Zo kan je tegen steeds scherpere prijzen een product in de markt zetten. Daarbij klinken de NP30 en Stream Magic 6 prima voor het geld.

Versterker

Cambridge Audio Minx Xi
Ziet er geinig uit, die Minx Xi! Prima afgewerkt en een serieuze binnenkant.

Het grootste verschil tussen de eerder genoemde streamers en de Minx Xi is natuurlijk dat deze ook over een klasse A/B-versterker beschikt. Deze levert twee keer 40 watt in 8 Ohm en 55 watt per kanaal in 4 Ohm. Geen verdubbeling dus. Maar wij hebben bij het testen al kunnen horen dat stabiliteit geen probleem is bij deze eindtrap.

Verder zien we nog een Wolfson WM8728 dac die tot 32 bit / 192 kHz kan omzetten naar een analoog signaal. We zien op de website echter dat Cambridge tot 24 bit / 96 kHz accepteert. Wellicht is de inputreceiver een beperkende factor in de keten. Of de streaming-client, want streamen gaat tot 24 bit / 96 kHz bij de Minx Xi. Het zou kunnen zijn dat alle signalen door een dsp gaan voordat ze naar de dac hobbelen. In dat geval kan de dsp alles omzetten naar 24 bit / 96 kHz. Niet dat we dat erg vinden, want het verschil tussen 96 of 192 kHz-materiaal vinden wij doorgaans niet of nauwelijks hoorbaar.

Flexibel

Cambridge Audio Minx Xi (3)
Ruim voldoende aansluitingen. Maar we gokken dat de meeste gebruikers gaan streamen.

De Minx Xi heeft bijzonder veel inputs. Denk aan twee usb-ingangen voor usb-sticks of externe harde schijven. Dan nog een tweetal digitale ingangen (coaxiaal en optisch), twee keer analoog (cinch), een 3,5 mm ingang voor een mobiel apparaat en natuurlijk ethernet-streaming via upnp. Er is ook nog een optionele bluetooth-input: de BT100.

Leuk is dat Cambridge ook een hoofdtelefoonuitgang heeft aangebracht. Net als natuurlijk een subwoofer-uitgang voor wie de Minx-luidsprekers wil combineren met de Minx Xi.

Streamen!

De Minx Xi is duidelijk gemaakt voor wie wil streamen. Leuk dat je andere apparaten kan koppelen, maar wat moet u ermee als u vanaf usb kunt spelen, of beter nog: direct vanaf een netwerklocatie waardoor honderden of duizenden albums onder de duim zitten. Of natuurlijk talloze internetradiokanalen. Wij hebben natuurlijk wel wat geprobeerd met de inputs – en dat werkt prima – maar al snel tikken we door de app naar onze muziek.

Cambridge Audio Minx Xi (5)
Een nette bekabelde aansluiting en een usb-poort voor uitbreiding naar bluetooth.

Streamen gaat via Upnp, waardoor stabiliteit en indexering afhankelijk is van de server. Even een puntje om rekening mee te houden. De app van Cambridge kan trouwens wel echt beter. De Stream Magic app voor Android crasht regelmatig op onze HTC One X en de App voor iOS werkt wel stabiel, maar mist wel wat overzicht en handigheid in vergelijking tot de concurrenten. Denk aan Kinsky (Linn), Naim of Xbmc. Eigenlijk mag dat niet meer in deze tijd, dus: werk aan de winkel Cambridge! (En dat zeiden we ook al eerder in reviews van de NP30 en Stream Magic).

Maar we laten dit niet de pret bederven, want de streamer werkt wel gewoon stabiel. Daarbij speelt de Minx Xi keurig gapless (zonder pauze tussen nummers) en klinkt een stream uitermate soepel en rijk. En dat is toch bijzonder in deze prijsklasse: voor 799 euro een all-in-one vinden die ook gewoon goed klinkt is lastig. En dat is precies wat de Minx Xi biedt!

Erg geinig

We hebben de Minx Xi getest in onze studio met AudioQuest-bekabeling, energievoorziening via een Kemp Powerstrip 8 Plus en flac-bestanden vanaf een Synology DS1512+. Luisteren is met name gegaan via onze set Bowers & Wilkins PM1, maar ook op een set Dali Zensor 1 en Cambridge Audio SX-60 bookshelfs. En verrassend genoeg – of juist niet – klinkt het in alle gevallen prima. Natuurlijk speelt een PM1 compleet anders dan een SX-60 of Zensor-1, maar dat is logisch. De luidspreker blijft de grootste smaakmaker in de set.

Cambridge Audio Minx Xi (7)
De bediening is gelijk aan de NP30 en de Stream Magic 6.

Maar wat belangrijker is: de Minx Xi blijft in alle gevallen muziek maken. Het geheel blijft stabiel spelen, onafhankelijk van hoe lastig, groot of gemakkelijk de luidspreker is. In deze prijsklasse is dat zonder twijfel een prestatie.

Hoe klinkt de Minx Xi dan? Opvallend is hoe gul de alleseter speelt. Het laag is rond, vol en prima doortekend voor een product in deze klasse. Het midden en hoog is sprankelend en open met ruim voldoende detail. Ook bij de PM1 die toch vrij saai kan worden als de versterker moeite heeft met de belasting (met name bij veel klasse-D versterkers het geval). De Minx Xi blijft spelen en laat horen dat u ook voor 799 euro een degelijk product in huis kan halen.

 

19 REACTIES

  1. Ik ben al een paar jaar in het bezit van een Minx XI, bevalt goed. Nu wil ik de minx op mijn werkkamer plaatsen en in de woonkamer wat nieuws kopen. Ik denk aan de Cambridge Audio CXA60 in combinatie met de CXN. Deze set in ongeveer 3 maal de prijs van een MinX. Mijn vraag is, is dit verschil werkelijk hoorbaar?

  2. Mooi apperaat.. heb hem nu net een dag binnen.. wat meteen opvalt is een mooi gedetailleerd geluid.. ik gebruik hem in combinatie met usher s520 speakers. Een mooi open gedetailleerd geluid. Streamer functies en stream magic lite app werkt naadloos! Het apperaat ziet er netjes degelijk en afgewerkt uit. Nadelen vind ik het scherm dat zo’n dot matrix is ipv lcd dit irriteerd de ogen. Ook de glossy finish is mooi maar erg vingervlek en stof gevoelig

  3. ‘@Jaap Veenstra: Je zegt in de review dat “Streamen gaat via Upnp, waardoor stabiliteit en indexering afhankelijk is van de server”.
    Dus een ‘goede & dure’ NAS is gewenst? (snelle processor + veel RAM?)
    Is dat dan nu niet altijd zo met de streamers?
    Of bedoel je nog iets anders en/of meer?

  4. De laatste sw-update van Cambridge heeft de IOS-app wel goed gedaan, maar de app is achterhaald qua lay-out en gebruikersgemak. Voor android gebruik ik upnp-player, een gratis stukje software waarmee ik rechtstreeks stream van de NAS naar de bluetooth speaker en ook de NP-30 kan aansturen, zonder gapless play helaas. Punt is dat deze app het 100x beter doet dan de originele CA-app voor mijn NP-30: dat zou toch echt niet moeten mogen?
    Goede apparatuur staat of valt met goede firmware & software. Als de gebruiker een slechte produktervaring heeft en blijft houden, dan raak je die consument kwijt als fabrikant. Ik vraag me wel eens af of Cambridge Audio zich dat voldoende realiseert.

    • “Goede apparatuur staat of valt met goede firmware & software”.
      Dat is waar met die firmware, daar ontkomt geen enkele fabrikant tegenwoordig meer aan met de moderne apparatuur.
      Qua software kan het best zijn dat dat (nu nog) wordt gezien als een extraatje naast de gebruikelijke bediening op het front-paneel of de Ab.
      Tenzij het gaat om een zoiets als die Bluesound waarop alleen maar met een app gewerkt kan worden.
      Dus schrijf een bepaald apparaat niet af omdat het even tegen zit met de apps,
      want dat zou wel weer iets wat verwend gedrag zijn t.o.v. de muzikale prestaties. 😉

      • Dag Wilco,

        Daar ben ik het deels mee eens. Een goede app maakt het apparaat wel degelijk interessanter. Door een catalogus van 1000 cd’s bladeren met een AB / bediening op het frontpaneel is nagenoeg niet te doen. Met een app gaat dat uitstekend.
        Over de goede / dure NAS: bij een upnp-gebaseerd apparaat is de manier van indexeren afhankelijk van de mediaserver die draait op de nas. Bij goede Nas-apparaten kan je ook zelf een mediaserver installeren. Ook zit er bij Upnp een aantal extra layers tussen de NAS en de mediastreamer. Dit in tegenstelling tot streamers met een eigen protocol. Dan verbind je vaak gewoon via samba of nfs. Soms kunnen die extra layers toch voor wat stotteringen zorgen. Met name bij oudere nassen is dat het geval.

  5. Heb dit wel vaker gelezen en de manier waarop & waarom men negatief is/wordt blijft een beetje raar.
    Dat het niet helemaal lekker loopt met een i-app betekend nog niet dat het apparaat opzich slecht is, het maakt goed muziek en heeft prima spec’s.
    Er zijn merken waar je zo 3000 voor neerlegd en zelfs dan nog kan de app onbetrouwbaar werken.
    Er zijn bedienings-apps (ook al uit de tijd van de vermaarde S) die best goed kunnen zijn, maar ja zoals altijd willen de fabrikanten qua software voor hun electronica nu eenmaal graag *steeds zelf* het wiel opnieuw uitvinden met een bijpassende onderscheidende app.
    Dat resulteerd in vele updates en het bijhouden daarvan.
    En of je de ‘looks’ en ‘feel’ van een betreffende app wel of niet aanstaat kan uiteraard ook nog.

    Punt is dat de meeste netwerk/software/Android/iOS,NAS-problemen héél vaak liggen bij al de diversiteit en complexheden daarvan.
    Nu willen veel gebruikers daar niet van weten en schuiven ze het probleem *te snel* af op een betreffend app-bediening.

    (ondanks dat, lijkt mij dat juist óók Cambridge bezig is met updates.
    maar het is en blijft nu nog een ‘trail & error’ geval met al die apps)

    (op m’n Mac heb & speel ik via iTunes en/of Audirvana, no problems what so ever!) 😉

  6. Cambridge maakt goede hardware maar de software en de apps zijn gruwelijk slecht, ik heb zelf een Streammagic 6 gehad toch niet echt goedkoop, na 3 weken was ik het helemaal zat, de slechtste streamer die ik ooit heb gehad (niet stabiel, app crashed tig keer), ik snap niet dat er niet meer kritische geluiden te lezen zijn, het moet recensenten toch ook opvallen?

    • Wat je zegt: de hardware is goed. Ik heb geen instabiliteit met de apparaten zelf meegemaakt. Wel vind ik dat de App beter kan. De interface is wat ouderwets (geen split screen navigatie en bijvoorbeeld geen integratie van LastFM meta-info). Dat is bij andere apps gewoon beter. Maar ‘Gruwelijk slecht’ vind ik wel wat ver gaan. Het kan zeker beter… :).