vrijdag, april 19, 2024
Home Review: CEC CD5

Review: CEC CD5

6

Voordelen

  • Ingebouwde DSD DAC Neutraliteit Functionaliteit Prijs

Nadelen

  • Lastig te bedienen in een krap kastje Laser is met de vingertopjes te betasten

Prijs: € 3295

Klank
Features
Optiek
Bouwwijze
Prijs
CEC CD5

Inleiding

Inhoud

Voor diegene die denkt dat het medium compact disk dood is, even een kleine ‘spoiler alert’: Nope; het medium is absoluut niet dood en lijkt een zekere niche-positie te hebben ingenomen naast het populaire streaming audio platform. De ontwikkeling van de cd-speler staat dus niet stil en er worden nog steeds excellente cd-spelers – of liever ‘exoten’ – ontwikkeld. De eigenzinnige CEC CD5 is zo’n exoot.

Als we de CEC CD5 voor de eerste maal in levende lijve zien ziet deze er echter niet bijzonder exotisch uit. Optisch oogt de CD5 rustig en eigenlijk vrij mainstream. Deze CEC heeft een quasi-symmetrisch geborsteld aluminium behuizing met een centraal geplaatst zwart bedieningspaneel annex display.

Links van het display een powerswitch en een ingangskeuzetoets. Rechts een hoofdtelefoonuitgang en een volumeknop voor de hoofdtelefoon. Dank u CEC! De cd-lade? Nee. CEC heeft geen CD-lade aan de voorzijde. De CD5 betreft namelijk een bovenlader. En dit blijkt een plezierige, doch bewerkelijke manier om cd’s te laden. De overeenkomst met het opzetten van een stukje vinyl is treffend.

Hoe dit werkt? Ten eerste dient de gebruiker het klepje aan de bovenzijde open te schuiven. Nee, dit gaat niet gemotoriseerd, maar met manueel handwerk. Voor de fijnproevers onder u: dit moet u echt eens hebben ervaren. Terwijl we het klepje openschuiven horen we een heel licht ‘klikje’ van een microswitch die de machine vertelt dat de gebruiker de klep opent en dat hij dus zijn weergave moet staken.

Wij, nerds van de Alpha-redactie, hebben hier als kleine kinderen omheen staan kwijlen en om beurten eindeloos het klepje geopend om dat heerlijke ‘klikje’ maar te mogen beleven. De term ‘handwerk’ zou hiermee haast een andere lading krijgen. Nee, dit is inderdaad geen normaal gedrag. Dit beseffen we ons ook wel, maar wij sporen dan ook niet 100.

Gevoelige snaar

Het moge duidelijk zijn dat de CEC CD5 bij de voltallige redactie een gevoelige snaar heeft geraakt. En over ‘snaar’ gesproken, CEC is als fabrikant een beetje ‘anders’. Als voormalig producent van motoren van, onder meer, snaar aangedreven platenspelers houdt deze na zoveel decennia nog immer vast aan de oude vertrouwde manier van snaaraandrijving. Zo ook bij de cd-spelers van het merk. Deze constructie heeft eigenlijk geen nadelen. Eerder voordelen.

Door het gebruik van een snaar creëert de fabrikant een demping tussen de elektrisch aangedreven motor en de spindel waarop de cd wordt geplaatst. Dus motorresonanties, droge lagertjes of resonanties van de spindelmotor zouden op deze wijze de weergave van het medium niet meer in negatieve zin kunnen beïnvloeden. Door de zware metalen puck die bovenop het medium wordt geplaatst wordt enerzijds de cd op zijn plek gehouden; anderzijds zal deze puck alle overgebleven resonanties en mogelijke gelijkloopproblematiek nog verder elimineren.

Het tweede voordeel is dat het magnetische strooiveld van het motortje nu zodanig bij de laserunit kan worden weggehouden, dat het – in theorie – zal bijdragen aan de verbetering van de klankeigenschappen.

Betrouwbaar

In de praktijk is een constructie met een handbediende klep en een snaar gewoon zeer betrouwbaar. Want wat kan er – naast het snaartje – aan stukgaan? En mocht deze snaar dan toch stukgaan, dan is deze in een paar tellen zelf te vervangen. In het ergste geval zou de motor na een paar honderd jaar intensief gebruik in verschillende onderdelen uit elkaar kunnen vallen van ellende. Tot dat moment zal de speler zijn taak perfect uitvoeren.

Winkels met CEC

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

6 REACTIES

  1. Hoi Harro,

    Ik zelf heb een cd speler van BMC de BDCD 1.1. Deze heeft ook een beld aandrijving en is een toploader. Maar je geeft niet aan of je hem hoord draaien tijdens het luisteren van cd’s.

    Dit is bij de bdcd wel degelijk het geval omdat er niets boven is om het geluid te dempen. Omdat ik hem heb gekocht voor het uiterlijk plaats ik er een kap op als ik cd’s luister (zet toch altijd een masker voor mijn ogen om extra te kunnen genieten van de muziek) waardoor je het bijna niet meer hoort. Maar voordat ik hem kocht had ik meerdere professionele reviews gelezen van de cd speler en NIEMAND gaf aan dat je hem hoorde spelen.
    Wil jij wel zo professioneel zijn en aangeven of je hem hoort draaien/ lezen tijdens het luisteren van cd’s want de kap die je hier moet dicht schuiven ziet er niet echt dik en dus geluidsdempend uit.

  2. Hallo Harro,
    Bedankt voor deze prachtige review. Goed onderbouwd. Fijn om te lezen.
    Vraagje: De snaar, is dit een getande snaar of niet, m.a.w. kan hij slippen? Dit omdat de snelheden van de spindel nogal moeten kunnen wisselen.
    (Oh ja, mijn ding, (niet aan storen) maar geluid verplaatst geen lucht, wind/ventilatoren verplaatsen lucht)
    Met vriendelijke groet
    Theo

    • Dankjewel. Is ook een mooie speler.

      De snaar vertoont grote overeenkomst met een snaartje zoals we die kennen uit een cassetterecorder, dus zonder tandjes. En dit werk perfect zonder stagnatie of slip. Goede techniek.

      Ah. Ja. Luchtverplaatsing. Een speaker beweegt en zet lucht met een bepaalde frequentie in beweging. Zodoende wordt het voor het oor hoorbaar en in een vacuum zonder lucht weer niet. Dus de factor ‘lucht’ is blijkbaar belangrijk in onze hobby, Bij heel diep laag wordt dit bij deze CD5 zelfs voelbaar.

      Maar je hebt gelijk. Een ventilator doet dit beter.

  3. Dag Harro,

    Wow. Weer een hele mooie speler. Ik, als cd liefhebber, wordt verwend de laatste weken. Zalig. Bedankt voor de mooie reviews. Ik denk dat ik wat spul verkoop en eens ga investeren. Gisteren wou ik nog de naim maar deze spreekt me nog meer aan en is misschien net haalbaar.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

×