Review Classé Sigma SSP en AMP2

Voordelen

 • Classe SSP biedt veel voor 5000 euro
 • Mooi touch-screen
 • Prima menu

Nadelen

 • AMP2 mist muzikaliteit...
 • En ballen in de weergave
 • SSP had bij ons bugs
 • Mag mooier gemaakt worden
 • Prijs: € 8500

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Classe Sigma SSP en AMP2

  De setup

  Inhoud

  Classe Sigma SSP en AMP2

  We testen de Sigma SSP op een paar luidsprekers, waaronder een set Scansonic MB6, een paar nieuwe 804D3 en een duo van Lentus Audio. We hebben de voorversterker op de AM2 gehad, maar ook op de Benchmark AHB2. De Sigma AMP2 hebben we op de Sigma SSP getest, maar ook op de Pass Labs XP10. Als bron hebben we de Sigma SSP gebruikt (streaming), maar ook de M50 (coaxiaal en hdmi).

  Werken met de Classé Sigma SSP


  De Sigma SSP is een uitgebreid apparaat. En dat zorgt voor veel menu’s en veel opties. Nu heeft Classé het vrij knap verwerkt in een menu wat voor iedereen wel te begrijpen is. Echter: wij hebben toch de taal niet kunnen veranderen. Onze Sigma staat dus in het Duits. Firmware updaten lukte ons ook niet. We hebben de handleiding stap voor stap gevolgd zonder succes. Wellicht is het apparaat beveiligd.

  We lopen echter ondanks de Duitse taal zonder al te veel problemen door de menu’s heen en kunnen inputs wijzigen, eq’s aanpassen en de ingangen zo instellen dat het signaal zonder ‘bit-verlies’ door de dac heen komt en naar de eindtrap kan. De video laat zien hoe het menu in elkaar steekt.

  Grote verschillen

  Classe Sigma SSP en AMP2
  We hebben op behoorlijk wat combinaties gespeeld om de Sigma-set een plek te geven.

  We hebben in deze test grote verschillen gehoord. En helaas voor Classé niet allemaal in het voordeel van de Sigma-set.

  Zo is de voortrap zeer flexibel inzetbaar en speelt het netjes en detailrijk, maar niet zo holografisch, groots en innemend als de Pass. Nu is dit wellicht niet helemaal fair, want onze Pass XP10 kost 6700 euro en is compleet analoog. Maar het verschil is wel heel groot. Deze verschillen zijn echter compleet te begrijpen en te accepteren gezien de markt en het bedrag.

  Dan de streaming-kant. De ‘dedicated’ M50-streamer laat hetzelfde verschil horen ten opzichte van de ingebouwde streamer van de SSP. De M50 zet de muziek meer ‘3D’ neer dan de SSP. Ook iets meer warmte in het mid-laag en laag. Het is richting subtiel, maar wel altijd waarneembaar.

  Power

  Goed: de voortrap kunnen we wel een plek geven in de markt: de av-fan die ook gewoon fatsoenlijk muziek wil spelen en ook wil kunnen streamen. Daar kunnen we best een Classé SSP bij neerzetten. Die doet wat het moet doen zonder morren.

  De eindversterker is echter een ander verhaal. De onlangs geteste Benchmark AHB2 speelt zonder enige twijfel met meer resolutie, meer enthousiasme en een grootser en innemender stereobeeld. We hebben met meerdere auteurs geluisterd en iedereen was het met elkaar eens op dit vlak.

  Wat ook heel erg opvalt is de laagdruk en punch. Dit is één van de sterkste kanten van de Benchmark en één van de minder sterke kanten van de AMP2 hebben we het idee. Het geheel is vrij kaal en futloos in het mid-laag en laag. Dat geeft de muziek minder energie mee dan we graag horen. Niet alleen op de Scansonics, maar ook op de Lentus en de Bowers 804D3.

  Dan nu de prijs: de Benchmark kost 3750 euro en de Sigma AMP2 moet voor 3500 euro van eigenaar wisselen. Dat prijsverschil is gewoon verwaarloosbaar. Kortom: hier is geen twijfel. De Benchmark speelt op alle vlakken mooier dan de Classé. Ai…

   
   

  5 reacties

  1. Thank you for this review! I agree with you that the Sigma series are made for those who want serious AV and stereo performance out of one system. And that’s exactly what it does! I think it doesn’t make a lot of sense to review the SSP together with just the AMP2, since the former is multichannel and the latter only stereo. I have an SSP together with an AMP5, which I run in bi-amping mode for the front/stereo channels in a 3.1 configuration. In total it costs about the same as my former AV and stereo equipment together, but it’s much smaller and it performs clearly better in both disciplines. In sum, this system offers me exactly that I’ve been looking for for years and has it’s “unique selling proposition”. I can imagine that the AMP5 has been developped before the AMP2 as the basic power amp for this system, and thus the AMP2 is more of an “extention module” for those who need more than 5.1 channels. This might be the reason why the AMP2 doesn’t offer the best value for stereo sound quality in it’s price class.

  2. Graag wil ik mijn waardering uitspreken voor een eerlijk en oprecht review van de SIGMA SSP en de AMP2. Het is inderdaad zo moeilijk om dit te vinden zowel op het internet als in de vakliteratuur. Jullie review is welliswaar kort, maar wel to-the-point en waar het allemaal om draait is dat er nu eenmaal geen compromisloze AV versterker te koop is die zowel goed is in stereo alsook goed is als surround versterker. Daarom moet je de stereo weergave vergelijken met een stereo versterker (en dat hebben jullie gedaan), zowel de voor als de eind versterker. Jullie hadden ook nog de surround kwaliteiten kunnen vergelijken en daar kunnen vaststellen dat er inderdaad bij de SIGMA geen automatische roomcorrection faciliteiten zijn.
   Jullie review is heel duidelijk en jullie mogen er fier op zijn ! Proficiat !

   Karl (AV en Stereo fanaat)

  Geef een reactie