Review Cyrus i7-XR geïntegreerde versterker – eXtreme(R)

Voordelen

 • Muzikaal
 • Compact
 • Compleet

Nadelen

 • Enkel open banaanstekkers
 • Hoofdtelefoonaansluiting achteraan
 • Prijs: € 2895

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Cyrus Audio i7 XR

  Inleiding

  “Made in the UK” is het eerste wat verschijnt wanneer we het testobject van vandaag opstarten en die mededeling tovert onmiddellijk een glimlach op ons gezicht. Niet omdat we een speciale band hebben met het eiland maar omdat Cyrus Audio duidelijk fier is op zijn/haar herkomst. Herkomst, pedigree is belangrijk. Noodzakelijk zelfs. Zeker nu het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de Europese Unie behoort. Het is goed dat een (Brits) bedrijf zich duidelijk profileert en zegt waar het voor staat. De laatste jaren viel er bij Cyrus Audio niet zoveel nieuws te rapen maar daar komt nu verandering in. Ja, er was de One HD en One Cast maar het is pas recent met de nieuwe XR-serie dat Cyrus Audio nog eens groot nieuws te melden had. Wij hebben de Cyrus i7-XR geïntegreerde versterker binnen. Let’s check it out!

  Cyrus Audio uit Cambridgeshire verdeelt zijn producten over drie reeksen. De One Serie, de Classic Serie en de nieuwe XR serie. Die laatste bestaat voorlopig uit twee geïntegreerde versterkers, een voorversterker, een losse voeding (voorzien voor nov 2022), een cd-speler en een cd-transport. De XR-serie wordt hoogstwaarschijnlijk nog verder aangevuld. Wij gokken op een eindversterker en streamer. De i7-XR heeft quasi dezelfde afmetingen (7,3 x 21,5 x 36 cm) als zijn voorgangers en weegt net geen vijf kilogram. Op het eerste zicht weinig verschillen met de Classic serie maar schijn bedriegt.

  Een eerste subtiele wijziging is het kleur. Alle toestellen in de XR-serie krijgen nu het zogenoemde ‘Phantom Black’ kleur mee, een zachter soort zwart dat er erg stijlvol uitziet. Wanneer we het toestel activeren merken we een tweede verandering. Het led-scherm heeft nu een witte achtergrond met zwarte belettering. Weg dus de iconisch groene kleur die, laten we eerlijk zijn, ondertussen wat ouderwets aandoet. De informatie op het scherm is nu overigens veel beter leesbaar, zelfs vanop ruime afstand. Onder het scherm zien we nog steeds de typische druktoetsen van weleer maar ook die zijn vernieuwd en reageren sneller dan op vorige modellen. De afstandsbediening verdient extra vermelding want die bevalt uitstekend. Hij licht op bij aanraking, bezit veel handige functies en het regelen van het volume gaat erg vlot. Die volumeregeling gebeurt overigens met een digitale ‘rotary encoder’ en niet met een traditionele potentiometer om de gain helemaal lineair aan te passen.

  Een nieuwe lei

  Achteraan is het behoorlijk druk. Volgt u even mee. Langs beide zijden zijn er twee paar luidsprekeraansluitingen die enkel open banaanstekkers aanvaarden, zogenaamde BFA-connectoren ( British Federation of Audio) die ooit om veiligheidsredenen ontwikkeld werden. Meerdere Britse merken zweren bij deze aansluitingen. Verder vijf analoge inputs waarvan een MM phono, vijf digitale inputs (2x optisch, 2x coax, 1x usb-b), een 3,5mm hoofdtelefoon output, een rca pre-out, een fixed output, een mc-bus output (voor verbinding met andere toestellen) en een mini-usb aansluiting voor updates. Bij de XR-versterkers werd helemaal van nul herbegonnen. Uiteraard put men uit reeds opgebouwde know-how maar Cyrus Audio heeft niet zomaar dezelfde printplaten in een ander chassis gestopt. Het beste voorbeeld hiervan is de volledig nieuwe voorversterker die via een nieuw circuit met korte signaalweg nog transparanter moet klinken. Binnenin zit verder nog een klasse A/B versterker die 52 watt levert in 6 Ohm en een 32-bit ESS sabre dac met eigen QRX-implementatie. Cyrus Audio verlaagt bewust de sample-rate van de chip naar 384 kHz en DSD 256 omdat ze het zo beter vonden klinken. Er zijn zeven filters om uit te kiezen maar wij testen altijd met de ‘default’ filter.

  Soort versterker
  Geïntegreerd
  Versterkertechniek
  Klasse AB
  Bridgemode
  Nee
  Ingangen Versterker
  • Analoog RCA
  • Analoog Phono MM
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal USB
  Uitgangen versterker
  • Analoog RCA
  Vermogen
  Specificatie #1
  • Weerstand: 4 ohm
  • Waarde Gespecificeerd: 52 watt
  • Waarde Gemeten: 0 watt
  Afmetingen
  • Breedte: 22 cm
  • Diepte: 36 cm
  • Hoogte: 7 cm
  Gewicht versterker
  5 Kg
  Ingebouwde dac
  Ja
   
   

  Winkels met Cyrus

  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL

  2 reacties

  1. Helemaal mijn merk, toen op kamers ging kreeg ik een One en PCM2 mee van mijn broer. Nooit meer ander merk gehad en nu een paar XR modellen in bestelling. Perfect met mijn NEAT speakers.

  Geef een reactie