Home Review DALI Callisto wireless system

Review DALI Callisto wireless system

10

Voordelen

  • Klinkt lekker
  • Mooi gemaakt
  • Super-installatie

Nadelen

  • Draadloze link beperkt tot 24 bit / 96 kHz Soundhub hoort niet bij pakket

Prijs: € 4250 voor de set

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Dali Callisto

Intallatie Dali Callisto 6

Inhoud

Wij hebben van DALI de Callisto 6 met Sound Hub – gek genoeg een optie – ontvangen. De setprijs komt op zo’n 4250 euro exclusief modules. Zonder modules hebt u wel al een ruime hoeveelheid inputs, waaronder: bluetooth (AptX), coax, twee keer optisch, minijack (aux) en analoog in. Ook is er een pre- en sub-uit voor handen. Zeer flexibel dus. En het mooie is: de inputs zijn autosense. Wel moeten we enorm wennen aan de logo’s die op het display verschijnen. Wij zien liever gewoon namen.

We hebben de Soundhub tevens voorzien van een BluOS-module (499 euro), wat zeer eenvoudig gaat: kwestie van kapje eraf schroeven, module erin duwen en weer vastschroeven. Kind kan de was doen. We hebben vervolgens een ethernet-kabel erin gedaan (wifi kan ook) en de BluOS-app geopend. We zien direct de DALI spelen… Het werkt feilloos, zoals we inmiddels wel gewend zijn van Bluesound. Overigens werkt de DALI Soundhub ook in Roon. Al is het systeem nog niet officieel gecertificeerd.

De Callisto-speakers koppelen aan de Soundhub gaat ook met een paar kleine stappen. Wij hebben de speakers simpelweg op de juiste plek gezet en een stekker erin gedaan. Vervolgens zetten we de Soundhub aan en drukken we op de Link-knop. Bovenop de Soundhub verschijnt in een discreet display een tweetal speakers. Nu geeft de Soundhub netjes aan op welke speaker we op de link-knop moeten drukken. Heel mooi gedaan.

Met een heerlijke ‘bloengg…’ horen we dat de boel verbonden is. Daarna is de link ‘rock solid’ en blijft de boel ook gepaard totdat er een reset is gedaan. Poe… dat ging eenvoudig zeg! Petje af voor DALI!

Kleernet

DALI gebruikt Kleernet voor de verbinding. En voordat u denkt: ahhh… dat is toch een lossy link! Nee: Kleernet is simpelweg een draadloos – lossless – protocol op 2,4, 5,2 of 5,8 Ghz. DALI gebruikt 5,8 in Nederland. Om precies te zijn op kanaal 163. Dit kanaal is afgeschermd van wifi zodat er geen interferentie kan ontstaan. We hebben dit gemeten. U kunt dat hier zien.

Kleernet is in feite gewoon een standaard om draadloos muziekdata over te sturen. De bandbreedte is ongeveer 22 Mbit, wat ruim voldoende is voor stereo high-res. Voorbeeld: 24 bit 96 kHz in stereo, compleet ongecomprimeerd is 4,6 Mbit/s. DALI zou dus zelfs zonder problemen een high-res 5.1-systeem kunnen maken op basis van Kleernet zonder (lossless) compressie te hoeven toepassen.

Wat wel jammer is, is dat Kleernet vooralsnog geen 192 kHz of meer accepteert. We zien zelden opnames in 192 kHz – behalve dan audiofiel gepingel – maar om het helemaal future proof te maken, zou dat mooi zijn. Wellicht dat een update het kan brengen.

Winkels met DALI

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

10 REACTIES

  1. Weer ‘n fijn artikel, maar deze muziekliefhebber (ik) begrijp niet dat de audiofiel zich druk maakt over het aantal bits. https://en.wikipedia.org/wiki/Audio_bit_depth Toen SACD op de markt kwam werd er alles aan gedaan dat deze standaard niet op de markt kwam. 16 bits (dynamiek 0 96 dB) bij 48 kHz (24 kHz is hoorbaar?!!!) is ruim voldoende. Bij 24 bit is de theoretische dynamiek 0 144 dB (PA die 144 dB levert wordt door een hijskraan ettelijke meters hoog opgehangen, om gehoor beschadiging te voorkomen) en bij 96 kHz kan er door de tweeter 48 kHz komen. Ik wil niet als een betweter overkomen, want je weet ook veel meer over audio. De hoge waarden in bits en kHz heeft alleen zin met de opname apparatuur in de studio. Maar volgens mij zijn de passieve luidsprekerboxen straks een exceptie, uitgezonderd de magneto- en electrostaten. Wie wil er nou zoeken naar de beste combinatie versterker luidsprekerbox. De fabrikant van zijn/haar actieve luidsprekerbox heeft er voor gezorgd dat de juiste versterker(s) is ingebouwd.

    • De rede dat ik toen niet reageerde op de vraag van schrijvers gezocht, mijn geheugen is een vergiet. De nieuwe recensenten zijn prima. Maar wil toch een wetenschappelijke feit bevestigen, kan de Engels geschreven site niet zosnel vinden. Maar een universiteit kwam erachter dat, ofschoon niemand een hogere frequentie dan 20 kHz kan horen, bleek dat dit niet op te gaan, bij meerdere frequenties (muziek) tegelijk, dan worden de hogere frequenties toch herkent, bij een weergavetest tussen meerdere luidsprekerboxen, dan blijkt dat de hogere frequenties bij sommige boxen gemist wordt. En is het begrijpelijk dat de luidsprekerbox fabrikanten, hun best doen om frequenties boven de 20 kHz weer tegeven. Dit is beslist geen hoax!

×