Review DALI Opticon 6 MK2 – Lichtvoetige reus

Voordelen

 • Klinkt lekker
 • Lage vervorming
 • Gemakkelijk aanstuurbaar

Nadelen

 • Tikkie populair getuned
 • Prijs: € 1998

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  De speakermarkt is ongekend druk en verzadigd. Dat is aan de ene kant een voordeel – er is veel keuze en harde concurrentie drukt de prijzen – maar het is ook ongelooflijk lastig een keuze te maken: er is gewoon te veel. Gelukkig zijn er veel reviews online te vinden, zodat u in ieder geval de eerste schifting kan maken. Wij proberen in deze review een compleet beeld te schetsen van de DALI Opticon 6 MK2. Een set vloerstaanders van 2000 Euro per paar… een interessante prijsklasse! 

  We hebben al heel wat luidsprekers van DALI voorbij zien en horen komen hier op de redactie. Van Epicon tot Opticon en zelfs Phantom inbouw en actieve Rubicons. En in heel veel gevallen scoren ze hoog. Met een reden: DALI weet wat het doet. Ze kunnen gewoon heel goed speakers maken.

  Made in Denmark

  Wat leuk is aan het merk DALI, is dat ze álles zelf doen. Ze maken de kasten – in Denemarken – de units – in Denemarken – én de filters: yes… in Denemarken. Dat is vrij uniek. Veel merken besteden bepaalde delen van de productie uit. Met name units en kasten. DALI niet. En dat is lovenswaardig.

  Het voordeel van op die manier werken is dat je écht alles in de hand hebt. Van ontwikkeling tot productie. En dat maakt het mogelijk tussentijds bij te sturen óf zaken gaandeweg te verbeteren; je zit er immers bovenop.

  De DALI Opticon 6 MK2

  De Opticon 6 MK2 is een flinke jongen. Er is nog een ‘8’ die grotere woofers heeft (8-inch… heel verrassend), maar we gaan er vanuit dat deze ‘6’en’ voor veel mensen genoeg is.

  De Opticon 6 heeft dus vier units. En het is dan ook een soort 3,5 of vierweg-systeem. De crossovers liggen op 800 Hz, 2200 Hz en 14000 Hz. De tweeter is een tweewegsysteem namelijk. Achterop zien we de basreflexpoorten en de dubbele aansluitingen voor de speakerkabels. Het systeem is dus te bi-ampen of bi-wiren. Het totale systeem heeft een bereik van 49 Hz tot 30 kHz (+/- 3dB) en een nominale impedantie van 4 Ohm. U zult zien in de metingen dat dit wel aardig klopt met onze metingen.

  De kast is van MDF gemaakt en heeft een keurige afwerking. De units zitten er stevig in, de speaker oogt strak met de cover ervoor en de meegeleverde voetjes zorgen ervoor dat het geheel stevig blijft staan.

  Soort luidspreker
  Vloerstaander
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  49 Hz - 30000 Hz
  Crossover
  4-weg
  Rendement
  88 dB
  Impedantie
  4 Ohm
  Afmetingen
  • Breedte: 20 cm
  • Diepte: 33 cm
  • Hoogte: 100 cm
  Gewicht speaker
  19 Kg
   
   
   

  Winkels met DALI

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  16 reacties

    1. Kijk eens op Newani, het bedrijf van Lyngdorf de oprichter, kijk op de Facebook pagina van DALI Ningbo, de Chinese DALI fabriek (inclusief overzicht van de series door hen en welke door de Denen gemaakt worden) Lees het fabrieksbezoek dat HVT heeft gebracht aan DALI. Bezoek het mooie verslag van Stereophile aan de DALI fabrieken, met foto’s en video’s op stereophile.com/content/visit-dali-factory….

     1. Dank voor je extra info. Ik loop het langs. Tijdens mijn bezoek zag ik dat ook instaplijnen daar werden gemaakt. En volgens DALI wordt Oberon gewoon in Denemarken gemaakt. Wanneer is HVT er geweest? Want recent heeft DALI een fabriek voor de behuizingen gebouwd.

       1. Vanaf de Opticon serie is de assemblage in Denemarken. Maar komen de drivers volgens mij uit China.

        Vanaf de Rubicon worden de drivers in Denemarken gemaakt. Maar kwamen de behuizingen uit China. En worden ze in Denemarken gespoten.

        Afweging tussen kosten en efficiëntie waarschijnlijk.

      1. Hallo Jaap.
       Ik weet zeker dat Dali alles in Denemarken maakt en niks uitbesteed in andere landen.
       Toevallig heb ik sinds 2 weken de Opticon 8mkII in huis staan, gekocht bij Eringa te Leeuwarden. En Eringa is zelf in Denemarken geweest en kan bevestigen dat alles in eigen huis gemaakt wordt.
       Buiten dat om. In de “conclusie” heb je het over de Rubicon, dat moet natuurlijk Opticon zijn.
       Mvg MTuinsma

  Geef een reactie