Review DALI Phantom 280S

Voordelen

 • Speelt erg groot
 • Kan veel dynamiek aan
 • Inbouwdiepte is gunstig
 • Geschikt voor film en muziek

Nadelen

 • Covers zijn standaard wit. (wel overspuitbaar)
 • Ietsje dieper laag was leuk geweest bij films
 • Prijs: € 6000

  Bouwkwaliteit
  Gemak inbouw
  Weergave
  Prijs
  DALI Phantom 280S

  De set-up

  De DALI Phantoms komt in onze AV-setup. Die bestaat uit een Illusonic IAP-8 AV-processor (en ja: we meten er ook mee), een B+K 7-kanaals eindversterker (review volgt nog), onze ultieme audio-pc die nu getuned is voor video (met KODI 18) en bekabeling van onder meer Audioquest. Projectie gaat met onze Optoma 4K laser beamer.

  We hebben meerdere dingen geprobeerd. Natuurlijk video – we hebben diverse films bekeken, waaronder X-Men, Matrix, Ghost in the Shell en I Am Legend  – maar ook live-concerten. Daarnaast hebben we muziek beluisterd om te kijken hoe goed de Phantom dat weet te doen. Er zit een wezenlijk verschil in muziek en video-weergave. Films vereisen vaak meer dynamiek. En muziek vereist juist meer verfijning en plaatsing. Een set die beide perfect kan, zijn wij nog niet tegengekomen.

   
   

  Winkels met DALI

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  8 reacties

  1. Ik zie alleen maar vervorming op een dB schaal en niet in een percentage schaal.
   Vraag me dus af waar die 1% en 0,15% vandaan komen.
   Misschien een ander plaatje of een berekening?

  2. Beste,

   De woofers en mid’s staan in een Dápalito opstelling, die kan je niet op 1 mtr meten,…de afstanden van drivers tot mic geven dan door de grote verschillen in afstand grote pieken en dalen op de overname frequentie.

   Ik ben benieuwd hoe andere in-wall systemen gaan presteren, mooi dat je dat vrij eenvoudig kan inbouwen.

   1. Klopt, Andre. Ik meet standaard op 1 meter. Dat is meer voor het midden en hoog. Maar in dit geval is het inderdaad onmogelijk. Ook door de reflecties gok ik. Op 3.5 meter stabiliseert het al behoorlijk. We zijn nog aan het zoeken naar de perfecte methode. In-wall vereist een andere meet-opstelling.

    Volgende week pakken we een setje van KEF en ATC… More to come!

    1. Beste Jaap,

     Ik gebruik zelf een DÁpolito 2 weg actief aangestuurd met een DSP deze kan ik wel op 1 mtr meten, maar moet dan de tweeter digitaal wat naar achteren zetten, op de luisterplaats moet ik dan de timing een paar m/s corrigeren, uiteindelijk gaat het om de respons op de luisterplek, maar wat je al schreef daar meet je wel alle reflecties mee.

     Verder krijg je een D’Apolito nooit voor meerder luisteraars optimaal, ik ben 1,90 mtr en een vriend van mij is 1,65 mtr op de zitpositie zitten zijn oren 10cm lager…..het systeem is exact op de hoogte van mijn oren afgeregeld, maar meet ik dan 10cm lager dan heb je al weer grote pieken en dalen, mijn vriend kan dat ook goed waarnemen, en lossen dat met een extra kussen op.

     Ook als je te ver uit het midden gaat zitten ontstaan grote verschillen, maar dat is inherent aan elk systeem, dus eigenlijk is het met een grote groep luisteraars voor iedereen verschillend en nooit optimaal, alleen voor de luisteraar die exact in het midden zit, met zijn oren op de juiste hoogte.

     Wat bij jou wel interessant is, dat je alle systemen in gelijke omstandigheden kan meten en beluisteren, wellicht kan je dan na een aantal systemen conclusies trekken hoe systemen t.o.v. elkaar presteren….(voor jou ruimte)

     Is het mogelijk om een systeem bij jou te beluisteren, of gebruik je de ruimte uitsluitend om een review te kunnen schrijven.

     Met vriendelijke groet,

     Andre

     1. Dag Andre,

      We zullen inderdaad goed moeten gaan vergelijken de komende tijd. Er staan al wat inbouwsystemen klaar. Ik ben ook erg benieuwd hoe het allemaal uitpakt.

      Lezers zijn zeker welkom bij ons. Maar wel op afspraak, want we moeten dat écht inplannen ivm reviews en ander werk.

  Geef een reactie