Review DALI Phantom 280S

Voordelen

 • Speelt erg groot
 • Kan veel dynamiek aan
 • Inbouwdiepte is gunstig
 • Geschikt voor film en muziek

Nadelen

 • Covers zijn standaard wit. (wel overspuitbaar)
 • Ietsje dieper laag was leuk geweest bij films
 • Prijs: € 6000

  Bouwkwaliteit
  Gemak inbouw
  Weergave
  Prijs
  DALI Phantom 280S

  Prestaties DALI Phantom 280S

  Inhoud

  Hoe klinkt zo’n grote inbouwspeaker nu? Nou… super! We zijn oprecht verbaasd over hoe goed dit is! Natuurlijk moet de set even flink inspelen, maar als dat eenmaal voor elkaar is, horen we een heel los beeld, prachtige losse weergave in het gehele spectrum en een vlijmscherp stereobeeld. We spelen veel films nog in 4.0 – de Illusonic kan dat perfect terugmixen – maar we missen de subwoofer en center niet. Is het beter mét een center en subwoofer? Tuurlijk… maar we missen het niet. En dat is knap.

  Vocalen staan superstrak in het midden van het scherm en bewegen mooi mee als de acteur door het beeld loopt. Auto’s die voorbij rijden idem: keurige plaatsing. De reden dat DALI dat zo heeft kunnen realiseren is dat ze precies weten waar de speaker komt: in de muur. Ze hoeven dus geen rekening te houden met ruimte rondom. De gehele speaker is getuned op inbouw. En dat heeft zo zijn voordelen.

  Bass junkies opgelet

  Wat echter een beetje vreemd is: ondanks de forse afmetingen, is dit geen laagmonster. Ja: de Phantom 280S kan diep. Maar wie een full-range speaker verwacht met een kelderdiep laag zonder verval… nee. Wij meten dat de Phantom vanaf zo’n 50 Hz echt op gang is. 40Hz is haalbaar met een paar dB verlies. Dat is voor veel toepassingen genoeg. Maar films met diep laag. Of kerkorgels… daar is nog steeds wel een subwoofer bij nodig.

  Maar…

  Afgezien daarvan klinkt de Phantom 280S heel rijk. En compleet. Voor normaal gebruik is er dus écht geen subwoofer nodig. Gelooft u ons maar. We horen ook totaal geen harde randjes of scherpte in het midden en hoog. Echt… tsja… hifi! Zijn we verbaasd? Ja. Wel een beetje als we eerlijk zijn. We hadden dit gewoon niet verwacht van een inbouw-luidspreker. Al is dit meer een vloerstaander die u in de muur kunt bouwen.

  Het hoog is heel open en luchtig, wat een prachtige staging realiseert. En het midddengebied komt kraakhelder onze gehoorgang binnen, waardoor stemmen prachtig doorkomen. Dat is zowel prettig met muziek als met films waarbij gesproken woord goed te volgen moet zijn.

  Bij films valt tevens op dat de luidspreker gemakkelijk de klappen kan verwerken die voorkomen in een film. Bijvoorbeeld bij I Am Legend als er een auto van de brug valt… Dat is een behoorlijke knal, maar de Phantom – samen met de B+K versterker – weet het met overtuiging te brengen. Geen greintje pijn… behalve dan bij redacteur in kwestie die wat glazen Cola mag opdweilen omdat er wat kijkertjes geschrokken waren. Hoort erbij.

  Vergelijk…?

  Als we de Phantom moeten vergelijken met een ‘gewone’ vloerstaander schurkt hij écht tegen de Epicon aan. Wellicht tussen de Rubicon en Epicon in. Kortom: serieus niveau.

   
   

  Winkels met DALI

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  8 reacties

  1. Ik zie alleen maar vervorming op een dB schaal en niet in een percentage schaal.
   Vraag me dus af waar die 1% en 0,15% vandaan komen.
   Misschien een ander plaatje of een berekening?

  2. Beste,

   De woofers en mid’s staan in een Dápalito opstelling, die kan je niet op 1 mtr meten,…de afstanden van drivers tot mic geven dan door de grote verschillen in afstand grote pieken en dalen op de overname frequentie.

   Ik ben benieuwd hoe andere in-wall systemen gaan presteren, mooi dat je dat vrij eenvoudig kan inbouwen.

   1. Klopt, Andre. Ik meet standaard op 1 meter. Dat is meer voor het midden en hoog. Maar in dit geval is het inderdaad onmogelijk. Ook door de reflecties gok ik. Op 3.5 meter stabiliseert het al behoorlijk. We zijn nog aan het zoeken naar de perfecte methode. In-wall vereist een andere meet-opstelling.

    Volgende week pakken we een setje van KEF en ATC… More to come!

    1. Beste Jaap,

     Ik gebruik zelf een DÁpolito 2 weg actief aangestuurd met een DSP deze kan ik wel op 1 mtr meten, maar moet dan de tweeter digitaal wat naar achteren zetten, op de luisterplaats moet ik dan de timing een paar m/s corrigeren, uiteindelijk gaat het om de respons op de luisterplek, maar wat je al schreef daar meet je wel alle reflecties mee.

     Verder krijg je een D’Apolito nooit voor meerder luisteraars optimaal, ik ben 1,90 mtr en een vriend van mij is 1,65 mtr op de zitpositie zitten zijn oren 10cm lager…..het systeem is exact op de hoogte van mijn oren afgeregeld, maar meet ik dan 10cm lager dan heb je al weer grote pieken en dalen, mijn vriend kan dat ook goed waarnemen, en lossen dat met een extra kussen op.

     Ook als je te ver uit het midden gaat zitten ontstaan grote verschillen, maar dat is inherent aan elk systeem, dus eigenlijk is het met een grote groep luisteraars voor iedereen verschillend en nooit optimaal, alleen voor de luisteraar die exact in het midden zit, met zijn oren op de juiste hoogte.

     Wat bij jou wel interessant is, dat je alle systemen in gelijke omstandigheden kan meten en beluisteren, wellicht kan je dan na een aantal systemen conclusies trekken hoe systemen t.o.v. elkaar presteren….(voor jou ruimte)

     Is het mogelijk om een systeem bij jou te beluisteren, of gebruik je de ruimte uitsluitend om een review te kunnen schrijven.

     Met vriendelijke groet,

     Andre

     1. Dag Andre,

      We zullen inderdaad goed moeten gaan vergelijken de komende tijd. Er staan al wat inbouwsystemen klaar. Ik ben ook erg benieuwd hoe het allemaal uitpakt.

      Lezers zijn zeker welkom bij ons. Maar wel op afspraak, want we moeten dat écht inplannen ivm reviews en ander werk.

  Geef een reactie