Review DALI Phantom M-375 in wall luidspreker – Fantoomsound

Voordelen

 • Gemakkelijk in te bouwen
 • Zeer 'ondiep' design
 • Backbox
 • Klinkt lekker

Nadelen

 • Sub nodig
 • Prijs: € 999

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  De wereld van cinema en custom install is heel anders dan die van de traditionele hifi. Custom Install is echter wel een sterk opkomende markt. Al jaren. Kijk maar naar het assortiment van alle grote merken. Waar eerst bookshelfs en vloerstaanders domineerden, zie je nu meer en meer in-wall en actieve modellen. De wensen en eisen van de moderne mens zijn anders. Gelukkig weten de flexibele merken deze nieuwe wensen prima te combineren met goede weergave. We bekijken de DALI Phantom M-375. 

  In de wereld van custom install spelen heel andere wensen een rol. Daar is inbouwdiepte, overschilderbaarheid en installatiegemak cruciaal. Dus heel anders dan bij ‘gewone’ speakers waarbij heel andere zaken een rol spelen. Denk aan de footprint of het uiterlijk in het algemeen. Tevens spelen bij het ontwerp van een gewone speaker heel andere zaken een rol. Die komen érgens in de kamer. Een inbouwspeaker komt in de muur: punt. Kortom: minder variabelen om rekening mee te houden.

  DALI Phantom M-375

  DALI is een bekende Deense speakerontwerper met een breed assortiment luidsprekers. Zowel vloerstaanders als bookshelfs als subwoofers, actieve modellen en… inbouw. Een paar jaar terug hebben we de Phantom S-280 getest. Hun vlaggenschip. En boy… wat een speaker. Die heeft onze ogen en oren wel geopend. Het is dus gewoon wél mogelijk om met in-wall een supergeluid te realiseren.

  De Phantom M-375 doet het wel wat rustiger aan. Minder units, minder groot, minder duur. Waar de S-280 rond de 7000 per paar zijn, haalt u de M-375 voor rond de 2200 per paar. Dat is iets minder dan een derde van de prijs. En dat brengt een mooie in-wall speaker weer wat dichter bij de ‘gewone mens’.

  Wat krijgt u voor dat geld? Toch nog heel wat. Denk aan de befaamde hybrid tweeter van DALI waarbij een ribbon en een softdome samenwerken. Daarbij nog een 7-inch woofer en twee passieve radiatoren voor wat extra laag. Bij elkaar is het bereik 57 Hz – 25 kHz. Dat is voldoende voor normaal gebruik, echter is een subwoofer wel een aanrader voor wie deze speakers als hoofdspeakers inzet. DALI positioneert ze als multi-channel in-wall speakers. En in een multi-channel installatie speelt bijna altijd een subwoofer mee.

  De installatie van de Phantom-serie is gemakkelijk. In de doos zit een cut-out template. Daarop is precies aangegeven wat u moet uitzagen. De inbouwdiepte is slechts 10cm wat erg ondiep is. Prettig, want zo gaat weinig ruimte verloren als u een voorzetwand zou moeten plaatsen. Aangezien de Phantom al een back-box heeft (onderdeel van de speaker), is een aparte back-box of andere isolatie niet nodig. Kortom: als het gat er is, kunt u gewoon de speaker erin doen en de schroeven langs de zijden aanschroeven. Vast is vast… (We hebben alles vastgelegd in onze review van de Phantom S-280) Eenmaal in de muur, kunt u nog het front plaatsen. Deze is overschilderbaar / overspuitbaar.

   
   
   

  Winkels met DALI

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  Geef een reactie