Review Dali Rubicon 2C

Voordelen

 • Gebruiksgemak
 • Fijne en ruimtelijke klank
 • Dynamisch en snel
 • Veel aansluitmogelijkheden

Nadelen

 • Weergave iets gekleurd, aan de warme kant
 • Sound Hub en Bluesoundmodule zijn verplichte nummers
 • Prijs: € 4650

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App
  Weergave
  Prijs
  DALI Rubicon 2C

  Setup

  DALI Rubicon 2C

  We plaatsen de Dali Rubicon 2C in de grote studio op Atacama stands. De eerste positie is bij de custom install wand, ongeveer 1,5 meter voor de Dali Phantom inbouwspeakers. De Sound Hub met Bluesoundmodule staat ertussenin en we sluiten deze met een ethernetkabel aan op het Alpha streaming netwerk. Bij het spelen van muziek vinden we de bas wel erg zwaar aangezet, en we vermoeden dat dit komt doordat de woofers van de Phantoms als passieve drivers fijn aan het mee-resoneren zijn. De basreflexpoort is aan de achterzijde dus daar komt heel wat energie uit. We zetten daarna het Rubiconsetje op een lage bureaukast die tegen een zijwand staat. Deze zijwand is met zware backdrop-doeken akoestisch gedempt. Het geheel klinkt meteen strakker. Het laat weer zien dat schuiven en proberen loont!

  Wham

  Het is bijzonder wat een actief systeem kan doen met een speaker. Onze (Jaap en ondergetekende) eerste reactie was dat we de Rubicons nog niet eerder zo goed hebben gehoord. Het is ook logisch want niet alleen zijn alle onderdelen op elkaar afgestemd; ook is de signaalweg korter, directer en zonder verlies. Bij nagenoeg alle actieve systemen is dit het geval. Het resultaat is een weergave die dynamischer en sneller is dan bij een conventioneel systeem met losse componenten.

  We spelen een breed arsenaal aan muziekstijlen: electronisch, jazz, rock, klassiek symfonisch en klassiek kamermuziek, vocaal werk.

  Klank

  Wat we horen is een mooi compromis tussen dynamiek, een vergevingsgezinde akoestische signatuur en gebruiksgemak. De ‘sound’ is zonder meer wat aan de warme kant gekleurd, we zijn benieuwd of de metingen dit gevoel bevestigen. Ook opvallend is de ruimtelijke afbeelding. De Dali Rubicon 2C spelen naar voren toe waardoor de speakers snel verdwijnen. In combinatie met de klankkleur ontstaat hierdoor een prettig en kamervullend muzieklandschap. We schrijven ‘prettig’ maar de Rubicon kan ook enorm beuken.

  We draaien Make Us Stronger van Ghost Rider, een track die ook in de Dali-demoruimte werd gespeeld tijdens iEar. Electronische muziek met veel dynamische verschillen en een pompende drum ’n bass met een gortdroge en korte attack. Ook op hoog volume blijft de controle en de woofers houden zich strak en vlak. Een andere ‘boxenkiller’ is een de Kleine Fuga in G, een Bach-interpretatie van de Franse pianist Jacques Loussier en zijn trio. De track begint met drum en bas waarbij de drums zo dichtbij zijn opgenomen dat speakers nauwelijks in staat zijn dit op hoog volume weer te geven. Ook dit gaat prima, maar niet tot het hoogste volumeniveau. Dat geeft niks, want we zijn de pijngrens al voorbij als we vervorming beginnen te horen. We hebben andere, veel prijziger, systemen al veel eerder horen afhaken.

   
   

  Winkels met DALI

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  16 reacties

    1. Sorry Jaap, niet helemaal met je eens…….ik heb persoonlijk nog nooit een echt mooie aktieve high end set gehoord….Maar wat niet is kan nog komen.
     Wel een leuk verhaal!! Dank ?

   1. Dat is maar hoe je het bekijkt. Inderdaad is er bij de meer bekende merken minder keuze. Ascendo is een merk in het topsegment en Dynaudio in het meer betaalbare segment. Zoek het meer in de professionele audio voor in de studio en er u komt merken tegen als Genelec, HEDD, Yamaha pro, Quested, Neumann, PSI, Adam, KRK, ATC, Focal, Grimm, Geithan. De midfield-monitoren zijn goed te gebruiken in de luisterruimte thuis; nearfield monitoren zijn voor een luisterafstand tot 1 meter. Keuze genoeg, alleen moet je er misschien wat meer moeite voor doen om ze te vinden. Op Alpha-Audio hebben we verschillende actieve speakers getest in diverse prijsklassen: PSI, Geithan, Asecondo, Grimm, ATC, Quested.

  1. Ik begin dat actief ook steeds meer interessant te vinden. Geen losse versterkers, netwerkspelers etc meer. Qua prijs dan vergelijkbaar met passief. Een interessant alternatief voor de Dali’s misschien ook de nog uit te komen Buchardt A500 met ingebouwde DSP processor.

   1. Ik ben al lang een voorstander van actieve monitoren. In de studio is dit inmiddels de standaard. Op Alpha-Audio hebben we een aantal mooie exemplaren uit de pro-audio getest: de Quested V2108 https://alpha-audio.nl/review/review-quested-v2108-monitor-speakers/ of de Dynaudio Excite 14A https://alpha-audio.nl/review/review-dynaudio-excite-x14a/

    Ook de moeite waard zijn de Yamaha actieve speakers; zeker uitgevoerd met Musiccast is er meteen een goed werkende streaming- en multiroom bij. En de monitoren van HEDD en Genelec. De meeste pro audio actieve monitoren hebben een XLR-ingang, geen streamer of multiroomtechniek aan boord. Die zult u apart moeten aanschaffen.

  2. Leuk dat een actief systeem getest wordt. In het artikel wordt een aantal vergelijkbare systemen genoemd maar er zijn er inmiddels veel meer: Dynaudio met Xeo en Focus XD, Elac, System Audio. Afgelopen zaterdag de System Audio SA Legend 40 Silverback beluisterd bij Wifimedia, erg mooi! Misschien kan Alphaaudio een keer een test doen van vergelijkbare systemen wat betreft prijs.

      1. Om aan het lijstje toe te voegen. De audio pro A36 valt ook onder de 1000 maar dan met streaming en hdmi arc wat argon audio weer niet heeft. Begint toch een aardige multi test met meerdere prijsklassen te worden zo!

  Geef een reactie