Review Dali Rubicon 2C

Voordelen

 • Gebruiksgemak
 • Fijne en ruimtelijke klank
 • Dynamisch en snel
 • Veel aansluitmogelijkheden

Nadelen

 • Weergave iets gekleurd, aan de warme kant
 • Sound Hub en Bluesoundmodule zijn verplichte nummers
 • Prijs: € 4650

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App
  Weergave
  Prijs
  DALI Rubicon 2C

  Callisto of Rubicon?

  Inhoud

  De vraag komt naar voren hoe de Callisto-serie en de Dali Rubicon 2C zich tot elkaar verhouden. De Callisto 2C is met een prijs van € 3.500 all-in (dus met Sound Hub) lager geprijsd dan de Rubicon, maar veel scheelt het niet. Mocht u een vloerstaander prefereren, dan is de Callisto 6C min of meer gelijk geprijsd als de Rubicon 2C. Wat zouden we aanraden?

  Welnu, wij vinden de Rubicon ondanks de hogere prijs, meer waar voor het geld bieden; het is detailrijker in presentatie van het geluid en het is sneller. Beide eigenschappen voegen iets toe aan wat de Engelsen PRAT noemen: precision, rhythm & timing. Of het nu ligt aan het grotere aandeel SMC-techniek in de Rubicons vergeleken met de Callisto’s, we weten het niet precies. Maar onze keuze zou in alle gevallen naar de Rubicons gaan. Ze spelen simpelweg op een hoger niveau. We prefereren dus ook de Rubicon 2C boven de Callisto 6C.

  Prijs/kwaliteit

  Met actieve systemen, zeker in deze prijsklasse, is het toch even wennen; 4.650 euro voor twee speakers en een kastje. De Dali Rubicon 2 in passieve uitvoering kost € 950 per stuk. Een geïntegreerde versterker met een vergelijkbaar aantal ingangen en mogelijkheden is de Hegel Röst voor € 2.500. Daar moeten dan nog signaal-en luidsprekerkabels bij. En dan hebben we nog geen streaming op het niveau van Bluesound. En we wedden om een goede fles Deense wijn dat de Dali Rubicon 2C beter klinkt dat een Rubicon 2 met de Röst. Met actief betaalt u voor een geïntegreerd systeem waarbij de componenten niet meer zichtbaar zijn, want ingebouwd in de speaker. De logica van de goeie ouwe stereotoren maakt plaats voor onzichtbare techniek. Wen er maar aan.

  Zijn er alternatieven?

  Ja, er zijn wel alternatieven. KEF heeft de LS50 Wireless. Devialet heeft de Phantom. Maar dat zijn toch écht een andere sounds en een andere (prijs)klasses. Bowers & Wilkins heeft Formation. Die gaan we nog uitgebreid testen. Dynaudio heeft draadloze modellen, maar niet écht up-to-date en ze beschikken niet over het multiroom streaming systeem dat Dali wél biedt. Kii? Grimm? Andere prijsklasse en wederom geen multiroom audio. Kortom: u komt bij de oplossing van passieve luidspreker met een versterker. Eventueel met ingebouwde dac en streamer. En dan rijst te vraag: wat is beter? Zelf samenstellen of actief. Wij zeggen: actief.

   
   

  Winkels met DALI

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  16 reacties

    1. Sorry Jaap, niet helemaal met je eens…….ik heb persoonlijk nog nooit een echt mooie aktieve high end set gehoord….Maar wat niet is kan nog komen.
     Wel een leuk verhaal!! Dank ?

   1. Dat is maar hoe je het bekijkt. Inderdaad is er bij de meer bekende merken minder keuze. Ascendo is een merk in het topsegment en Dynaudio in het meer betaalbare segment. Zoek het meer in de professionele audio voor in de studio en er u komt merken tegen als Genelec, HEDD, Yamaha pro, Quested, Neumann, PSI, Adam, KRK, ATC, Focal, Grimm, Geithan. De midfield-monitoren zijn goed te gebruiken in de luisterruimte thuis; nearfield monitoren zijn voor een luisterafstand tot 1 meter. Keuze genoeg, alleen moet je er misschien wat meer moeite voor doen om ze te vinden. Op Alpha-Audio hebben we verschillende actieve speakers getest in diverse prijsklassen: PSI, Geithan, Asecondo, Grimm, ATC, Quested.

  1. Ik begin dat actief ook steeds meer interessant te vinden. Geen losse versterkers, netwerkspelers etc meer. Qua prijs dan vergelijkbaar met passief. Een interessant alternatief voor de Dali’s misschien ook de nog uit te komen Buchardt A500 met ingebouwde DSP processor.

   1. Ik ben al lang een voorstander van actieve monitoren. In de studio is dit inmiddels de standaard. Op Alpha-Audio hebben we een aantal mooie exemplaren uit de pro-audio getest: de Quested V2108 https://alpha-audio.nl/review/review-quested-v2108-monitor-speakers/ of de Dynaudio Excite 14A https://alpha-audio.nl/review/review-dynaudio-excite-x14a/

    Ook de moeite waard zijn de Yamaha actieve speakers; zeker uitgevoerd met Musiccast is er meteen een goed werkende streaming- en multiroom bij. En de monitoren van HEDD en Genelec. De meeste pro audio actieve monitoren hebben een XLR-ingang, geen streamer of multiroomtechniek aan boord. Die zult u apart moeten aanschaffen.

  2. Leuk dat een actief systeem getest wordt. In het artikel wordt een aantal vergelijkbare systemen genoemd maar er zijn er inmiddels veel meer: Dynaudio met Xeo en Focus XD, Elac, System Audio. Afgelopen zaterdag de System Audio SA Legend 40 Silverback beluisterd bij Wifimedia, erg mooi! Misschien kan Alphaaudio een keer een test doen van vergelijkbare systemen wat betreft prijs.

      1. Om aan het lijstje toe te voegen. De audio pro A36 valt ook onder de 1000 maar dan met streaming en hdmi arc wat argon audio weer niet heeft. Begint toch een aardige multi test met meerdere prijsklassen te worden zo!

  Geef een reactie