Review Dali Rubicon 2C

Voordelen

 • Gebruiksgemak
 • Fijne en ruimtelijke klank
 • Dynamisch en snel
 • Veel aansluitmogelijkheden

Nadelen

 • Weergave iets gekleurd, aan de warme kant
 • Sound Hub en Bluesoundmodule zijn verplichte nummers
 • Prijs: € 4650

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App
  Weergave
  Prijs
  DALI Rubicon 2C

  Conclusie

  De nieuwe Dali Rubicon 2C is een bijzonder setje. Het is een mooie balans tussen hifi, fun, gemak en prijs. We zien en horen dat Dali goed heeft nagedacht over deze nieuwe serie van actieve luidsprekers. Brengt de Callisto vooral een gemoedelijke weergave; Rubicon neigt al meer naar hifi, We horen - én meten - echter wel het scheutje room en de ijsklontjes. Maar dat is niet erg: het maakt het leuk om naar de Rubicon te luisteren. En dat is wellicht nog wel belangrijker: genieten. Lol...

  Op gebied van installatie en bediening: petje af. We kennen geen systeem dat zich gemakkelijker laat installeren en bedienen. Plug, set... play. Let wel op de positionering van deze luidsprekers. U zult snel te veel laag krijgen. Meter van de muur is aan te raden.

  Metingen Dali Rubicon 2C

  Inhoud

  De Dali Rubicon 2C meet vrij netjes. Het is lastig een goede meting te doen, aangezien er een AD-converter én een DSP in de signaalweg zitten. En dat zien we dus terug. Maar als we de laagopbouw even buiten beschouwing laten (hij knijpt wat op hogere volumes), dan zien we een energiek hoog terug. Ook off axis op de luisterplek. On axis is de ‘bult’ bij 15 kHz maar liefst 6dB. Maar off axis is dat nog 2 tot 3 dB. Maar goed: Dali zet het een beetje aan. Ook tussen de 3 en 5 kHz zien we een half dB’tje… Klein beetje glans. Vergeet overigens de dip in het laag bij ongeveer 150 en 200 Hz: dat zijn grondreflecties. Die reflecties komen ook verderop in mindere mate terug.

  Vervorming is laag. We meten in het laaggebied rond de 5,5% (bij 20 Hz), maar dat zakt rap naar 1% bij 100 Hz en dan verder naar onder de 1% bij 300 Hz. Kan het beter? Ja. We hebben modellen gemeten die beter presteren. Sterker nog: de losse Rubicon 2 meet beter. We hebben die metingen nog even hieronder gezet. Het móet wel een tuning-keuze zijn van Dali om het zo aan te pakken. Er zit natuurlijk elektronica in de Rubicon 2C. Die neemt ruimte in. Dat zal wellicht impact hebben op de laagrespons.

  Direct in speaker

  We meten om een goed beeld te krijgen van de prestaties ook direct via de ingang van de luidspreker. We zien een verschil in vervorming in het laag. Blijkbaar doet de hub iets met het signaal. De laagvervorming is bij een meting direct via de speaker hoger dan via de hub. Echter is ook de laagrespons anders. In het midden en hoog is ook de vervorming iets hoger: zo’n 5dB. Kortom: prestaties via de Hub zijn beter.

  Metingen passieve Rubicon 2

   
   

  Winkels met DALI

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  16 reacties

    1. Sorry Jaap, niet helemaal met je eens…….ik heb persoonlijk nog nooit een echt mooie aktieve high end set gehoord….Maar wat niet is kan nog komen.
     Wel een leuk verhaal!! Dank ?

   1. Dat is maar hoe je het bekijkt. Inderdaad is er bij de meer bekende merken minder keuze. Ascendo is een merk in het topsegment en Dynaudio in het meer betaalbare segment. Zoek het meer in de professionele audio voor in de studio en er u komt merken tegen als Genelec, HEDD, Yamaha pro, Quested, Neumann, PSI, Adam, KRK, ATC, Focal, Grimm, Geithan. De midfield-monitoren zijn goed te gebruiken in de luisterruimte thuis; nearfield monitoren zijn voor een luisterafstand tot 1 meter. Keuze genoeg, alleen moet je er misschien wat meer moeite voor doen om ze te vinden. Op Alpha-Audio hebben we verschillende actieve speakers getest in diverse prijsklassen: PSI, Geithan, Asecondo, Grimm, ATC, Quested.

  1. Ik begin dat actief ook steeds meer interessant te vinden. Geen losse versterkers, netwerkspelers etc meer. Qua prijs dan vergelijkbaar met passief. Een interessant alternatief voor de Dali’s misschien ook de nog uit te komen Buchardt A500 met ingebouwde DSP processor.

   1. Ik ben al lang een voorstander van actieve monitoren. In de studio is dit inmiddels de standaard. Op Alpha-Audio hebben we een aantal mooie exemplaren uit de pro-audio getest: de Quested V2108 https://alpha-audio.nl/review/review-quested-v2108-monitor-speakers/ of de Dynaudio Excite 14A https://alpha-audio.nl/review/review-dynaudio-excite-x14a/

    Ook de moeite waard zijn de Yamaha actieve speakers; zeker uitgevoerd met Musiccast is er meteen een goed werkende streaming- en multiroom bij. En de monitoren van HEDD en Genelec. De meeste pro audio actieve monitoren hebben een XLR-ingang, geen streamer of multiroomtechniek aan boord. Die zult u apart moeten aanschaffen.

  2. Leuk dat een actief systeem getest wordt. In het artikel wordt een aantal vergelijkbare systemen genoemd maar er zijn er inmiddels veel meer: Dynaudio met Xeo en Focus XD, Elac, System Audio. Afgelopen zaterdag de System Audio SA Legend 40 Silverback beluisterd bij Wifimedia, erg mooi! Misschien kan Alphaaudio een keer een test doen van vergelijkbare systemen wat betreft prijs.

      1. Om aan het lijstje toe te voegen. De audio pro A36 valt ook onder de 1000 maar dan met streaming en hdmi arc wat argon audio weer niet heeft. Begint toch een aardige multi test met meerdere prijsklassen te worden zo!

  Geef een reactie