Review Dali Zensor 1

Dali Zensor 1

We hebben twee kekke luidsprekertjes in de luisterruimte staan: de Dali Zensor 1 bookshelfs. Klein, netjes afgewerkt en supergoedkoop. Voor 129 euro per stuk hebt u ze al! Dat kan bijna niet fatsoenlijk klinken, toch? We sluiten ze aan en gaan eens flink streamen!

Dali Zensor 1
De Zensor 1 ziet er echt keurig uit! U zou niet zeggen dat deze set 260 euro kost.

De Zensor-serie is de instapserie van het Deense luidsprekermerk Dali. En met 129 euro per stuk mogen we het ook écht een instapper noemen. U leest het goed: een echt paar bookshelfs uit Deense stal voor 129 euro per stuk. Goed, u moet nog wel een paar stands aanschaffen, of er genoegen mee nemen dat ze op rubbertjes op de boekenplank belanden. Ook heeft Dali gedacht aan de mensen die hem op willen hangen: er is een haakje. Maar goed: wij raden toch een stand aan.

Afwerking

De Zensors zien er echt keurig uit. Het vierkante kastje heeft voorop een ronding en achterop zien we dat het allemaal keurig past. Ook is het kunststof waarmee het kastje is afgewerkt van prima kwaliteit. Kunststof? Ja, natuurlijk is er geen gebruik gemaakt van écht houtvineer. En het mag duidelijk zijn dat de behuizingen die van 3cm dik hout zijn. Maar Dali biedt echt meer dan wij verwachten bij een setje van 260 euro.

De set die wij hebben gekregen zijn afgewerkt in het wit en hebben een keurig frontje. Achterop zien we degelijke terminals om luidsprekerkabels aan te bevestigen. Dat kan met banaan, spades of natuurlijk gewoon kale draden. Boven de terminals zit een bescheiden basreflexpoort. Deze is volgens de specificaties afgestemd op 51 Hz.

Tweeweg

Dali Zensor 1
Nette terminals op de achterzijde. En daar boven een bescheiden basreflexpoort en een haakje om hem op te hangen. Wij raden gewoon een stand aan.

De Dali Zensor 1 is een tweewegluidspreker met een basreflexpoortje achterop. Het filter is afgesteld op een crossover van 2900 Hz, wat betekent dat de middentoner / woofer van iets meer dan 13 cm het vocale gedeelte geheel voor zijn rekening neemt. Geen crossover in het cruciale middengebied dus. De 25 mm softdome tweeter pakt de rest op: 2900 Hz tot en met 26.500 Hz. Het totale bereik is volgens de specificaties 53 Hz – 26.500 Hz. En dat met +/- 3dB. Dat is best een prestatie voor een luidspreker met bescheiden afmetingen. Want met 27,4 x 16,2 x 22,0 cm is de Zensor 1 niet groot.

Over the top?

Wij hebben het tweetal op een Dion Audio ST50 aangesloten. Een geïntegreerde versterker met buizen voortrap en een klasse a/b eindtrap die 55 watt per kanaal levert. En dat is een prima combinatie, zo blijkt. Natuurlijk is het wat ‘over the top’ op een setje luidsprekers van 260 euro op een versterker van tegen de 2000 euro aan te sluiten, maar het laat zo wel zien waar deze Zensors tot in staat zijn.

Open karakter

Dali Zensor 1
Een keurig tweetertje dat zorgt voor de nodige openheid in het klankbeeld.

En ze zijn tot veel in staat! Wij kunnen blind blijven staren op specificaties; herzen, db’s en rendement. Maar uiteindelijk moeten wij – en u – gewoon gaan luisteren. En dan valt op dat de Dali Zensor 1 heel eerlijk en open klinkt. Veel opener en eerlijker dan wij zouden verwachten van een luidspreker in deze klasse!

Als we even heel serieus gaan zitten voor deze kleine bookshelfs, valt op dat ze een keurig stereobeeld neer zetten. We horen gewoon netjes de instrumenten op hun plek en ook stemmen staan gewoon als een huis. Netjes in het midden en groot genoeg. Natuurlijk niet zo driedimensionaal als bij een top-bookshelf, maar de Dali Zensors presteren zonder twijfel boven verwachting. En daar gaat het toch om? Om een product in de markt te zetten dat mensen verbaast? Dat beter presteert dan andere modellen in die prijsklasse? Nou… dat doen deze Dali’s zonder twijfel!

Tikkie fris

Dali Zensor 1
Een prima woofertje dat zijn werk vrij strak doet tot ongeveer 55 Hz.

Het is wel een beetje oppassen met de Dali’s. Wij hebben getest op een vrij milde en ronde versterker. De Dion Audio heeft een buizen voortrapje en een vrij milde klasse a/b eindtrap. Daarmee gaan de Zensors 1 prima. Maar als we met de Tentlabs b-Dac en de Cyrus Q Power spelen, gaat het een beetje mis. Het geheel wordt wat scherp en onrustig. De eigenwijze, upbeat Cyrus verdenken we een beetje in dit geval. Dat sluit niet echt aan bij de Dali’s die weliswaar open klinken, maar ook in scherpte kunnen vervallen. Luister dus even goed voordat u de knoop doorhakt. Dat geldt trouwens in alle gevallen als u een nieuw component aanschaft.

Conclusie

De Dali Zensor 1 heeft ons verbaasd. Het is echt een lekker luidsprekertje voor een ongekend scherpe prijs. Als de combinatie goed is – pak een beetje een warmere versterker – dan kunt u heel veel plezier beleven aan deze set die nog geen 300 euro kost. Is de match niet lekker, dan zal de Zensor vrij snel in scherpte kunnen vervallen. Maar goed… het is altijd een beetje passen en meten met hifi, nietwaar? Wij vinden de Dali Zensor 1 echt een topproduct voor een scherpe prijs!

Op het moment van schrijven was de prijs van dit product ? 129 per stuk.
Bekijk de actuele prijs en beschikbaarheid van de Dali Zensor 1

 
 

Winkels met DALI

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

36 reacties

 1. Mijn persoonlijke belevenis met Zensor 1, getest op MP3-streaming radio:

  De match van versterker is zeer belangrijk.

  Goede match:
  NAD C368 geeft open en rustige warme klank. De hoge tonen en mid zijn wat gedempt (klinkt in de watten), maar gecombineerd met de vettige bas, zeer aangenaam om naar te luisteren met emotie.
  Veel beter dan de Dali Opticon 1 die een pak duurder is, wel correct klinkt, maar te nauw, te korte bass en saai op deze versterker.

  Slechte matchen:
  Cambridge Azur 851A+Cambridge CXN
  Yamaha WXA-50
  Met beide versterkers een ramp, kill en emotieloos.

 2. Hallo Jaap,
  Heb een Yamaha RXA1010 en Teufel 500 MK2 als frontspeakers.
  Ben nu op zoek naar behoorlijke rear speakers en ben ook op de Dali gestuit. De Wharfedale Diamond 220 zijn nog niet in NL geloof ik. Ook de Klipsch RB-41 II zijn in beeld.. en nou weet ik het niet meer.. 🙂
  Draai veel blues-rock, soms beetje trance, dan weer mooie popsongs.
  Wat adviseer je?

  1. Dag Hans,

   Ik zou in een surround-opstelling nooit gaan mengen met merken. Een Zensor klinkt totaal anders dan een Teufel, waardoor je gigantische weergaveverschillen krijgt. Mijn advies is dus of alles Teufel, of alles van een ander merk.

   Groet!

 3. Hallo,

  ik zou graag willen weten of deze dali zensor 1 speakers, geschikt zijn voor een yamaha rx-v 667 versterker, de muziek die ik veel afspeel zijn met name blues en rock muziek denk aan Eric clapton, eagles, ledzeppelin, pink floyd enz. Of wat is eventueel uw advies voor deze versterker.

  groeten richard,

  1. Benieuwd of u de boxen nog hebt aangeschaft. Ik heb dezelfde versterker en overweeg ook DALI s erbij aan te schaffen. Draait nu nog op oude Yamaha boxen die bij de vorige 5.1 set zaten dus kan zeker vooruit gaan :-)) Dank voor uw reactie alvast.

 4. Begin dit jaar heb ik de Denon Ceol N8 gekocht (Volledige installatie met luidsprekers). Ik ben tevreden over de geluidskwaliteit maar toch had ik graag geweten of het verschil met de Dali Zensor 1 en die van de Denon Ceol zo groot is, dat het de moeite waard is om deze aankoop te doen?

   1. Ik heb vandaag de Denon CEOL RCD-N9 vandaag in de outlet van MediaMarkt gekocht (zonder speakers voor 269 euro) Nu zoek ik er speakers bij. Situatie: oud jaren 20 huisje, dunne wandjes, gehorig.

    NU lees ik dat de basreflex achterop zit. Lijkt me een klein probleem met de gehorige wand met de buren. Of toch niet echt? Wat is wat dat betreft een goed alternatief voor de Dali?

 5. Ik heb deze zensor 1 speakers onlangs gekocht samen met de denon avrx1000 en beide bevallen prima,mooi geluid en een makkelijke versterker erbij.kortom aan te raden deze speakers.

 6. Zou een Maranzt SR5008 ook goed matchen met deze speakers? Ik zit nog te twijfelen tussen de Boston Acoustics A25 speakers en deze Dali Zensor 1. Gaat voornamelijk gebruikt worden voor film en niet voor muziek.

  1. Dat kan uitstekend. Ik raad je aan – dat doe ik bij iedereen – ga luisteren. Mijn smaak is anders dan die van mijn vrouw, vrienden en mijn lezers. De Zensor is een uitstekende speaker, maar kan niet héél diep. De Boston ook niet, maar gaat wel anders om met laag. Maar de SR5008 kan prima gaan met beide luidsprekers.

   1. Ja wil ik binnenkort ook gaan doen. Maar hier in de buurt ben ik nog geen winkel tegen gekomen die de Boston’s heeft staan. De Dali’s kan ik wel beluisteren maar die hebben geen Marantz in hun assortiment. En het beste lijkt me toch beide speakers in dezelfde ruimte te beluisteren. Dan kun je ze echt vergelijken. Dus het is soms lastig om bepaalde speakers te beluisteren in de omgeving. Voor het laag komt er zoiezo nog een sub bij. Zoek iig speakers die het meest geschikt zijn voor film en heb wel gelezen dat de Dali’s je wat meer het Hollywood gevoel geven als de Boston’s. Al kan dat natuurlijk ook weer smaak zijn.

 7. Ik heb ze aangesloten op een gereviseerde Marantz PM 80 MK II me det Marantz CD 6004 werkelijk een superb combinatie! High End sound! Laatst nog een zgan PM 80 MK II voor 100,– Euro op MP

   1. Dag Jaap, Ja, zéér leuke combi! Ik heb ooit een speakersysteem van Davis ontworpen (met het Briggsfilter, vanaf 25 Hz!), na een paar jaar steeds ge-upgraded De meeste beginnen met een versterker, ik ben met de speakers begonnen. Alles in huis gehad (Cyrus, Meridian etc.) Deze combi (versterker en CD speler samen 500,– Euro) slaat echt alles! Mijn relaties/vrienden (rasechte audiophielen)
    kunnen hun oren niet geloven, zonder dolle. Jarenlang zorgvuldig uitgezocht, geduld is een schone zaak!

    1. Leuk om te lezen dit. Ik geloof het onmiddellijk. Ik heb de Zensor 1 inmiddels ook een paar keer laten horen aan vrienden. Iedereen blijft verrast als ik de prijs noem. Ongelooflijk. Naar mijn idee de beste speaker in zijn segment.

 8. Hallo,

  Ik heb nu de Bose 301 II luidsprekers en een Denon PMA-300V en ben opzoek naar een paar betere luidsprekers. Nu heb ik op internet alleen maar hele goede reacties gelezen over de Dali Zensor 1, maar vaak allemaal met hetzelfde minpunt, ze missen wat in de lage tonen. Ik zie ook allemaal goede reacties over de Monitor Audio Bronze BX2. Ik weet dat deze wat duurder zijn maar als ze echt beter zijn heb ik dat er voor over. Ik ben een grote vinyl fan en luister eigenlijk alle soorten muziek, van Techno tot Rock. En met name omdat ik ook Techno luister zat ik een beetje met de vage kritieken op de bas. Welke zou u adviseren, of weet u een beter alternatief voor mij?

  groeten,
  Daan

  1. De Zensors zijn geweldig goed, maar ik zou ze niet pakken voor Techno. Inderdaad wat te kaal in het laag. De Monitor Audio’s zijn ietsje beter op dat vlak, maar het is weer een kritische speaker als het aankomt op matchen met de versterker. De Wharfdale Diamond 10.1 is wellicht een idee? Erg goede speaker. Ook goed gereviewd door mede-journalisten! Ga er eens naar luisteren!

   1. Bedankt voor de super snelle reactie :). Maar zijn zowel de Wharfedales (overigens ook een optie geworden) en de Monitor Audio’s even goed of zelfs beter als de Zensors in het hoog en het midden? Ik wil namelijk wel echt graag goed helder en zuiver geluid, en wat ik zo lees hebben de Zensors dat. Zou anders de Zensor 1 met een subwoofer op de B Speaker aansluiting van mijn versterker een oplossing kunnen zijn?

    1. Of het midden en hoog even goed is, is ook een kwestie van smaak. De Zensors zijn ongelooflijk open en vrij helder. Maar dat heeft wel consequenties voor de combinatie met de versterker. De Monitors zijn ook vrij open en helder. De Wharfedales iets milder, maar met een lichtvoetige versterker is ook een prima open klankbeeld te realiseren. Een Denon gaat gok ik beter met de Wharfedales dan met de Zensor 1. Mijn advies is echt even te gaan luisteren. Bij voorkeur met je versterker onder de arm naar de winkel!

 9. Voor deze luidsprekers wordt een warmere versterker geadviseerd… maar hoe herken je die? Ik heb zelf nog een goed werkende Denon pma 925 van ca 13 jaar oud. Daarover gaan verschillende oordelen over internet: van denderbox tot helder en warm…
  Zou je deze combi adviseren?

  Ik overweeg eventueel Wharfedale diamond 10.1.

  1. Een warme versterker herken je niet aan specificaties (of andere zaken)… Dat weet je, óf je kan natuurlijk gewoon luisteren. Ik ken de Denon niet. Mijn ervaring met Denon is niet echt dat ze warm zijn. Eerder wat koel en soms wat (over)analytisch. Het laag kan wel glijden bij bepaalde modellen, omdat de dempingfactor aan de lage kan is bij sommige modellen (minder dan 100), wat wijst op beperkte laagcontrole.

   De Wharfedales zijn erg goed. Ik heb ze niet uitgebreid getest, maar wel gehoord op beurzen.

   1. Ik heb de gok niet gewaagd en toch maar gekozen voor de (wat oudere) Diamond 10.1 Geen spijt van. Helder en voldoende laag. Eigenlijk wel verbazingwekkend voor die prijs en voor dat kleine formaat. Ik ben zelf liefhebber van wat rustigere muziek (jazz, R&B, flamenco, klassiek e.d.) Vorige luidsprekers waren Driades (ook 13 jaar oud) en die vond ik altijd al wat aan de schelle kant. Daarom durfde ik uiteindelijk de Dali Zensors niet aan.
    Soms moet je gokken. Perfecte combi’s vind je alleen als je gelijk een nieuwe versterker en nieuwe luidsprekers gaat kopen want dan kan je kritisch luisteren en combineren zolang het assortiment van de hifi-winkel strekt. En als je misgokt, dan kan je luidsprekertjes van dit kaliber vast wel via MP voor een redelijke prijs kwijt.

 10. Ik heb een set Dali Zensor 1 gekocht en vraag me af welke versterker goed zou passen. Nu heb ik een Sony STR-DG500 receiver maar die wil ik vervangen, budget ongeveer EUR 400,- Dat mag dan ook tweedehands zijn natuurlijk. Hebben jullie een suggestie?

  1. Ik zou bij zo’n budget voor een tweedehands gaan. En dan iets lichtvoetigs met een tikje warmte, gezien het karakter van de Zensor 1. Denk aan een Musical Fidelity, of een Rega wellicht. Een goede Marantz is ook een optie.

      1. Dat zou best kunnen ja. Maar welke andere speakers zijn er en hoe groot is de ruimte?

Geef een reactie