Review Denon AH D7200

Voordelen

 • Mooie, strakke afwerking
 • Uiterst gebalanceerd geluid
 • Goede eigenschappen van open en gesloten systeem verenigd
 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding

Nadelen

 • Geen 3,5 mm plug met korte kabel meegeleverd
 • Geen opbergdoos / zak meegeleverd
 • Niet portable
 • Prijs: € 799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Denon AH-D7200

  Inleiding

  Denon maakte ooit de legendarische D7000 hoofdtelefoon die werd geroemd om de goede balans tussen basweergave, midden- en hoge tonen. In 2012 stopte Denon met de D7000. De D7100 was bedoeld als opvolger maar werd niet het succes waarop het merk hoopte. Op de High End in München maakten we kennis met de in eigen huis ontwikkelde AH-D7200, en interviewden we de ontwerper. Is de AH-D7200 de nieuwe referentie-hoofdtelefoon in de prijsklasse tot € 1.000?

  In het hogere/ high end segment domineren hoofdtelefoons met een zogenaamde ‘open back’. Denk aan de Sennheiser HD-800(S), de Stax elektrostatische earspeakers, Grado, Audeze, Beyerdynamic en niet te vergeten: Focal en Hifiman.

  Het voordeel van open systemen is dat het als een ‘open baffle’ werkt. Geen kleuring door een behuizing en een brede soundstage en goede focussering. Er zijn weinig merken die een gesloten systeem als topmodel in de collectie hebben. De uitzonderingen zijn zowel legendarisch als niet meer verkrijgbaar: Sony’s R10 bijvoorbeeld, met de merkwaardige vormgeving van de houten oorschelp. Op de tweedehands markt worden deze voor forse prijzen aangeboden.

  Balans

  Gesloten systemen hebben het voordeel van een natuurlijke opbouw van de geluidsdruk. Het complexe voor high end weergave is om de lage, midden en hoge frequenties in balans te houden. En om een goede focussering en ruimtelijke weergave te realiseren in de korte afstand tussen driver en oorschelp. Simpel gezegd: open hoofdtelefoons hebben het voordeel van een transparante, neutrale en ruimtelijke weergave maar hebben moeite met een dynamische klankkleur. Gesloten systemen hebben het voordeel van dynamiek maar kunnen ook te zwaar klinken en de luisteraar een opgesloten gevoel geven.

  Alleen al om deze reden is het prijzenswaardig dat Denon het heeft aangedurfd om (opnieuw) een gesloten hoofdtelefoon als topmodel in de markt te zetten. Er is echter zeker een markt voor dit type hoofdtelefoons in het topsegment. Pakweg een jaar geleden testten mastering engineer Sander van der Heide en DJ Giel Beelen hoofdtelefoons voor hun werk en beperkten zich daarbij tot gesloten systemen, omdat ze hiermee het meest geconcentreerd en afgezonderd van de omgeving konden luisteren.

   
   

  Winkels met Denon

  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE
  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE
  Joseph Bensstraat 21
  1180 Ukkel, BE

  4 reacties

  1. Nog een aanvulling op mijn eerste bericht. Doordat ik de mini Jack kabel van de D7100 heb kon ik deze aansluiten op de D7200. Resultaten met Hi-res materiaal via de iPhone aangesloten op de dragonfly Red en Chord Mojo waren ook top! Dus hij is misschien niet voor mobiel gemaakt, maar is daar ook zeker geschikt voor!

  2. Inderdaad wow, Ik heb ook de voorganger van de 7200, maar nu ook in het bezit van deze hoofdtelefoon. Is echt beter op alle fronten. Door de recensie gaan luisteren. Voor een gesloten systeem echt super! Ben blij dat jullie voor neutraliteit gaan als referentie voor het luisteren. Hier kan je uren naar luisteren. Zeer aambevelingswaardig! Bedankt voor de recensie!

  Geef een reactie