donderdag, maart 28, 2024
Home Review Dion Audio M123

Review Dion Audio M123

3

Prijs: € ?1499

Dion Audio M123 monitor speaker

De Dion Audio M123 is een klein speakertje. Klein, vrij onopvallend en zeker niet pretentieus. Het is ‘gewoon’ en monitorspeaker met een degelijke afwerking in (echt) houtvineer. Zo zien we ze wel vaker. Bijna elke grote fabrikant heeft wel een monitor in het assortiment. Toch geeft Miquel Blauw ons een waarschuwing mee: deze speaker kan meer dan je denkt. Met name in het laaggebied. Jaja: ook dat horen we wel vaker. 

We pakken de M123’s van Dion Audio uit het folie en zetten ze op de statieven van onze standaard Bowers & Wilkins PM1. Lekker zware statieven zodat resonantie geen kans krijgt. Bij het plaatsen valt al op dat de speaker prima in elkaar zit. De behuizing is eenvoudig, maar goed afgewerkt. En voor het formaat zijn de speakers ook zeker niet licht: 5 Kg.

Afwerking

Achterop heeft Miquel Blauw zeer stevige terminals aangebracht. Achter deze terminals schuilt het wisselfilter. Een 2e-orde model, wat zorgt voor een vloeiende overgang van mid/laag naar hoog. Hoe hoger de order, hoe steiler het filter te werk gaat. Een eerste orde filter is dus zéér vloeiend, maar lang niet altijd mogelijk (zie het verhaal van John Dibb), omdat units dan zéér ver moeten dooplopen en je te maken kan krijgen met de resonantiefrequentie van de units. En dat kan resulteren in vervorming.

De behuizing is afgewerkt met echt houtvineer. Dat oogt in veel gevallen beter dan kunststof. In deze prijsklasse van 1499 euro en hoger. mag dat ook wel naar onze mening. De units zitten keurig in de behuizing verwerkt. Al met al een prima afwerking die op niveau van de prijs is.

Units

Dion Audio M123 monitor speaker
Niet echt spannend, maar wel netjes afgewerkt.

Miquel Blauw heeft gebruikgemaakt van Vifa-units. Vifa is een grote fabrikant van speakerunits in alle soorten, maten en prijsklassen. Miquel gebruikt een 9cm mid/laag unit en een  Een 3cm tweeter. De tweeter pakt op vanaf 1700 Hz, wat toch aardig laag is. De speaker heeft een weerstand van gemiddeld zo’n 4 Ohm en een bereik van 46 Hz tot 30 kHz, wat behoorlijk breed is voor een monitor met deze afmetingen.

Gemoedelijk

Waar het natuurlijk om draait, is dat de units elkaar aanvullen en oppakken zonder dat het hoorbaar is: de tweeter en mid/laag-unit moeten een homogeen karakter vertonen.

We sluiten de Dion Audio M123’s aan op een set van zijn hand: de SD60 eindversterker en T92 voorversterker. Bekabeling komt van AudioQuest. De energievoorziening is van de hand van Kemp (Powerstrip 8 Plus). We spelen via een Tentlabs bDac en een zelfgebouwde htpc (wederom vernieuwd / verbeterd: fotoverslag volgt nog).

En dat doet het ook. De M123 komt zeer compleet over en heeft een bijzonder gemoedelijk karakter. Een vleugje warmte horen we wel in het laag, dus wie een compleet neutrale weergave wenst, kan naar onze mening beter bij een ander merk aankloppen. Deze warmte – gerealiseerd door de basreflexconstructie – vinden wij overigens niet storend. Allereerst is het laag nog behoorlijk strak (bij normaal volume) en het is naar onze mening eerder prettig in deze setup.

Dion Audio M123 monitor speaker
Opvallend grote terminals en de mogelijkheid tot bi-amping / bi-wiring.

Een gesloten monitor van dit formaat kan namelijk wel wat kaal en hard overkomen. Dat heeft Miquel weggehaald door te kiezen voor een basreflex die het laag een duwtje kan geven. Ondanks de vrij lage poortafstemming en dus volle laag, is het rendement nog bij 87 dB blijven hangen. En dat is keurig.

Kamervullend

De Dion Audio M123 heeft twee opmerkelijke eigenschappen. Eén daarvan hebben we al aangekaart: het gemoedelijke karakter. Tikje soft, rond en gul laag. Een tweede eigenschap is de kracht om de kamer te vullen. Dit is natuurlijk mede te danken aan het opmerkelijke laagbereik van deze monitor.

Onze luisterruimte is ongeveer 16 m2 een daarmee niet groot. We kunnen echter prima horen dat deze luidspreker met gemak onze woonkamer kan vullen: de spreiding is breed en hoog en ook met de diepte in de beeldvorming zit het wel goed. Waar de PM1 heel erg in de diepte speelt, speelt deze M123 wel meer naar voren. Dus naar de luisteraar toe. Wij hebben geen echte voorkeur. Voor beide presentaties valt iets te zeggen.

Ritme

Een grote kracht van monitors met kleinere units, is dat ze veelal lekker snel zijn. En deze M123 is geen uitzondering. We betrappen ons er maar al te vaak op dat we meetikken op de muziek of met de handen ‘drummen’ op de benen. (En dan met name op de Spotify playlist van Parov Stelar: geweldig!) Met deze playlist – zeer afwisselend, maar wel allemaal elektronisch gericht – bewijst de M123 tevens dat hij best wat aankan: harde beats, diepe beats, vocal, orkest… geen probleem. Alles wordt met een heerlijke snelheid en openheid weergegeven. Een speakertje dat van up-tempo muziek zeker niet schrikt, maar zich ook prima kan vinden in wat soul of vocal.

3 REACTIES