Home Review Driade Flow Link Reference 808 interlinks – Een luchtige link

Review Driade Flow Link Reference 808 interlinks – Een luchtige link

6

Voordelen

  • Erg veel lucht
  • Heel snel en puur middengebied
  • Mooie materialen

Nadelen

  • Prijs

Prijs: € 750 - 850

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Driade Flow Link Reference

The sound of ... air

Inhoud

Wat we al eerder hebben aangegeven is dat Arnold Heres een eigenwijze man is met een aparte visie op zaken. Dat geldt voor bijna al zijn producten. Het mooie is dat er dan wel heel fraaie dingen kunnen ontstaan. Denk aan de Model 2 die toch wel erg goed presteerde in onze multitest vloerstaanders. En de Flow speakerkabel die in feite klankloos is… precies waar wij van houden. Echt een steengoede speakerkabel die menig concurrent naar huis speelt. En dat voor 800 euro per setje van 3 meter als we het goed herinneren.

Een luchtige link

De nieuwe Driade Flow Link Reference 808 is qua opbouw en klank ook net weer anders. Het doet ons in zekere zin denken aan de Grimm-kabels die we gebruiken (net als bij de speakerkabel). Oftewel: het komt zeer neutraal over. En in dit geval nog wat lichtvoetiger. Ja… het is mogelijk!

De kabel voelt vooral extreem snel in het middengebied. Een gebied waar de Grimm TPM iets meer borstkas laat horen maar ook iets kleiner projecteert. Dit is goed hoorbaar bij de opnames van Melle uit onze live stream test van de high-end dacs. De gitaar en Melle’s stem krijgen iets meer body. Echter: de Driade zet heel duidelijk meer lucht neer en projecteert iets hoger en groter dan de Grimm. Daarbij lijken de snaren wat échter en meer harmonischen te bevatten. Het zijn subtiele verschillen, maar ze blijven terugkomen.

Zie dit overigens niet als een vergelijk van kabels die groot of klein spelen. Zo is het niet. Daarbij: beide kabels spelen netjes in proportie (als een kabel dat niet doet, is er écht iets flink mis in dat stuk metaal tussen de componenten). Echter zet de Driade iets meer lucht om het geheel neer. En zet het de stem net wat hoger dan de Grimm neer.

De Grimm speelt ook extreem precies en detailrijk, maar presenteert vooral het middengebied met iets meer warmte voor een iets intiemer gevoel. Maar ja… Is dat beter? Neutraler? Echter? Lastige vraag, want het ligt aan de balans in de set en je moet precies de opname kennen om dit soort zaken te kunnen beoordelen op ‘waarheid’.

Wrijvingsloos

Wat wij merken na een paar weken spelen op vooral verschillende speakers – en uiteindelijk op de Final D5 hybrid elektrostaat – is dat de Driade Flow Link Reference 808 een kabel is die heel snel verdwijnt een een zeer luchtige en snelle indruk achter laat. Het is alsof er weerstand verdwijnt… en wellicht is dat ook wel zo als we naar de filosofie kijken die Arnold toepast. Mede door het neutrale en snelle karakter is het een kabel die heel breed toepasbaar is en in feite geen zaken fout kan doen in een systeem.

En dat is een kracht die we erg waarderen in een interlink. Immers: de beste kabel is geen kabel. En als je er dan eentje nodig hebt, wil je dat deze geen signatuur achterlaat. Toch?

Conclusie

De beste kabel is geen kabel. Zo simpel is het. En als je dan een kabel moet gebruiken, dan wil je dat deze in feite niets doet. Het moet zonder verlies het signaal van A naar B transporteren. Dat klinkt simpel... maar dat is het niet. En dat blijkt ook uit de verschillen die hoorbaar zijn tussen kabels. Zelfs in de top van de markt waar we de Driade toe rekenen, zijn er verschillen hoorbaar (Ja: er zijn signaalkabels van 10.000 euro. Maar dat is ****** (vul maar in)). En dat er verschillen zijn, laat horen dat ook daar nog dingen veranderen in de kabel.

Onder aan de streep laat Driade weer horen dat ze hun vak verstaan. De Reference Flow 808 komt op ons als neutraal, snel en luchtig over. Een fijne interlink. Met een volwassen prijskaartje.

Type test
Single test
Type accessoire
Cabling
Geleider materiaal
Copper
Soort geleider
Stranded
Afscherming
No
Possible plugs
  • RCA
  • XLR
Lengte kabel
2 cm

Winkels met Driade

Cort van der Lindelaan 11
9722 LP Groningen, NL
Fleminglaan
2289 CP Rijswijk, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

6 REACTIES

  1. In het artikel staat het volgende: “Door bundels te creëren vergroot Driade het oppervlak, … en dat moet weer zorgen voor een betere signaaloverdracht. Slim!”.
    Ik ben geen natuurkundige, mijn vraag dus: betekent dit dat de stroom niet door de draadjes gaat, maar over de oppervlakte van de draadjes?

    Op de middelbare school heb ik natuurkunde gehad, maar kan me er niet zoveel meer van herinneren.

×