Review Dynaudio Special Forty luidspreker

Voordelen

 • Zeer stabiel en groot beeld
 • Ontspannen weergave
 • Mooi, strak en detailrijk laag

Nadelen

 • Midden kan wat prominent worden
 • Prijs: € 3000 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Klank
  Prijs
  Dynaudio Special Forty

  Metingen Dynaudio Special Forty

  Techniek is geweldig, maar waar wij benieuwd naar zijn is hoe deze set van 3000 euro presteert in de metingen. We meten op 1 meter afstand (on axis) en op de luisterplek. Wat neer komt op ongveer 2,5 meter afstand, off axis.

  Keurig

  We kunnen kort zijn. De Dynaudio’s meten erg netjes. Vervorming is bijzonder laag met over het grootste gedeelte onder de 0,1 procent (0,07 om precies te zijn). We zien alleen in het laag tot zo’n 200 Hz een wat hogere vervorming, maar de vraag is hoe betrouwbaar dat is; de ruimte gaat dan wat meespelen. Daarbij: hoe verder we weg gaan staan, hoe lager deze laagvervorming wordt. Dat is ook logisch, gezien het energieniveau en de golflengte.

  We zien dat de Dynaudio’s ook behoorlijk rap zijn. Het impulsgedrag is bijzonder netjes. Kort. En de uitdoving idem. Kortom: wij hebben geen gekke dingen gezien in de metingen. Tijd om te gaan luisteren!

   
   

  Winkels met Dynaudio

  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL

  Winkels met Isoacoustics

  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL

  20 reacties

  1. Ik was gisteren bij een dealer om te luisteren naar de Q acoustics concept 40. Prettige speaker! Ik zoek nl. een speaker met soft dome tweeter. Ik kan niet luisteren naar speakers met metal dome. Zal ook met mijn niet bijster goed opgenomen muziek te maken hebben dat veel uit rock en symfonisch metal bestaat. Toen ik de dealer vertelde dat in mijn ruimte waarschijnlijk monitoren prima kunnen liet hij mij deze dynaudio horen. Was verrast. Het klonk gewoon erg goed. Bewust een slecht opgenomen cd beluisterd, Once van nightwish, en het klonk desondanks zeer luisterbaar. Erg zuiver hoog zonder scherp randje of zoals ik het noem digitale artefacten. De prijs is wel een zware tegenvaller. Ik heb een MF M5si versterker. Graag jullie mening; wat denken jullie van deze speaker voor mijn muziek? En Jaap; wat bedoel je met een te prominent midden?

   1. Obiwan, ik heb de Dynaudio Special Forty nu een aantal maanden en ben zeer tevreden. Teksten beter te verstaan, instrumenten goed uit elkaar te houden, zonder dat het geluid koud wordt. Prachtig hoog. Viool die een hoge toon speelt wordt niet jankerig. Ben benieuwd of je de Dynaudio Special Forty gekocht heb. Ben namelijk nog op zoek naar een versterker, en ben benieuwd of de MF M5si goed een goede match is.

    1. Nee, nog niet gekocht, maar wel zeer geïnteresseerd. Kost ook wel wat en dan komen er nog dure stands bij en eventueel subwoofer. En wil eerst mijn huidige speakers verkopen. Wel jammer dat dynaudio ze niet in meer courante kleuren levert. Ben nog wel benieuwd hoe de goedkopere excite x18 met mijn muziek presteert. En en niet van plan mijn pas in december gekochte versterker weg te doen. Moet dus wel matchen.puurvan horen zeggen hoor je wel vaak hegel met dynaudio.

     1. Dank je wel voor je snelle antwoord. Ik heb zelf de Excite 34 (vloerstaander) geluisterd en daarna de Special Fourty. Bij de Special Fourty kwam er meteen een glimlach op mijn gezicht. Het klinkt allemaal veel natuurlijker. De tweeter van de Special Fourty is duidelijk beter. Dat scherpe randje waar je over schrijft zul je eerder bij de de Excite aantreffen dan de Special Fourty. Ik heb zelf geen subwoofer, omdat ik vind dat de Fourty heel behoorlijk laag produceert. Zelf luisteren en vergelijken is natuurlijk de beste manier om er achter te komen. Heb zelf voor de grijze variant gekozen, en die vind ik mooi, maar ik kan mij voorstellen dat je wel meer keuze had willen hebben dan grijs of een soort roodbruin. Wat betreft je versterker, volgens de verkoper van mijn Special Fourty is de MF M5si een goede match. Succes met kiezen.

  2. Gezien de prijs van deze speakers, zou ik razend nieuwsgierig zijn hoe deze speakers zich verhouden tot de vergelijkbare professionele studiospeakers zoals de Dynaudio LYD series en/of de Dynaudio BM-series…, per paar half zo duur en ook nog een Class-B of Mosfet Amp aan boord. Persoonlijk vind ik een absolute scheiding tussen deze twee werelden in feite kunstmatig, terwijl voor veel minder geld fantastische speakers zijn te krijgen in de professionele wereld…

    1. Klopt, maar de wat grotere en zwaardere modellen zijn midfield en dus zeer goed toepasbaar in de woonkamer. En door de ingebouwde versterkers ook nog eens bi-amping vanuit gescheiden versterkers voor lage en hoge tonen. Bovendien worden ze ook nog eens gebalanceerd (XLR) aangestuurd en heb je geen last van kleuring door allerhande vaak dure exotische luidsprekerkabels. De afwerking is dan vaak wat soberder maar daar luister je ook niet naar 😉

     1. Geen idee, ik beweer dat ook niet. Vrijwel alle ‘boekenplank’ luidsprekers zijn m.i. bruikbaar als nearfield. de wat grotere tevens midfield. Een indeling die normaliter bij studiomonitoren ziet. What’s in a name?
      Naar mijn smaak zijn studiomonitoren wat analytischer dan de consumenten elektronica, sommigen noemen dat nogal steriel. De mooiste speaker die ik ruim 20 jaar in bezit heb gehad was de Yamaha NS-1000M met de beroemde beryllium dome speakers voor midrange en hoog. Het geluid was extreem strak en zeer clean met een prachtige detaillering en ruimte. Dat effect vind ik nu bij de wat grotere studiomonitoren… de recente NS-5000 vind ik een tikje prijzig, maar een juweeltje!

  3. Hele mooie recensie.
   Ik raad geïnteresseerden naar de woofer te kijken deze is bijzonder van opbouw. Ik zou het niet kunnen laten hem open te maken en foto’s van de motoren, filters en kast te maken.
   Goed rendement, klein formaat en toch flink laag, mooie afwerking apart fineer.
   Flinke baspoort aan de achterzijde.
   De metingen heb ik nog niet goed bekeken komt morgen.
   Gr. Paul

  Geef een reactie