Review Elac Carina BS243.4 Monitor

Voordelen

 • Beheerste, coherente weergave
 • Mooi afgewerkt
 • Prijs

Nadelen

 • Niet de snelste speaker
 • Krachtige versterker aanbevolen
 • Prijs: € 998

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Elac Carina

  Inleiding

  Inhoud

  Het verbaast ons keer op keer dat elke monitor die binnenkomt er net weer anders uitziet dan de vorige. Ja, meestal is het een tweeweg met mid-driver en tweeter maar elke fabrikant doet er toch telkens zijn eigen ding mee en dat maakt het natuurlijk zo leuk. Het leukste is natuurlijk dat ze allemaal verschillend klinken. Welke er op uw shortlist moeten komen proberen we duidelijk te maken in onze reviews. We testen de Elac Carina BS243.4.

  Veel slechte producten zijn er niet meer. Zelfs op de bouwkwaliteit van erg betaalbare spullen valt bijna niets af te dingen. Door te vergelijken met producten uit dezelfde prijsklasse proberen we uw shortlist wel zo kort mogelijk te houden en u in de juiste richting te gidsen. Niet alleen qua weergave maar ook wat betreft gebruiksvriendelijkheid, plaatsing en aansturing. Enkel wanneer een product onderpresteert in zijn prijsklasse krijgt het een mindere score.

  Na het bezoek van de Elac Vela BS403 is het vandaag de beurt aan de helft goedkopere Elac Carina BS243.4. We zijn blij dat Elac ondertussen een aantal van haar luidsprekers een leuke naam heeft gegeven maar hopen dat ze in de toekomst alsnog die rare cijfercombinaties achterwege laten. Een leuke naam zorgt namelijk voor een betere connectie met een product en de naam Carina komt, zoals zo vaak, uit het Latijn en betekent kiel. Enerzijds een verwijzing naar het kiel van een schip (Elac was vroeger actief in de scheepsbouw) en anderzijds naar de stad Kiel waar de luidsprekers nu gemaakt worden.

  Bouw en uiterlijk

  Ons testexemplaar komt in een matzwarte uitvoering en ziet er bijzonder stijlvol uit. Deze uitvoering is echter gevoelig voor krassen en vingerafdrukken en moet voorzichtig gereinigd worden om beschadiging te voorkomen. Maar o, wat zijn ze mooi. Voor duizend euro per paar zitten ze geweldig in elkaar en stralen ze klasse uit. Rond de tweeter en driver zit een zilveren omlijsting die beide onderdelen mooi accentueert. De merknaam staat subtiel onderaan de speaker en stoort niet. De geelgouden JET-tweeter staat in contrast met het matte zwart en het geheel komt strak en clean over. Wie niet van zwart houdt kan kiezen voor de al even stijlvolle witte uitvoering.

  De vorm van de Elac Carina is bijna identiek aan die van de eerder geteste Vela. De klankkast versmalt opnieuw naar achteren en onderaan is er opnieuw die specifieke voet waar de baspoort in verwerkt is. Achteraan zien we twee paar degelijke luidsprekeraansluitingen die bi-wiring of bi-amping mogelijk maakt. We snappen niet goed waarom men dit doet in deze prijsklasse maar het kan dus. De Carina is een ontwerp van luidspreker goeroe Andrew Jones die ondertussen al  een tijdje bij Elac werkt en het daar duidelijk naar zijn zin heeft. 

  Ontkoppelen?

  Het is de eerste keer dat Jones aan de slag gaat met een ribbon maar hij heeft hoegenaamd geen half werk geleverd. De gekende Jet Emission Tweeter (JET) viel al meermaals in de prijzen en wordt door Elac steeds verder doorontwikkelt. De mid-driver is een zogenaamde Compound Curvature Aluminium woofer die speciaal voor deze luidspreker ontwikkeld is. Die moet zorgen voor een snelle, strakke weergave en een ideale ‘match’ vormen met de tweeter. 

  Net als bij de Vela is er dus die voet waarin de baspoort verwerkt zit. Beide monitors gebruiken echter een verschillend principe om de luchtstroom uit de speaker te krijgen. Bij de Carina zit er namelijk, in tegenstelling tot de Vela, een gat in de onderkant van de voet. En dat zorgt wel degelijk voor een andere tuning van het laag. Of u de speaker rechtstreeks op de stands zet of ontkoppelt maakt bij deze luidspreker een essentieel verschil uit. Wij kiezen uiteindelijk toch weer voor ontkoppelen maar aan u de keuze.

  Groeipotentieel

  Gevoeligheid ligt op een lage 85db in 6 ohm maar het lijkt ons niet echt een moeilijke luidspreker om aan te sturen. Toch zouden wij de speaker combineren met een vinnige, snelle versterker om de driver goed onder controle te houden. Het valt overigens op dat de bescheiden Carina erg goed meegroeit naarmate het niveau van de set stijgt. De Hegel H120 en de Elac Carina vormen een heel mooi duo. De punch en power van de Hegel zorgt ervoor dat de muziek echt los komt. De Keces E40, die uit zichzelf al wat laid-back is, gaat minder goed. 

   
   

  Winkels met Elac

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

  Geef een reactie