Home Review Elac Navis ARB-51 – Een actief speakertje!

Review Elac Navis ARB-51 – Een actief speakertje!

2

Voordelen

  • Klinkt erg lekker!
  • Prachtig afgewerkt
  • Minimalistisch

Nadelen

  • Geen digitale ingang
  • Tikkie warm afgesteld

Prijs: € 1998

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

Inleiding

Inhoud

Een compleet en zéér muzikaal systeen voor ongeveer 2500 euro? Onmogelijk toch? Nou… nee. Wie zich oriënteert in de wereld van actieve luidsprekers, weet dat er pareltjes te koop zijn. En wie voor actief kiest, is vaak klaar met één bron. Denk aan een setje Elac Navis ARB-51 met een leuke bron. Benieuwd naar deze set? Lees dan lekker verder…

We houden wel van actieve systemen bij Alpha Audio. De match tussen versterker en speaker is veelal ideaal, omdat ze als geheel zijn ontworpen. Daarbij zijn de crossovers optimaal waardoor er minder verlies optreedt. Het resultaat onder aan de streep is veelal een beter klinkend systeem. Waarom draaien we dan passief bij Alpha? Simpel… allereerst is ons systeem voor ons een stuk gereedschap om andere apparaten te testen. We moeten dus van alles kunnen wisselen. En dat gaat lastiger bij een actief systeem. Dat is ook de reden dat we met een volledig analoge voortrap blijven draaien; we moeten ook de d/a-converters in streamers en bijvoorbeeld cd-spelers kunnen blijven beoordelen. Daarbij blijven we hobbyisten; het is soms gewoon leuk om te klooien nietwaar?

De Elac Navis

De Navis-serie van Elac bestaat uit zowel een vloerstaander als een bookshelf. De ‘ARF-51’ is de vloerstaander; de F staat voor Floorstanding. Wij hebben de Elac ARB-51 ter test. Daar staat de B voor Bookshelf natuurlijk. Beide modellen hebben heel wat aansluitingen: XLR in, cinch in en wireless. Wireless is compatible met de Discovery Connect. Die is weer compatible met ROON, Spotify, bluetooth en Airplay. Ook de Elac Air X2 werkt met de wireless koppeling. Kortom: vrijwel alles is te gebruiken met deze Elac. Wij hebben vanaf een Cocktail Audio N25 gespeeld. Die heeft single ended cinch uitgangen. Dat werkte zonder brom of andere issues.

Verder zien we achterop een paar dipswitches. Deze zijn allereerst om de weergave een beetje aan te passen aan de ruimte. Mid / hoog en laag is aan te passen. Daarbij is de speaker als links of rechts in te stellen (in geval van gebruik van de draadloze verbinding) en is er te schakelen tussen cinch en XLR. Ook is de High Pass filter te kiezen: handig voro als u een subwoofer in gebruik hebt.

Coaxiaal

We hebben het hier niet over de digitale ingang (die is er helaas niet, behalve een draadloze koppeling), maar over de mid / hoog unit. Deze bestaat uit een 4-inch aluminium mid-unit met in het midden de softdome tweeter. Er zijn meer fabrikanten die daarvoor kiezen; denk aan KEF die de coaxiale unit tot een kunstvorm heeft verheven. TAD is ook een bekende.

Onder de mid/hoog unit treffen we een 5,25-inch woofer aan. Ook aluminium. Een drietal BASH-versterkers (een topologie waarbij – eenvoudig uitgelegd – een klasse D versterker een klasse AB-versterker voedt in plaats van een reguliere voeding) stuurt de boel aan: 160 watt voor het laag, 100 watt voor het midden en 40 watt voor het hoog. De crossovers liggen op 260 Hz en 2200 Hz. Het bereik moet zo’n 44 Hz – 28 kHz zijn. Keurige specs.

Compact

Al deze electronica zit in een compact kastje. De kast is net geen 36 cm hoog, 19 cm breed en 24 cm diep. Zeer acceptabele afmetingen voor een speaker die in de woonkamer komt te staan. Of luisterruimte natuurlijk. Het geheel weegt rond de 8 Kg. Netjes.

De afwerking van deze Elac Navis ARB-51 is werkelijk subliem. het lakwerk, de totale afwezigheid van zichtbare schroeven op het font… keurig werk. Om wellicht een gek compliment te maken; het lakwerk is Yamaha-niveau. En dat is toch de ‘koning van de pianolak’, nietwaar?

Winkels met Elac

Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

2 REACTIES

×