Review Elac Navis ARB-51 – Een actief speakertje!

Voordelen

 • Klinkt erg lekker!
 • Prachtig afgewerkt
 • Minimalistisch

Nadelen

 • Geen digitale ingang
 • Tikkie warm afgesteld
 • Prijs: € 1998

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Klank

  De Elac Navis ARB-51 speelt verrassend gul en rond. Meer dan we hadden verwacht van zo’n compacte bookshelf. Het is echt een rijk klinkende luidspreker. En dat is positief bedoeld. Mede door dit karakter zal de Elac Navis ook in heel veel woonkamers tot zijn recht kunnen komen. Een frisser model of een speaker met heel veel detaillering zal lastiger te combineren zijn. Niet dat deze Elac niet veel laat horen: we missen echt helemaal niets. Maar eerlijk: er zijn modellen met meer focus op het laten horen van microdetails.

  Gewoon lekker spelen!

  Waar de focus van deze set op ligt, is gewoon lekker muziek spelen. We worden nergens door afgeleid. En dat is een kracht die we lang niet altijd horen. Er zijn genoeg systemen – duur en goedkoop – waarbij we zoeken naar balans. Niet bij deze Elacs. Dat is écht plug and play. Gooi ze op een statief, bron eraan en gaan met die banaan. Heerlijk is dat.

  Nu zijn we dat eerlijk gezegd wel gewend van actieve systemen. We herkennen het bij de DALI Rubicon C, ATC actieve systemen en bijvoorbeeld de studiomonitoren die we een tijd terug hebben getest. Allemaal zijn ze gewoon eenvoudiger om lekker te laten spelen. Geen geklungel met matching of kabels. Dat is soms wel een verademing eerlijk gezegd. Ja… dat uit de mond van iemand die vol passie over hifi schrijft!

  We hebben van alles door de Cocktail Audio laten gaan: Massive Attack, Steven Wilson, internetradio, Hip Hop, Metal… deze Elac Navis ARB-51 slikken echt alles zonder moeite. Kan het Angel van Massive Attack aan? Ja, maar verwacht natuurlijk niet de diepste regionen, maar u zult versteld staan van wat deze speakers nog de ruimte in duwen. Mede door de synergie van de BASH-versterkers en de matching op de units komt er nog verrassend krachtig laag doorheen.

  Het midden en hoog voelt soepel en uitstekend gelaagd en gecontroleerd. De sweet spot is door de coaxiale opzet een stuk groter dan we gewend zijn van traditionele systemen. Dat is wel een mooie eigenschap van coaxiale units. We horen niet echt het toeter-effect wat nog weleens het geval wil zijn bij coax-units.

   
   

  Winkels met Elac

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

  2 reacties

  1. Spelen al een dik jaar de sterren van de hemel bij mij thuis, kennissen positief verbaasd over weergave. Als voorversterker de Mytek Brooklyn Bridge, zo te horen een prima duo. Platenspeler, cd, tv, betere voeding, en geef maar gas ! Deze speakers groeien mee !

   M.Haenen

  Geef een reactie