Review Elac Uni-Fi Reference UBR62 bookshelf – Three’s a charm?

Voordelen

 • Uitstekend voor vocaal en instrumentaal werk
 • Ruime soundstage
 • Inzichtelijk
 • Plaatsing
 • Prijs

Nadelen

 • Geen echte allrounder
 • Laag mist punch en impact
 • Prijs: € 848 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Elac Uni-Fi Reference UBR62

  Geluid

  Allereerst valt het gigantische stereobeeld op waarin alles mooi gepositioneerd is. Niet enkel in de breedte maar ook in de diepte zien we de muziek verschijnen. Er is zelfs wat hoogte aanwezig wat een behoorlijk 3D geluidsbeeld oplevert. Vocalen klinken erg naturel net als de instrumenten die gewoon juist klinken en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Emotie en betrokkenheid zijn aanwezig waardoor we dit een muzikale speaker durven noemen. Bij live-opnames laat de UBR62 heel wat details door en krijgen we het gevoel mee in de studio te zitten of mee in het publiek te staan. De UBR62 neemt enorm veel omgevingsgeluiden op. Bij pop en elektronica missen we echter wat punch en ballen onderin. Een subwoofer zal hier wellicht wonderen doen.

  Luisteren 

  “Live at Carnegie Hall” van Ryan Adams is een uitstekende testplaat. We horen enorm veel van de ruimte en het publiek waardoor de betrokkenheid erg hoog ligt. Je krijgt de illusie dat je er bij bent. Het is bijzonder hoe goed je elke zucht en hoest hoort en hoe mooi zijn stem doorkomt. De mondharmonica op ‘Come pick me up’ gaat door merg en been. Wij vinden deze voor velen verguisde artiest nog steeds een geweldige performer en hopen dat hij nu alle klachten geseponeerd werden opnieuw een eerlijke kans zal krijgen. Want ook zijn nieuw werk is nog steeds van een hoog niveau.

  Een tweede album komt van Le Ren dat met “Leftovers” allesbehalve overblijfsels op muziek heeft gezet. De stem van zangeres Lauren Spears klinkt bloedmooi en de gitaren knarsen en schrapen ongelooflijk tastbaar door de UBR62. Indrukwekkend en geen enkele van onze luidsprekers, behalve onze vijf keer duurdere Revels, halen dit niveau van inzicht en transparantie. Hierdoor wordt de muziek van Le Ren nog breekbaarder dan ze al is. 

  Meskerem Mees maakt heerlijk tijdloze folkmuziek en op haar laatste worp “Julius” zit ze in bloedvorm. Elk nummer is genieten en door de UBR62 missen we niets. Wel integendeel. De hoeveelheid informatie die doorkomt is overrompelend. Haar breekbare stem klinkt zuiver en helder en zit vol emotie. Dit soort muziek is gemaakt voor de UBR62. In het midden van het nummer ‘Where i’m from’ zit een vioolpartij gevolgd door een stukje blokfluit en zelden hoorden we deze instrumenten zo correct weergegeven. 

  Trouwe lezers weten dat we een eclectische muzieksmaak hebben en dat we erg van elektronische muziek kunnen genieten. Een recente ontdekking is het album “Tread” van Ross from Friends, het alter ego van de Britse producer en Dj Felix Clary Weatherall. Ondanks de vooroordelen over dit soort muziek zit dit album vol muzikale hoogtepunten. Deze computer geprogrammeerde muziek klinkt verrassend persoonlijk omdat Weatherall heel wat klanken en soundscapes gebruikt die verwijzen naar herinneringen. Helaas vinden we de UBR62 minder geschikt voor dit type muziek. De kenmerkende beats hebben niet genoeg punch en impact en de tracks missen wat snelheid. Bij dit soort muziek en bij uitbreiding rap en moderne pop zijn er andere luidsprekers die beter doen.

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  41 Hz - 35000 Hz
  Crossover
  3-weg
  Rendement
  85 dB dB
  Impedantie
  6 Ohm
  Gewicht speaker
  11 Kg
   
   
   

  Winkels met Elac

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

  6 reacties

    1. Dag Geoffrey

     Bedankt voor je input.

     Ik ben speakers aan het zoeken voor een 2.0/2.1 HT systeem.
     Omdat ik nogal vrij beperkt ben in ruimte gaan de speakers vlak tegen de muur/hoek staan. Deze speakers van Elac leken me, tot nu, de enige speakers die niet super lastig doen over waar je ze plaats.

     De Carina had ik tot nu nog niet bekeken, daar zal ik dan eens werk van maken.

     Vriendelijke groeten
     Niels Franck

     1. Dag Niels,

      Als ze dicht tegen de wand moeten neem je best speakers met de baspoort vooraan, of onderaan of met een gesloten kast. De Elac Carina presteert toch wel beter wat weg van de muur… De UBR62 lijkt me dan wel een kanshebber inderdaad.

      Vriendelijke groeten
      Geoffrey

  1. Klinkt interessant maar ik eigenlijk ben ik stiekem nu wel geïnteresseerd in een review van de Focal Aria 906, klinkt als een perfect kandidaat voor en electronische muziek en jazz en sing and songwriter.

  Geef een reactie