Review Elac Uni-Fi Reference UBR62 bookshelf – Three’s a charm?

Voordelen

 • Uitstekend voor vocaal en instrumentaal werk
 • Ruime soundstage
 • Inzichtelijk
 • Plaatsing
 • Prijs

Nadelen

 • Geen echte allrounder
 • Laag mist punch en impact
 • Prijs: € 848 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Elac Uni-Fi Reference UBR62

  Conclusie

  De Elac Uni-Fi Reference UBR62 is een verfijnde weergever die u vooral doet ontspannen en u zorgeloos laat genieten van uw beste opnames. Zijn magische middengebied en verfijnd hoog zijn naast een breed stereobeeld en bakken inzicht zijn sterkste kwaliteiten. Toch hebben we gemengde gevoelens bij deze luidspreker. Hij doet erg veel goed maar onderin ontbreekt het aan punch en ballen om er een echte allrounder van te maken. Luistert u hoofdzakelijk naar het lichtere werk dan is dit een bijzondere speaker die zijn gelijke niet kent in deze prijsklasse. Wie echter een feestje wil bouwen moet elders kijken.

  Vergelijken

  Inhoud

  Elac Uni-Fi Reference UBR62

  Dat brengt ons naadloos bij de Bowers and Wilkins 606S2 die misschien wel de meest punchy luidspreker in zijn prijscategorie is. De Bowers en de Elac kunnen niet verder van elkaar liggen. De Bowers is een fun speaker die het ook goed doet met rustiger werk maar die de verfijning mist van de Elac. De Bowers is sneller, frisser en zorgt dat je meer voorover gebogen naar de muziek luistert. De Elac is meer een laidback speaker.

  Choices, choices. Interessant is de vergelijking met de Elac Carina BS243.3 ook van Jones’ hand. De Carina is duurder en heeft een Jet-Tweeter die op een andere manier voor verfijning zorgt. Het laag van de Carina heeft meer body and slam dan dat van de UBR62. Die laatste is dan weer inzichtelijker en klinkt wat organischer dan de Carina. De Carina is echter niet zo kieskeurig wat genres betreft. 

  Voor wie

  Wie vooral naar rustig werk luistert (singer songwriter, kamermuziek, jazz) zal aan de UBR62 een uitstekende compagnon hebben. Dit is een luidspreker die rustig zijn ding doet zonder ergens de aandacht op te vestigen. Een luidspreker waarbij je achteruit gaat leunen en waarbij je relaxt. Hij heeft een hemels middengebied waar veel audiofielen naar op zoek zijn. De UBR62 is bijzonder inzichtelijk en laat elk detail door. Om een compleet geluidsbeeld te krijgen zouden wij er echt wel een subwoofer aanhangen. Op die manier zal de balans wellicht perfect zijn. Daarnaast is dit een betaalbare speaker die gemakkelijk te plaatsen is en goed presteert in een normale ruimte.

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  41 Hz - 35000 Hz
  Crossover
  3-weg
  Rendement
  85 dB dB
  Impedantie
  6 Ohm
  Gewicht speaker
  11 Kg
   
   
   

  Winkels met Elac

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

  6 reacties

    1. Dag Geoffrey

     Bedankt voor je input.

     Ik ben speakers aan het zoeken voor een 2.0/2.1 HT systeem.
     Omdat ik nogal vrij beperkt ben in ruimte gaan de speakers vlak tegen de muur/hoek staan. Deze speakers van Elac leken me, tot nu, de enige speakers die niet super lastig doen over waar je ze plaats.

     De Carina had ik tot nu nog niet bekeken, daar zal ik dan eens werk van maken.

     Vriendelijke groeten
     Niels Franck

     1. Dag Niels,

      Als ze dicht tegen de wand moeten neem je best speakers met de baspoort vooraan, of onderaan of met een gesloten kast. De Elac Carina presteert toch wel beter wat weg van de muur… De UBR62 lijkt me dan wel een kanshebber inderdaad.

      Vriendelijke groeten
      Geoffrey

  1. Klinkt interessant maar ik eigenlijk ben ik stiekem nu wel geïnteresseerd in een review van de Focal Aria 906, klinkt als een perfect kandidaat voor en electronische muziek en jazz en sing and songwriter.

  Geef een reactie