Review Grimm Audio UC1 – Ultimate Class

Voordelen

 • Zeer neutrale weergave
 • Veelzijdig
 • Scherpe prijs

Nadelen

 • Bediening kan gemakkelijker
 • Prijs: € 4780

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  De sound

  Inhoud

  Zoals we al hebben gemeld in de opening van het artikel, zijn er van die apparaten waar ongelooflijk weinig op aan te merken is. Voor in dit geval 4800 euro inclusief btw, haalt u een écht Zwitsers zakmes in huis. Een pre-amp, headphone amp, dac, adc en master-clock. Op hoog niveau.

  Puristisch

  De Grimm Audio UC1 is bedoeld voor studio’s die een veelzijdige converter voor monitoring zoeken. Een ultratransparante, high-end schakeldoos om tussen diverse monitoringsystemen te schakelen. Denk aan twee sets speakers en een hoofdtelefoon. Kortom: de Grimm UC1 mag niet kleuren.

  En dat doet het ook niet naar onze inschatting. We horen bij een directe koppeling op de Bryston een heel compleet en schoon plaatje. Niets leidt af, niets staat in de weg. Alles voelt bijzonder in balans. De beeldvorming is niet te groot, niet te klein en strak in focus.

  Als we de Pass Labs er tussen zetten horen we niet direct een andere klank, maar horen we wel dat de Pass het iets groter neerzet. Iets meer ‘hifi’ zullen we maar zeggen. Is dat erg? Nee, helemaal niet; menig liefhebber zal dit juist waarderen aan de Pass Labs. Wij ook eerlijk gezegd.

  En dit gevoel van groter en iets meer ‘hifi’ hebben we ook met de Metrum Acoustics Pavane. Het verschil tussen de UC1 en de Pavane is vrij groot. Met name op gebied van focus. Is het goed Versus slecht? Nee. Het is meer een smaakkwestie. De Grimm UC1 presenteert meer gefocust; de Pavane speelt wat groter met een andersoortig podium. Onder dit artikel kunt u zelf de verschillen ervaren.

  Analoog in

  Het is overigens vrij grappig om een analoge bron in de UC1 te doen. Als we de analoge uitgang van de Pavane in de analoge ingang van de UC1 doen en de klok vastzetten op 192 kHz (dat moet, anders blijft het stil, in alle andere gevallen is het handiger aan te geven dat de UC1 de klok van de bron moet pakken) horen we een groot deel van de signatuur van de Pavane terug. Echter, eerlijkheid gebied te zeggen dat het niet echt één op één is. Een groot deel van de klankkleur en focus van de Pavane horen we echter wel terug. Wellicht heeft dit te maken met NOS / over- upsampling verschillen.

  Wat we hieruit kunnen destilleren, is dat de A/D-conversie van hoog niveau is. En zeker goed genoeg voor menig analoog apparaat thuis. Of het geschikt is voor studiogebruik durven we niet te stellen; wij zijn geen studio-engineer. En deze review gaat in op thuisgebruik.

  Rust

  Nu is uw redacteur erg fan van neutrale systemen. De reden is simpel: muziek moet voor zichzelf spreken. De engineer achter de knoppen maakt de keuzes voor warm, koel, imaging, plaatsing, et cetera. Een systeem moet dat niet zelf doen. Het gevaar is namelijk dat alle albums gelijk gaan klinken door het sausje van de set. En dat kán niet uw bedoeling zijn, toch?

  Wat een goed systeem ook brengt, is rust. Een systeem – en de ruimte! – dat in balans klinkt en de boel goed strak houdt, laat de muziek horen. En niet meer dan dat. Dat klinkt heel logisch, maar besef dat dit vrij zeldzaam is; er kan ongelooflijk veel fout gaan in een reproductieketen. Denk aan resonanties in een speaker, akoestische fouten, vervorming in een versterker, fase-issues in de gehele keten, ga zo maar door.

  Nu is er (nog) geen perfect systeem. Elke ontwerper moet ergens concessies doen. Dat kan komen doordat er een bepaald prijspunt gehaald moet worden, of doordat iets technisch nog niet mogelijk is. En hier komt de kracht van een ontwerper naar boven: hoe goed kan iemand concessies doen? Hoe behoudt een engineer de beoogde kwaliteit? Hoe goed kan hij of zij keuzes maken?

  Wij zijn van mening dat Grimm met de UC1 een ongelooflijk goed presterend apparaat in de markt heeft gezet. Zo goed en toch zo ongelooflijk veelzijdig dat het ook voor de thuisgebruiker een interessant apparaat kan zijn. Hij klinkt muzikaal, eerlijk, inzichtelijk, vloeiend én kan in feite alles. En dat is gewoon knap als we kijken naar het prijskaartje. En als we héél eerlijk zijn: hij is in feite vergelijkbaar met de (duurdere) Pavane als het aankomt op muzikale kwaliteit… oef… ja… echt.

  Samplevideo en lossless samples

  lossless samples

  Grimm UC1

  Metrum Acoustics Pavane (DAC3)

  Type product
  D/A-converter
  Ingangen
  • Digitaal BNC
  • Digitaal AES
  • Digitaal USB
  Uitgangen
  • Analoog XLR
  • Digitaal BNC
  • Digitaal AES
  • Digitaal USB
  Maxiamale bitdiepte
  24 bit
  Maximale samplingrate
  384 kHz
  Gewicht
  3.5 Kg
  Afmetingen
  • Breedte: 43 cm
  • Diepte: 23 cm
  • Hoogte: 4 cm
   
   

  8 reacties

   1. Wij gebruiken eigenlijk nooit de volumeregeling van ROON. Ook geen volume leveling meer. Het is zeker niet slecht, maar niet zo goed als de volumeregeling van de Pass Labs of in dit geval: de UC1 die het érg mooi doet.

    1. Sorry, heb me niet duidelijk genoeg uitgedrukt. Bij een Roon ready apparaat ‘bedien’ je via Roon interface het volume op het apparaat zelf. Ondersteund de Grimm dit ook? Ik gebruik de volumeregeling van ROON zelf ook niet, wel de compatibiliteit met de ROON ready apparaten daarachter.

  1. Waarom zet je de Mutec er tussen als de grimm zelf al een masterclock heeft?
   Is er een afstandbediening. Wel handig als je hem als voorversterker gebruikt.
   Ben ook nog wel benieuwd hoe hij zich verhoudt tot de Sonnet Morpheus. Die zijn ongeveer even duur dacht ik en voor de hifi liefhebber de zelfde functionaliteit. Dac en preamp

   1. Ik speelde met de AlphaAudioPc. Ik had even geen zin en tijd om extra USB drivers op die pc te installeren. Daarbij fungeerde de Mutec alleen maar als USB-interface. Maar idd… Goede om de Morpheus er eens naast te zetten!

  Geef een reactie