Review Grimm LS1be

Voordelen

 • Geweldige weergever op alle vlakken
 • Eenvoudige opzet
 • Oogt ook nog strak

Nadelen

 • Tsja... minder hobby? ... als dat belangrijk is.
 • Prijs: € 36000

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  grimm-ls1-be

  Opbouwen

  grimm-ls1-be

  De Grimm LS1be komt in een heel forse en zware kartonnen doos. De zware, dik uitgevoerde vloerplaten – deze zitten onder de subwoofer – zijn losgehaald voor transport en zitten goed vastgeschroefd in de doos, zodat ze niet kunnen glijden en andere componenten kunnen beschadigen. Verder treffen we de vier zijpalen aan – daarin zit electronica – en natuurlijk de woofers en hoofd-units die het midden en hoog verzorgen. Verder treffen we nog een volumeregelaar en bron-selector aan én een usb-interface. Die zijn standaard bij de Be-editie. We hebben voornamelijk AES gespeeld en USB gebruikt.

  Timelapse opbouwen

  Het testsysteem

  De Grimm sluiten we aan op een aantal bronnen: de NAD M50 streamer, de Weiss DAC2 met streaming-module en tenslotte nog onze laptop die we niet alleen hebben gebruikt om de software te bekijken, maar ook om muziek mee te spelen via USB.

  De installatie van de Grimm LS1 lijkt complex, maar dat is het eigenlijk niet. Waar het op neer komt is dat de dealer de speaker in elkaar zet en vermoedelijk ook aansluit. Echter: het in elkaar zetten is niet lastig en het aansluiten ook niet.

  Er is bij de Grimm LS1be een master en een slave, zoals wel vaker het geval bij een actief systeem. De master gebruikt u om de interfaces op aan te sluiten. In ons geval de usb-interface. Bij onze set-up gaat dus de remote naar de usb-interface en gaat deze interface naar de ‘control-in’ op de rechter speaker die als master staat. Dan gaat er een lange kabel van rechts, uit de Digital Thru / Control Thru, naar links: de Control In. Niet lastig.

  De Grimm heeft ook een analoge input op de Master. Deze digitaliseert eerst het signaal voordat het de speaker uit gaat. Dit omdat er toch wat DSP’s ingezet worden voor fasecorrectie en natuurlijk het digitale Motion Feedback-systeem voor de woofer.

   
   

  21 reacties

  1. Wat gaaf om deze review te lezen. Deze set ook gehoord op XFI, en wat ik ervaarde is precieswat jullie hier ervaren hebben. Zovele kamers met Hifi. En er waren er maar twee die me raakten. JK Acoustics lieten hun Prestige Air horen. Maar helemaal omver geblazen bij Grimm. Je wordt aangeraakt. Als je daar luistert kun je bijna alleen maar huilen, het overkomt je gewoon.

  2. Zijn we het daar over eens in ieder geval. ;-).

   De DSP dan een digitaal signaal aanbieden is dan ook een stapje minder, en de LS1be heeft ook een USB ingang, dus nog wat lekkerder..
   Ik heb alleen het vermoeden dat de verwerking van het digitale signaal niet verder komt als 24/96 in de DSP.

  3. “Lijkt mij dubbelop als je het digitale signaal weer als analoog aanbied aan een DAC”

   Klein puntje op jouw i, een analoog signaal biedt je aan een ADC, niet aan een DAC.
   Na de ADC komt de DSP en dan de DAC
   Verder heb je volledig gelijk, een externe DAC gebruiken introduceert een volledig overbodige DA/AD conversie.
   Dat wil je niet want je hangt nu eenmaal geen caravan aan een Lamborghini 🙂

  4. Het is wel een beetje krom om een Weiss DAC 202 er tussen te zetten, ook als de LS1be er ook weer een digitaal geluid van moet maken. Lijkt mij dubbelop als je het digitale signaal weer als analoog aanbied aan een DAC die er mee aan de slag gaat met DSP e.d.

   De Dac en de nCore zijn van een dusdanig hoog kaliber dat het naar mijn idee niet meer toevoegd.

  5. Als ik deze set boxen bestel, dan ook de Weiss DAC 202. Want de Grimm LS1be vraagt hier gewoon om. Anders gezegd in een Lamborghini plaats je ook geen solex moter op het voor wiel.

  6. Ik zweer bij de Quad’s ESL maar na het commentaar van Jaap ben ik eens gaan denken. Men was ook onder de indruk van de eerste 78 toerenplaat. En zo kan je wel een tijdje doorgaan. Het blijft evalueren en het is een bak geld maar wel redelijk je bent het ook kwijt voor vergelijkbare prijsklasse maar dan alleen in prijs. Voor mij staat het vast, zodra ik het kan betalen. Bestel ik ze ongezien of gehoord. Er zijn Audiofielen die zweren bij een MC element e.d. maar dan moeten de opnamen wel goed zijn. Het is met digitaal zo wel of geen beeld of geluid. De frequentie en bits zullen hier zo hoog zijn dat het analoge signaal absoluut eender is met het digitale ZONDER BIJGELUIDEN of VERVORMING die is digitaal (mits niet overstuurd) ONMOGELIJK. Ik ga er met niemand hierover in discussie. De viool van Stradivarius wordt nooit verbeterd of geëvenaard. Maar deze set boxen wordt technisch beter maar nooit gehoor matig.

  7. Het is wat kort door de bocht om te zeggen dat bij Grimm alleen de versterkers van Bruno worden gebruikt. De oorspronkelijke LS1 is mede ontwikkeld door Bruno. Die basis is gebruikt en heeft het Grimm team verder uitgewerkt in de nieuwe LS1Be. Inderdaad, een ontzettend mooie speaker !! Grtn Guido

  8. Wat hebben Hypex, GrimmAudio en KiiAudio met elkaar te maken? De laatste 2 maken mooie speakers met uniek concept maar verschillend in branding.

   1. Nou… zeg dat maar niet tegen Grimm en Kii Audio… het zijn wezenlijk verschillende producten en compleet andere techniek. Enige is dat ze ook klasse D gebruiken uit de stal van Bruno.

   1. Dag Vincent,

    Er zitten meer verschillen tussen de LS1be en LS1. De Be heeft bijvoorbeeld een Beryllium tweeter en een digitaal Motion Feedback systeem. Daarom is het bereik veel groter. De LS1be gaat gewoon tot 20 Hz -0dB. Daarnaast nog wat andere aanpassingen in de dac, versterkers, etc.

    De gewone LS1 kan je wel zonder sub draaien. Ik heb hem met en zonder gehoord. Met is wel mooier.

  9. Mooie review!
   Heel knappe techniek, echt van deze tijd, digitaal.
   Maar ook prachtig dat de oude motional feedback weer eens wordt toegepast. Een jaar geleden hoorde ik een hobby clubje spelen met de mfb techniek bij Speaker&Co, klonk toen nog niet echt volwassen.
   Aparte vorm van de box, breed en de tweeter lager.
   Zou ze wel eens willen horen, maar helaas ze zijn buiten mijn financiële bereik.
   Gr. Paul

  Geef een reactie