Review Grimm LS1be

Voordelen

 • Geweldige weergever op alle vlakken
 • Eenvoudige opzet
 • Oogt ook nog strak

Nadelen

 • Tsja... minder hobby? ... als dat belangrijk is.
 • Prijs: € 36000

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  grimm-ls1-be

  Software

  De Grimm LS1be komt met een remote. Een kastje met een grote draaiknop die een paar functies heeft. Draaien is volume en erop drukken – even vasthouden – en draaien is van input wisselen. Duidelijk. Maar niet altijd even handig. Met een lange kabel is de remote wel in de buurt te krijgen, maar het is natuurlijk lang niet zo handig als een draagbaar ding. Of een controller op de laptop.

  Nu is de remote ook te bedienen via IR. Dat is in te programmeren. We hebben dat niet getest, maar we geloven Grimm op zijn woord dat het goed te doen is. En werkt. Wij waren meer geïnteresseerd in de software. Want niet alleen is daar het volume mee te regelen en inputs te schakelen: er kan van alles mee bijgesteld worden.

  Denk aan fase-correctie of niet. Of een equalizer en de cut-off van de subwoofer. Of de led-intensiteit. Of wat te denken van het aangeven van de hoek waarin de speakers staan: 30 of 45 graden. En natuurlijk een firmware-update. Kortom: leuke dingen.

   
   

  21 reacties

  1. Wat gaaf om deze review te lezen. Deze set ook gehoord op XFI, en wat ik ervaarde is precieswat jullie hier ervaren hebben. Zovele kamers met Hifi. En er waren er maar twee die me raakten. JK Acoustics lieten hun Prestige Air horen. Maar helemaal omver geblazen bij Grimm. Je wordt aangeraakt. Als je daar luistert kun je bijna alleen maar huilen, het overkomt je gewoon.

  2. Zijn we het daar over eens in ieder geval. ;-).

   De DSP dan een digitaal signaal aanbieden is dan ook een stapje minder, en de LS1be heeft ook een USB ingang, dus nog wat lekkerder..
   Ik heb alleen het vermoeden dat de verwerking van het digitale signaal niet verder komt als 24/96 in de DSP.

  3. “Lijkt mij dubbelop als je het digitale signaal weer als analoog aanbied aan een DAC”

   Klein puntje op jouw i, een analoog signaal biedt je aan een ADC, niet aan een DAC.
   Na de ADC komt de DSP en dan de DAC
   Verder heb je volledig gelijk, een externe DAC gebruiken introduceert een volledig overbodige DA/AD conversie.
   Dat wil je niet want je hangt nu eenmaal geen caravan aan een Lamborghini 🙂

  4. Het is wel een beetje krom om een Weiss DAC 202 er tussen te zetten, ook als de LS1be er ook weer een digitaal geluid van moet maken. Lijkt mij dubbelop als je het digitale signaal weer als analoog aanbied aan een DAC die er mee aan de slag gaat met DSP e.d.

   De Dac en de nCore zijn van een dusdanig hoog kaliber dat het naar mijn idee niet meer toevoegd.

  5. Als ik deze set boxen bestel, dan ook de Weiss DAC 202. Want de Grimm LS1be vraagt hier gewoon om. Anders gezegd in een Lamborghini plaats je ook geen solex moter op het voor wiel.

  6. Ik zweer bij de Quad’s ESL maar na het commentaar van Jaap ben ik eens gaan denken. Men was ook onder de indruk van de eerste 78 toerenplaat. En zo kan je wel een tijdje doorgaan. Het blijft evalueren en het is een bak geld maar wel redelijk je bent het ook kwijt voor vergelijkbare prijsklasse maar dan alleen in prijs. Voor mij staat het vast, zodra ik het kan betalen. Bestel ik ze ongezien of gehoord. Er zijn Audiofielen die zweren bij een MC element e.d. maar dan moeten de opnamen wel goed zijn. Het is met digitaal zo wel of geen beeld of geluid. De frequentie en bits zullen hier zo hoog zijn dat het analoge signaal absoluut eender is met het digitale ZONDER BIJGELUIDEN of VERVORMING die is digitaal (mits niet overstuurd) ONMOGELIJK. Ik ga er met niemand hierover in discussie. De viool van Stradivarius wordt nooit verbeterd of geëvenaard. Maar deze set boxen wordt technisch beter maar nooit gehoor matig.

  7. Het is wat kort door de bocht om te zeggen dat bij Grimm alleen de versterkers van Bruno worden gebruikt. De oorspronkelijke LS1 is mede ontwikkeld door Bruno. Die basis is gebruikt en heeft het Grimm team verder uitgewerkt in de nieuwe LS1Be. Inderdaad, een ontzettend mooie speaker !! Grtn Guido

  8. Wat hebben Hypex, GrimmAudio en KiiAudio met elkaar te maken? De laatste 2 maken mooie speakers met uniek concept maar verschillend in branding.

   1. Nou… zeg dat maar niet tegen Grimm en Kii Audio… het zijn wezenlijk verschillende producten en compleet andere techniek. Enige is dat ze ook klasse D gebruiken uit de stal van Bruno.

   1. Dag Vincent,

    Er zitten meer verschillen tussen de LS1be en LS1. De Be heeft bijvoorbeeld een Beryllium tweeter en een digitaal Motion Feedback systeem. Daarom is het bereik veel groter. De LS1be gaat gewoon tot 20 Hz -0dB. Daarnaast nog wat andere aanpassingen in de dac, versterkers, etc.

    De gewone LS1 kan je wel zonder sub draaien. Ik heb hem met en zonder gehoord. Met is wel mooier.

  9. Mooie review!
   Heel knappe techniek, echt van deze tijd, digitaal.
   Maar ook prachtig dat de oude motional feedback weer eens wordt toegepast. Een jaar geleden hoorde ik een hobby clubje spelen met de mfb techniek bij Speaker&Co, klonk toen nog niet echt volwassen.
   Aparte vorm van de box, breed en de tweeter lager.
   Zou ze wel eens willen horen, maar helaas ze zijn buiten mijn financiële bereik.
   Gr. Paul

  Geef een reactie