Review Guru Q10 monitor luidpreker

Voordelen

 • Klinkt erg ruimtelijk
 • Open en snelle weergave
 • Gaat diep

Nadelen

 • Laag is niet zo detailrijk
 • Midden mist soms wat body
 • Prijzig
 • Prijs: € 2800

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Guru Q10

  De Sound

  Inhoud

  Het eerste wat opvalt bij het drukken op play is: lucht… ruimte. Wat speelt deze speaker groot zeg! We zijn oprecht verbaast over de schaal. Dat doen heel veel speakers aanzienlijk minder indrukwekkend.

  Het tweede punt: een compleet plaatje. We horen gewoon voldoende laag als we de Guru met ruimte opstellen. Ja; we horen meer warmte als we de Guru Q10 naar achteren plaatsen, maar ook vrij opgesteld missen we in feite geen bas. Gaat het minder diep dan onze Focals? Ja. Minder diep dan de Bowers & Wilkins 805 D3? Ja… maar voor zo’n compacte speaker is het laaggebied dik in orde. En ook bij een nummer als Lorde – Tennis Court – is het laag gewoon hoor- en soms voelbaar. Onze ruimte is ruim 50m2 (4,5 bij 11), dus het is nogal wat om dat te vullen voor zo’n compacte speaker.

  Timing

  Guru moet hard gewerkt hebben aan de timing van deze speaker. En fase-reinheid, want stemmen staan als een huis. En muziek komt uitermate vloeiend en gemakkelijk de ruimte binnen. Geen afleiding. Geen nerveus gedrag. Ook bij complexere stukken blijft alles heel gemakkelijk te volgen. Een eigenschap die we heel snel weten te waarderen.

  Dit accurate gedrag zal mede te danken zijn aan de breed ingezette woofer. Die pakt – naar onze inschatting – door tot rond de 2800 Hz. Dat wil zeggen dat de woofer in feite het gehele vocale gebied pakt en er dus geen crossover zit in het stemgebied. En dat is belangrijk. Weet overigens dat een crossover 1e, 2e, 3e … orde kan zijn. Hoe hoger de orde, hoe steiler het filter.

  Guru laat overigens geen details los over het filter. Het is ongewoon, weten we. Maar wat er precies ongewoon is, weten we niet. We hebben het idee dat de woofer heel ver door loopt – dus ruim verder dan 2800 Hz – en als een soort breedbander wordt gebruikt. De tweeter zal ‘beschermt’ zijn zodat deze niet te laag gaat. Dit zien we wel vaker. Het heeft voor- en nadelen. Een groot voordeel is fase. Een nadeel is dat een unit buiten zijn ‘comfort zone’ kan spelen, waardoor de vervorming oploopt.

  Weergave demo

  Nu zijn we bij Alpha fan van ‘het laten horen’. Kortom: we hebben de Guru opgenomen, zodat u zelf kunt ervaren wat deze speaker kan. We hebben de samples ook gehost, zodat u de lossless versies kunt downloaden.

  Download en beluister de lossless files hier.

   
   

  Winkels met Guru

  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

  4 reacties

  1. Dag Jaap,

   Enkele voorkeuren voor studio monitors actief en passief

   Actieve monitors

   Buchardt A500
   Kef LS50 wireless 2
   B&W formation duo
   PSI audio Active 17-M
   Focal Solo 6 be

   Passieve monitors

   ATC SCM20PSL PRO
   ATC SCM20PSL classic
   ATC SCM12 PRO
   ATC SCM19
   ATC SCM11
   ATC SCM7

   Bedankt.

   Gr
   Bart

  2. Dag Jaap

   Zou de Q10 ook als nearfield monitor kunnen gebruikt worden?
   Bijvoorbeeld als bookshelf op een bureau volledig tegen de muur geplaatst en luisteren op 1 tot 1,5 m afstand?

   In verband met de test die eraan komt voor studio monitors op 31 okt heb ik enkele vragen.
   Gaat het enkel over passieve of ook actieve monitors?
   Is er een prijs plafond vastgelegd?
   Kan er een combinatie gemaakt worden van professionele studio monitors en hifi monitors?
   Het zou heel interessant zijn om als leek eens het verschil te horen tussen beide monitor groepen met heel eigen en verschillende klank eigenschappen.
   Is de keuze van studio monitors reeds gemaakt? Is het mogelijk om hier nog enkele suggesties te doen? Ik heb wel enkele voorkeuren.

   Bedankt voor de interessante testen en waardevolle commentaren!
   Gr
   Bart

  Geef een reactie